Beskrivning
Ärendets beredare: Sektordirektören för vuxensocialarbete och funktionshinderservice Kirsi Leväpelto
Vid välfärdsområdesfullmäktiges möte 4.3.2024 § 16 lämnade KD:S fullmäktigegrupp fullmäktigemotionen "Fullmäktigemotion om avgiftsfrihet för måltider som intagits i samband med arbetsverksamhet för personer med funktionsnedsättning." Fullmäktigemotionen har undertecknats av 39 ledamöter. Fullmäktigemotionen löd enligt följande:
"Arbets- och dagverksamhet ordnas för personer som inte har förutsättningar för arbete i anställningsförhållande och som behöver individuella stödåtgärder. Arbets- och dagverksamheten i sig är avgiftsfri, men om klienterna äter på verksamhetscentret tas måltidsavgifterna ut enligt prislistan för måltidstjänster. Personer som deltar i arbets- och dagverksamheten är klienter, inte arbetstagare. Flitpenning kan betalas till dem som deltar i arbets- och dagverksamheten. Flitpenningen är ett slags verksamhetsunderstöd, som stöder deltagande i arbets- och dagverksamheten. Flitpenningen är 2 euro/h och högst 12 euro/dag. Flitpenningen finansieras i huvudsak genom att fakturera den som beställt arbetet för det utförda arbetet eller den utförda tjänsten Fullmäktigemotionen i Kervo 11/2017 (Pentti Rönkkö, KD) föreslog att måltidsavgiften slopas för dem som deltar i arbetsverksamheten och motionen godkändes. I Kervo har måltiderna i arbetsverksamheten 2022 alltså fortfarande varit avgiftsfria. Från och med början av 2023 togs måltidsavgifterna i bruk på nytt i välfärdsområdet. Att slopa måltidsavgiften från arbetsverksamheten för personer med funktionsnedsättning främjar likabehandlingen, eftersom avgiften för arbetsinsatsen för personer med funktionsnedsättning varierar och det förekommer situationer då flitpenningen för dagen inte täcker måltidsavgiften (enligt den nya prislistan är priset för huvudmåltiden 5,45e/dag). Vi ber om en noggrannare utredning av antalet personer med funktionsnedsättning som deltar i arbetsverksamheten, deras genomsnittliga flitpenning och användningen av måltidstjänster. Vi undertecknade fullmäktigeledamöter föreslår att måltidsavgiften slopas för arbetsverksamhetens klienter - åtminstone för dem, för vilka måltidsavgiften överstiger flitpenningen. På så sätt skulle den som utför arbetet få åtminstone något i handen.”
Välfärdsområdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 26.3.2024 § 49 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare till sektordirektören för vuxensocialarbete och funktionshinderservice för beredning senast 4.9.2024.
Svar på fullmäktigemotionen
Arbetsverksamhet för personer med funktionsnedsättning ordnas för arbetsoförmögna personer som på grund av sin funktionsnedsättning inte har förutsättningar att delta i verksamhet som stöder sysselsättningen av personer med funktionsnedsättning och vars utkomst huvudsakligen grundar sig på förmåner som beviljas på grund av sjukdom eller arbetsoförmåga. En person som deltar i arbetsverksamhet för personer med funktionsnedsättning står inte i anställningsförhållande till den som ordnar verksamheten eller till serviceproducenten (Socialvårdslagen 710/1982, 27e §).
Enligt lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda (519/1977 2 §, 35 §) har en person med funktionsnedsättning rätt att delta i arbetsverksamhet för personer med funktionsnedsättning ifall den arbetsverksamhet eller verksamhet som stöder sysselsättningen som ordnats på basis av socialvårdslagen inte motsvarar de individuella behoven hos personen med funktionsnedsättning. Syftet med arbetsverksamheten är att stödja funktions- och arbetsförmågan hos personer med funktionsnedsättning samt att främja deras möjligheter att komma in i arbetslivet. (Den motsvarande paragrafen kommer att finnas i 27 § i den nya lagen om funktionshinderservice)
Enligt 4 § 1 punkten i lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården är verksamhet i sysselsättningssyfte för personer med funktionsnedsättning och arbetsverksamhet för personer med funktionsnedsättning enligt 27 d och 27 e § i socialvårdslagen (710/1982) avgiftsfri med undantag av socialservice, transporter och måltider.
Vanda och Kervo välfärdsområde har en enhetlig prislista över klientavgifter som utgår från ett enhetligt och jämlikt bemötande av klienterna. Välfärdsområdet har kompenserat måltidspriserna, dvs. man tar inte ut hela måltidspriset av klienten. Måltidsavgifterna täcker en del av kostnaderna för att ordna måltiderna.
Med stöd av klientavgiftslagen kan en avgift som fastställts för socialvårdsservice sänkas eller efterskänkas helt och hållet, om indrivningen av avgiften skulle äventyra förutsättningarna för personens försörjning, fullgörandet av personens lagstadgade försörjningsplikt eller om det finns skäl att göra det med beaktande av försörjningssynpunkter. Klienten kan ansöka om sänkning eller efterskänkning av klientavgiften hos klientavgiftsenheten i Vanda och Kervo välfärdsområde (https://vakehyva.fi/fi/asiakasmaksut, sidan finns enbart på finska).
Välfärdsområdets arbets- och dagverksamhet för personer med funktionsnedsättning omfattar nästan 400 klienter som har fått ett beslut om måltidsavgift. I arbetsverksamheten för personer med funktionsnedsättning finns över 100 klienter som äter lunch. Om kunderna har i genomsnitt 184 arbetsdagar per år uppskattas intäkterna från måltidstjänsterna uppgå till cirka 120 000 euro per år.
För arbetsverksamheten för personer med funktionsnedsättning betalas ingen lön, eftersom det är fråga om socialservice. Till den som deltar i arbetsverksamheten kan dock betalas flitpenning, vars storlek välfärdsområdet själv kan bestämma. Vanda och Kervo välfärdsområde har betalat 2–12 €/dag i flitpenning till nästan 200 klienter inom arbetsverksamheten. Avgiftens storlek påverkas bl.a. av antalet arbetstimmar i arbetsverksamheten.
Verksamhetsområdet för vuxensocialarbete och funktionshinderservice förordar inte avskaffandet av måltidsavgifterna för personer med funktionsnedsättning som deltar i arbetsverksamheten. Budgeten för 2024 innehåller inte beredskap för att avskaffa måltidsavgifterna. Om måltidsavgifter inte tas ut av klienterna inom arbetsverksamheten för personer med funktionsnedsättning, ska måltidskostnaderna täckas på annat sätt.
Beslutsförslag
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:
- ge KD:s fullmäktigegrupp och 39 andra fullmäktigeledamöter som undertecknat fullmäktigemotionen svar på fullmäktigemotionen enligt redogörelsedelen ovan;
- föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige antecknar den mottagna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar att fullmäktigemotionen är slutbehandlad.
Beslut
Beslutsförslaget godkändes enhälligt.
Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.
------------------------------------------------------------------
Välfärdsområdesstyrelsen lämnade ett protokolluttalande med följande innehåll: Ärendet diskuteras på nytt i samband med budgetbehandlingen.
Möte hantering
Ungdomsfullmäktiges representant Henri Mehtälä avlägsnade sig från sammanträdet under behandlingen av detta ärende kl. 10.42.