Aluehallitus, kokous 13.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen omavalvontaohjelman päivittäminen vuosille 2024-2026

VAKEDno-2023-4666

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Laki pelastustoimen järjestämisestä (613/2021, 16§) sekä laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021, 40§) velvoittavat, että hyvinvointialueen on lakisääteisessä toiminnassaan varmistettava omavalvonnalla tehtäviensä lainmukainen hoitaminen. Hyvinvointialueen on varmistettava palvelujen saatavuus, laatu ja vaikuttavuus. Tehtävien ja palvelujen omavalvonta on toteutettava osana niiden järjestämistä ja tuottamista. Omavalvonnan avulla pyritään takaamaan, että pelastuslaitos pystyy tarjoamaan laadukkaita palveluja asiakkaille palvelutasopäätöksessä määritellyn palvelutason mukaisesti.

Hyvinvointialueen on laadittava järjestämisvastuuseensa kuuluvista tehtävistä ja palveluista omavalvontaohjelma, jossa tulee määritellä, miten edellä mainittujen velvoitteiden noudattaminen kokonaisuutena järjestetään ja toteutetaan. Omavalvontaohjelmassa on todettava, miten palvelujen saatavuutta ja toteutumista, laatua sekä vaikuttavuutta seurataan ja miten havaitut puutteellisuudet korjataan. Omavalvontaohjelma sekä omavalvontaohjelman toteutumisen seurantaan perustuvat havainnot ja niiden perusteella tehtävät toimenpiteet julkaistaan julkisessa tietoverkossa ja muilla niiden julkisuutta edistävillä tavoilla omavalvontaraportoinnin yhteydessä. Pelastuslaitoksen kokonaisvaltaisen laadunhallinnan näkökulmasta myös ensihoidon omavalvonta on mukana pelastuslaitoksen omavalvontaohjelmassa.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen omavalvontaohjelma koostuu kahdesta rinnakkaisesta omavalvontaohjelmasta: Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen omavalvontaohjelmasta sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen omavalvontaohjelmasta. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella pelastuslaitoksen omavalvontaohjelma on hyvinvointialueen omavalvontaohjelman liitteenä.

Pelastuslaitoksen omavalvontaohjelma viedään käsiteltäväksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallitukseen 23.1.2024 sekä päivitetään Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen omavalvontaohjelman liitteeksi.

Ehdotus

Pelastuslautakunta päättää

  1. hyväksyä osaltaan pelastuslaitoksen omavalvontaohjelman vuosille 2024–2026;
  2. esittää Vantaan ja Keravan aluehallitukselle pelastuslaitoksen omavalvontaohjelman hyväksymistä osana hyvinvointialueen omavalvontaohjelmaa ja
  3. valtuuttaa pelastuslaitoksen omavalvontaohjelman valmistelijoita tekemään hyväksyttyyn pelastuslaitoksen omavalvontaohjelmaan teknisiä tarkistuksia ja korjauksia.

Päätös

Pelastuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen yksimielisesti. 

 

Lisätietoja päätöksestä antaa pelastusjohtaja Jyrki Landstedt, jyrki.landstedt@vakehyva.fi

Perustelut

Asian valmistelijat: pelastusjohtaja Jyrki Landstedt, vs. riskienhallintapäällikkö Outi Linnolahti

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella on kaksi omavalvontaohjelmaa: toinen sosiaali-ja terveyspalveluille ja toinen Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselle. Ensimmäiset omavalvontaohjelmat on tehty hyvinvointialueen valmistelun yhteydessä vuodelle 2023 ja hyväksytty aluehallituksen kokouksessa 30.11.2022 § 248.

Laki pelastustoimen järjestämisestä (613/2021, 16 §) sekä laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021, 40 §) velvoittavat, että hyvinvointialueen on lakisääteisessä toiminnassaan varmistettava omavalvonnalla tehtäviensä lainmukainen hoitaminen. Hyvinvointialueen on varmistettava palvelujen saatavuus, laatu ja vaikuttavuus. Hyvinvointialueen on laadittava järjestämisvastuuseensa kuuluvista tehtävistä ja palveluista omavalvontaohjelma, jossa tulee määritellä, miten edellä mainittujen velvoitteiden noudattaminen kokonaisuutena järjestetään ja toteutetaan ja miten havaitut puutteellisuudet korjataan. Tehtävien ja palvelujen omavalvonta on toteutettava osana niiden järjestämistä ja tuottamista. Omavalvontaohjelma tulee julkaista julkisessa tietoverkossa. (Laki pelastustoimen järjestämisestä 613/2021, 16 §). 

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen omavalvontaohjelma on päivitetty pelastustoimen palvelutasopäätöskaudelle (2024-2026) ja kattaa pelastuslaitoksen kokonaisvaltaisen laadunhallinnan näkökulmasta. Myös ensihoidon omavalvonta on mukana pelastuslaitoksen omavalvontaohjelmassa.

Pelastuslautakunta on kokouksessaan 14.12.2023 § 58 päättänyt:

  1. hyväksyä osaltaan pelastuslaitoksen omavalvontaohjelman vuosille 2024–2026;
  2. esittää Vantaan ja Keravan aluehallitukselle pelastuslaitoksen omavalvontaohjelman hyväksymistä osana hyvinvointialueen omavalvontaohjelmaa ja
  3. valtuuttaa pelastuslaitoksen omavalvontaohjelman valmistelijoita tekemään hyväksyttyyn pelastuslaitoksen omavalvontaohjelmaan teknisiä tarkistuksia ja korjauksia.

    ​​

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 94 §:n mukaan aluehallitus vastaa kokonaisvaltaisen sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan sekä omavalvontaohjelman ja varautumisen että hyvän hallinnon ja lainmukaisuuden valvonnan järjestämisestä ja niiden toimeenpanon ja tuloksellisuuden valvonnasta. Aluehallitus hyväksyy omavalvontaohjelman, antaa vuosittaisessa raportissaan johtopäätökset ja selvityksen omavalvontaohjelman sekä varautumisen toimeenpanosta ja tuloksista sekä valmistelee omavalvontaohjelman vuosittaisen raportin. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 25 §:n pelastuslautakunta vastaa toimialallaan sisäisestä valvonnasta ja sen toteutumisen järjestämisestä, toimeenpanon valvonnasta ja tuloksellisuudesta sekä huolehtii tarvittavilta osin omavalvonnasta ja sen raportoinnista molemmille hyvinvointialueille.

Liitteenä on ehdotus päivitetystä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen omavalvontaohjelmasta vuosille 2024-2026. Aluehallituksen päätöksenteon jälkeen pelastuslaitoksen omavalvontaohjelma päivitetään myös Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen omavalvontaohjelman liitteeksi.

Ehdotus

Aluehallitus päättää hyväksyä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivitetyn omavalvontaohjelman liitteen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.​​​