Områdesfullmäktige, möte 09-09-2024

Protokollet är granskat

§ 60 Svar på fullmäktigemotionen om utveckling av kompetensen inom rusmedelsarbetet som en del av elevhälsoarbetet

VAKEDno-2024-2104

Tidigare behandling

Beskrivning

Ärendets beredare: sektordirektören för tjänster för barn, unga och familjer Hanna Mikkonen och sektordirektören för hälsovårdstjänster Kati Liukko

Vid välfärdsområdesfullmäktiges möte 29.4.2024 § 32 lämnade Soile Eriksson, Ulla-Maija Kopra och Ida Tamminen fullmäktigemotionen "Kompetens i rusmedelsarbete som en del av elevhälsoarbetet". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 36 ledamöter. Fullmäktigemotionen löd enligt följande: 

"Uppdateringen av rusmedelsstrategin förutsätter också att man identifierar, ingriper i och vidtar konkreta åtgärder mot missbruksproblem hos minderåriga barn och unga. Rusmedelsarbete behövs redan nu i skolor och läroanstalter, såväl inom den grundläggande utbildningen som vid läroanstalter på andra stadiet. Som stöd för att identifiera problem i ett tidigt skede och föra dem på tal är det motiverat att den utbildade rusmedelsarbetaren jobbar i multiprofessionellt samarbete med skolornas och läroanstalternas personal och elevhälsopersonalen. 

Nu är det aktuellt att Vanda och Kervo välfärdsområde utvecklar och stärker läroanstalternas och skolornas kunskaper om rusmedel utöver kunskaperna om psykisk hälsa. Rusmedelsarbetarens kliniska kompetens och kunskaper ger starkt stöd i identifieringen av missbruksproblem och psykiska problem och även då det gäller att hänvisa klienten till rätt tjänster. Arbetstagaren fungerar som en länk mellan skolorna och läroanstalten samt missbrukar- och mentalvårdstjänsterna och med sin expertis bidrar hen till den aktuella forskningsinformationen om dagens rusmedelstrender. 

Vi kräver konkreta åtgärder för att identifiera och ingripa i missbruksproblem hos barn och unga redan i ett tidigt skede. Detta förutsätter en kraftig ökning av de anställdas kunskaper om rusmedel samt utbildning av och specialkompetens bland personalen. Dessutom ska samarbetet mellan städerna och välfärdsområdet utvecklas i denna fråga.” 

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 14.5.2024 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare till sektordirektören för hälsovårdstjänster och sektordirektören för tjänster för barn, unga och familjer för beredning  senast 29.10.2024.  

 Svar på fullmäktigemotionen

Det förebyggande rusmedelsarbetet som utförs bland barn och unga styrs av lagen om organisering av det förebyggande rusmedelsarbetet. Enligt lagen sörjer kommunen för organiseringen av det förebyggande rusmedelsarbetet inom sitt område och utser ett organ som ansvarar för det förebyggande rusmedelsarbetet. Välfärdsområdet stöder kommunerna i sitt område i genomförandet och utvecklingen av det förebyggande rusmedelsarbetet. Lagen om organisering av det förebyggande rusmedelsarbetet 523/2015.

Vanda och Kervo välfärdsområde har stött kommunerna i det förebyggande rusmedelsarbetet bland annat genom att ordna utbildningar och erbjuda konsultationshjälp. Utbildningarna har i första hand riktats till vuxna som arbetar i skolor och läroanstalter. Enligt Institutet för hälsa och välfärd grundar sig den mest effektiva rusmedelsfostran på växelverkan och kontinuitet, inte på punktåtgärder. Det långsiktiga förebyggande rusmedelsarbetet som skolans och läroanstaltens vuxna utför i vardagen är en central del av det förebyggande rusmedelsarbetet som helhet. Rusmedelsfostran – THL    

I skolor och läroanstalter är det förebyggande rusmedelsarbetet en del av elevhälsan som främjar både det gemensamma och individuella välbefinnandet och säkerställer en sund och trygg lärmiljö. Tyngdpunkten i rusmedelsarbetet som riktar sig till barn och unga ligger på förebyggande arbete som genomförs som en systematisk del av skolans gemensamma arbete inom elevhälsan. I arbetet deltar hela skolans personal, elevhälsopersonalen, enheten för förebyggande rusmedelsarbete samt olika aktörer inom tredje sektorn. Detta gemensamma arbete inom elevhälsan styrs av den elevhälsoplan som utbildningsanordnaren utarbetat. Den gemensamma elevhälsan består av åtgärder som främjar bl.a. elevernas och studerandenas lärande, hälsa, välbefinnande, sociala ansvar, växelverkan, delaktighet, studiemiljöns hälsa och välbefinnande och trygghet i läroanstaltsgemenskapen. Dessa åtgärder stöder också förebyggandet av användning av rusmedel, tobaks- och nikotinprodukter samt spelverksamhet. Vanda och Kervo städer har som en del av sina planer för elevhälsan också utarbetat planer för rusmedelsarbetet. Enligt planerna ska skolans personal vid behov samarbeta med de anställda inom elevhälsan då det gäller frågor i anslutning till användningen av rusmedel.  

