Aluehallitus, kokous 13.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen omavalvontaohjelman päivittäminen

VAKEDno-2022-575

Perustelut

Asian valmistelijat: järjestämisen tuen johtaja Nina Linja ja erityisasiantuntija Sara Sahanen

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella on kaksi omavalvontaohjelmaa: toinen sosiaali-ja terveyspalveluille ja toinen Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselle. Ensimmäiset omavalvontaohjelmat on tehty hyvinvointialueen valmistelun yhteydessä vuodelle 2023 ja hyväksytty aluehallituksen kokouksessa 30.11.2022 § 248.

Palvelunjärjestäjän ja useammassa kuin yhdessä palveluyksikössä palveluja antavan palveluntuottajan on laadittava vastuulleen kuuluvista tehtävistä ja palveluista omavalvontaohjelma sähköisesti ja julkaistava se julkisessa tietoverkossa tai muulla niiden julkisuutta edistävällä tavalla. Palveluntuottajan omavalvontaohjelma kattaa kaikki palveluntuottajan palveluyksiköt. (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta 741/2023 26 §)

Omavalvontaohjelmassa on määriteltävä, miten palvelunjärjestäjän 23 §:ssä ja palveluntuottajan 27 §:ssä tarkoitettujen velvoitteiden noudattaminen järjestetään ja toteutetaan. Omavalvontaohjelmassa on todettava, miten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen toteutumista, turvallisuutta ja laatua sekä asiakkaiden ja potilaiden palvelujen yhdenvertaisuuden toteutumista seurataan ja miten havaitut puutteellisuudet korjataan. Omavalvontaohjelman osana on myös päivittäisen toiminnan sisältämät palveluyksiköiden omavalvontasuunnitelmat ja lääkehoitosuunnitelmat. (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta 741/2023 26 §).

Sosiaali- ja terveyspalvelujen omavalvontaohjelmaa on päivitetty lainsäädännön muutosten ja hyvinvointialueen käynnistymisen myötä tarkentuneiden asioiden ja prosessien osalta. Päivityksessä on huomioitu lisäksi valvontaviranomaisten huomiot. Sosiaali- ja terveyspalvelujen omavalvontaohjelma julkaistaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen internet-sivuilla. 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 94 §:n mukaan aluehallitus vastaa kokonaisvaltaisen sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan sekä omavalvontaohjelman ja varautumisen että hyvän hallinnon ja lainmukaisuuden valvonnan järjestämisestä ja niiden toimeenpanon ja tuloksellisuuden valvonnasta. Aluehallitus hyväksyy omavalvontaohjelman, antaa vuosittaisessa raportissaan johtopäätökset ja selvityksen omavalvontaohjelman sekä varautumisen toimeenpanosta ja tuloksista sekä valmistelee omavalvontaohjelman vuosittaisen raportin.

Liitteenä on ehdotus päivitetystä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen omavalvontaohjelmasta.

Ehdotus

Aluehallitus päättää hyväksyä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen päivitetyn sosiaali- ja terveyspalvelujen omavalvontaohjelman liitteen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.​​​