Områdesfullmäktige, möte 10-06-2024

Protokollet är granskat

§ 40 Uppdatering av klientavgifterna inom social- och hälsovården fr.o.m. 11.6.2024

VAKEDno-2024-2107

Tidigare behandling

Beskrivning

Ärendets beredare: ekonomidirektör Hanna Heinikainen och chefen för klientavgifter och kundreskontra Mia Mustaparta

Enligt 22 § i lagen om välfärdsområden beslutar välfärdsområdesfullmäktige om de allmänna grunderna för avgifter för tjänster och andra prestationer samt om klientavgifter som tas ut för tjänster som omfattas av välfärdsområdets organiseringsansvar. Enligt 83 § förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde beslutar välfärdsområdesfullmäktige dessutom om de allmänna grunderna för avgifter för tjänster och andra prestationer samt om klientavgifter som tas ut för tjänster som omfattas av välfärdsområdets organiseringsansvar. Välfärdsområdesfullmäktige har vid sitt sammanträde 12.12.2023 § 124 fastställt prislistan över klientavgifter för 2024, som gäller för närvarande.

Enligt lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården (734/1992) kan man ta ut en avgift för välfärdsområdets social- och hälsovårdstjänster av den som använder tjänsterna, om inte tjänsten har bestämts vara avgiftsfri. 

I den gällande prislistan över klientavgifter har det framkommit ett behov av att göra följande uppdateringar. De föreslagna ändringarna har ingen nettoeffekt på välfärdsområdets ekonomi.

1.      Punkt 1 i prislistan över klientavgifter, Avgifter som används gemensamt i välfärdsområdet

  • Grunderna för avgifterna och avgifterna som tas ut på grund av begäran om information uppdateras.

2.      Punkt 2 i prislistan över klientavgifter Hälso- och sjukvårdstjänster, 2.1 hälsostationstjänster

  • I punkt 2.1 i prislistan över klientavgifter har ett pris på 12,80 euro/distansbesök fastställts för fysioterapibesök hos hälsostationstjänsterna. För detta är det önskvärt att utifrån det tidigare priset för distansbesök fastställa ett pris som baserar sig på besökets längd, så att det tidigare besökspriset för ett distansbesök på 60 minuter är 12,80 euro och för ett 30 minuter långt besök debiteras 6,40 euro.
  • Dessutom fastställdes att gruppavgifterna och gruppbesöken för fysioterapi är avgiftsbelagda från och med 1.1.2024 i den prislista som godkändes 12.12.2023 § 124 och som klientavgift fastställdes en avgift som motsvarar ett  individuellt besök på mottagningen. När en klientavgift som motsvarar ett individuellt besök på mottagningen tas ut, har man konstaterat att klienterna inte är motiverade för grupprehabilitering då gruppbesöken kostar lika mycket som individuella besök. Gruppbesöken inom fysioterapin fungerar som ett effektivt och mångsidigt sätt att engagera och motivera klienten till självständig träning samt att rehabilitera klienten i den öppna hälsovårdens fysioterapi. Gruppbesök inom fysioterapin är också förebyggande verksamhet som stöder klientens funktionsförmåga och rörelseförmåga. I och med att gruppbesök inom fysioterapi inte har utnyttjas i önskvärd utsträckning har klienternas antal individuella besök till fysioterapin och andra tjänster ökat då funktionsförmågan har försvagats. Därför föreslås att för gruppfysioterapibesök inom hälsostationstjänsterna tas ut 4,40 euro/gång. Utöver detta föreslås att gruppfysioterapibesöket läggs till i prislistan över klientavgifter under punkt 1. allmänna principer, avgifter för icke-avbokade besök.

3.      Punkt 4 i prislistan över klientavgifter Vuxensocialarbete, 4.2 Måltider

  • I punkt 4.2 i prislistan över klientavgifter fastställs måltidspriserna för alla måltider som serveras inom vuxensocialarbetet. Arbets- och dagverksamhet för vuxna är en del av den sociala rehabiliteringen enligt 17 § i socialvårdslagen, som är en avgiftsfri socialservice. Innehållet i den sociala rehabiliteringen definieras i förarbetena till socialvårdslagen (RP 164/2014 rd, s. 111) där det konstateras att social rehabilitering stärker personens förmåga att klara av vardagliga funktioner, interaktionsförhållanden och roller i den egna verksamhetsmiljön. Dessutom konstateras att det individuella stödet i den sociala rehabiliteringen kombineras med funktionerna. Måltiderna som serveras i samband med social rehabilitering är en del av den sociala rehabiliteringen, eftersom de stärker personens förmåga att klara av vardagliga situationer, till exempel måltider. Av dessa orsaker har måltidsavgifter inte tagits ut för måltiderna i Vanda och Kervo välfärdsområde. Därför föreslås att avgiftsfriheten läggs till i prislistan.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige beslutar godkänna den ändrade prislistan över klientavgifter enligt bilagan från och med 11.6.2024.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige beslutar godkänna den ändrade prislistan över klientavgifter enligt bilagan från och med 11.6.2024.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.