I Vanda och Kervo välfärdsområde deltar personalen inom elevhälsan i det gemensamma elevhälsoarbetet i alla skolor och läroanstalter och genomför därmed förebyggande rusmedelsarbete. En stor del av aktörerna inom elevhälsan har kompetens inom rusmedelsarbete i anslutning till att identifiera och föra på tal eventuell rusmedelsanvändning och denna kompetens utnyttjas också i det individuella arbetet. Rusmedelsärenden behandlas mycket ofta vid klientmöten som en del av helheten då det gäller barnets eller den ungas livssituation. Kompetensen i rusmedelsarbete upprätthålls och utvecklas också inom elevhälsan. Dessutom utreds och följs ungdomarnas användning av rusmedel upp på hälsovårdarens mottagning som en del av de periodiska hälsoundersökningarna.  

I Vanda och Kervo välfärdsområde finns en enhet för förebyggande rusmedelsarbete som stöder välfärdsområdets och kommunernas tjänster i genomförandet av det förebyggande rusmedelsarbetet. Enheten hör till enheten för mentalvårds- och missbrukartjänster på grundläggande nivå. Enheten har tre anställda (två utbildare och en specialsocialhandledare) och betjänar alla åldersgrupper, från barn till äldre personer. I centrum för enhetens förebyggande rusmedelsarbete bland barn och unga står social förstärkning, rusmedelsfostran och -medvetenhet samt förebyggande av risker. Dessutom informerar enheten för förebyggande rusmedelsarbete aktivt om aktuella frågor, deltar i olika nätverk och följer aktuella fenomen och informerar om dem. Verksamheten inom det förebyggande rusmedelsarbetet vid läroanstalterna omfattar bl.a. utbildning i olika teman såsom att ta upp och ingripa i ett tidigt skede samt att informera om tjänsterna. Enheten publicerar också ett infobrev om förebyggande rusmedelsarbete, vars teman anknyter till det förebyggande arbetet samt i större utsträckning till rusmedels- och mentalvårdsarbetet. I infobrevet publiceras regelbundet aktuell information om bl.a. fenomen i området och utbildningar i rusmedelsarbete som är öppna för alla. Dessutom ordnar enheten årligen ett rusmedelsforum. De anställda inom elevhälsan deltar i stor utsträckning i rusmedelsforumet. Temat för forumet 2023 var unga, rusmedel och våld och 56 anställda inom elevhälsan deltog.  

Förebyggande rusmedelsarbete utförs i välfärdsområdet också i samarbete med tredje sektorn. Förebyggande rusmedelsarbete EHYT rf koordinerar organisationsnätverket för förebyggande rusmedelsarbete (EPT-nätverket), till vilket hör 63 av de viktigaste expertorganisationerna för förebyggande rusmedelsarbete. Även Ehyt rf ordnar regelbundet mångsidiga öppna utbildningar.  

I samarbete med Vanda och Kervo städer har man beslutat att inrätta en samarbetsgrupp för förebyggande rusmedelsarbete. Gruppens uppgift är bland annat att planera det förebyggande rusmedelsarbetet och följa upp genomförandet i området. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar: 

  1. ge Soile Eriksson, Ulla-Maija Kopra och Ida Tamminen och de 36 övriga fullmäktigeledamöterna som undertecknat fullmäktigemotionen svar på fullmäktigemotionen i enlighet med redogörelsedelen ovan; 
  1. föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige antecknar den mottagna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar att fullmäktigemotionen är slutbehandlad. 

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige för kännedom antecknar områdesstyrelsens svar på fullmäktigemotionen och konstaterar fullmäktigemotionen vara slutbehandlad.

Beslut

Välfärdsområdesfullmäktige beslutade enhälligt anteckna den mottagna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstatera att fullmäktigemotionen är slutbehandlad.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Möte hantering

Fullmäktigeledamot Sami Kanerva avlägsnade sig från sammanträdet under behandlingen av ärendet kl. 21.40.