Områdesstyrelsen, möte 23-03-2022

Protokollet är granskat

§ 34 Eteva samkommuns sammanställning över egendom, avtal och ansvar inom specialomsorgsdistrikten som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde Tilläggsparagrafer

VAKEDno-2022-30

Beskrivning

Områdesstyrelsen för Vanda och Kervo välfärdsområde behandlade ärendet vid sitt sammanträde 15.3.2022 § 24. Efter sammanträdet uppdagades att en av protokollförarna hade avlägsnat sig på grund av jäv utan att en ny protokollförare hade valts. Därför ska ärendet behandlas på nytt (50 § och 52 § i förvaltningslagen).

Lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen 616/2021 (nedan införandelagen) trädde i kraft 1.7.2021. Enligt 20 § 1 mom. i införandelagen ska specialomsorgsdistrikt samt jämte tillgångar, skulder och förbindelser överföras till välfärdsområdena den 1 januari 2023. Specialomsorgsdistriktens tillgångar, skulder och förbindelser ska slås ihop med det välfärdsområde som samkommunens medlemskommuner geografiskt sett hör till. Om medlemskommunerna i en samkommun hör till olika välfärdsområden ska tillgångarna, skulderna och förbindelserna delas mellan välfärdsområdena i proportion till medlemskommunernas ägarandelar, förutom ifall en överföring av tillgångar, skulder och förbindelser är av ringa betydelse med hänsyn till välfärdsområdets ekonomiska bärkraft. Välfärdsområdena får avtala om att dela tillgångar, skulder och förbindelser på annat sätt.

Införandelagen 57 § har bestämmelser om överföringen av Eteva samkommuns verksamhet och personal.

Enligt i 21 § 1 mom. i införandelagen ska specialomsorgsdistrikt senast den 28 februari 2022 ge välfärdsområdet en sammanställning av följande:

1) samkommunens egendom,

2) skulder och övriga förbindelser, ansvar och avtal som välfärdsområdet övertar ansvaret för, samt

3) sådana realiserade och förväntade förändringar och operativa och ekonomiska risker i väsentliga tillgångsposter, avtal och ansvar som inte framgår av det senaste bokslutet eller koncernbokslutet.

Enligt 21 § 2 mom. i införandelagen har välfärdsområdet rätt att få de ytterligare uppgifter och handlingar som välfärdsområdet bedömer vara behövliga.

Eteva samkommun har verksamhet inom sex olika välfärdsområden. Följaktligen har Eteva samkommun utarbetat en separat sammanställning till varje välfärdsområde den ska delas mellan. Dessa områden är Västra Nylands välfärdsområde, Mellersta Nylands välfärdsområde, Östra Nylands välfärdsområde, Vanda och Kervo välfärdsområde, Egentliga Tavastlands välfärdsområde samt Päijänne-Tavastlands välfärdsområde. Bilaga 4 är Eteva samkommuns sammanställning till Vanda och Kervo välfärdsområde.

Eteva samkommuns samkommunsstämma har vid sitt sammanträde 16.12.2021 beslutat att befullmäktiga samkommunstyrelsen att besluta om godkännandet av sammanställningarna som överlämnas till välfärdsområdena i enlighet med 21 § i införandelagen.

Eteva samkommuns samkommunsstämma har i 28.2.2022 § 31 godkännt sammanställningarna i fråga som avses i 21 § i införandelagen.

Egendomen i de samkommuner som avses i 20 § i införandelagen överförs till välfärdsområdet med stöd av införandelagen. Den sammanställning som avses i 21 och 26 § i införandelagen och det beslut som avses i 28 § motsvarar åtkomsthandlingar för egendomen (40 § i införandelagen).

I 29 § i införandelagen finns bestämmelser om ogiltighet för och uppsägning av vissa avtal som överförs från kommuner och samkommuner. Enligt 29 § 5 mom. i lagen om välfärdsområden ska välfärdsområdet i fråga om ogiltighet konstatera och i fråga om uppsägning besluta om ogiltigförklaring och uppsägning av ett avtal eller ett avtalsvillkor. Avtalsparten och social- och hälsovårdsministeriet ska underrättas om saken senast den 31 oktober 2023. Dessutom bestäms det i 29 § 6 mom. att innan det konstaterar att avtalet eller avtalsvillkoret är ogiltigt eller fattar beslutet att säga upp avtalet ska välfärdsområdet hålla samråd med avtalsparten i ett avtal om köpta tjänster.

Dessutom har Eteva samkommun vid sitt sammanträde 28.2.2022 § 32 föreslagit att Västra Nylands, Mellersta Nylands, Östra Nylands, Vanda och Kervo, Egentliga Tavastlands samt Päijänne-Tavastlands välfärdsområden

1. godkänner för sin del Eteva ICT-förslaget,

2. inleder inbördes avtalsförhandlingar om ärendet.

Eteva samkommun har tillgång till flera olika informationssystem som används för förvaltningen av informationslager som ska överföras till välfärdsområden för att säkerställa verksamhetens kontinuitet. Eteva samkommun har tillsammans med Mellersta Nylands välfärdsområde berett Eteva ICT-helhetslösningen, genom vilken serviceverksamheten kan fortsätta utifrån en informationsadministrativ synpunkt fram till 31.12.2022 på så sätt att nivån för tillgång till information är tryggad när välfärdsområden inleder sin verksamhet 1.1.2023. De kund- och patienttjänster som utvecklats i Etevas verksamhet samt säkerställandet av tillgång till information inom sex olika välfärdsområden står i centrum för lösningen. Till Etevas ICT-helhet hör också informationssystem för HR, ekonomi och förvaltning som välfärdsområden behöver vid upprättande av Eteva samkommuns bokslut för 2022. Dessa system behövs i princip inte efteråt. Med hjälp av helhetslösningen tryggas även ordnad avveckling av dessa informationssystem och skyldigheter i anknytning till dem. I samarbete med välfärdsområdet har planerats en funktionell och teknisk lösning som gör det möjligt att använda Eteva Lifecare -kundinformationssystemet på välfärdsområdet.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. upphäva Vanda och Kervo välfärdsområdesstyrelsens beslut 15.3.2022 § 24,
  2. anteckna för kännedom sammanställningen enligt Eteva samkommuns samkommunsstämmans 28.2.2022 § 31 bilaga 4 som ankommit, och
  3. anteckna för kännedom ICT-lösningsförslaget till Vanda och Kervo välfärdsområde enligt Eteva samkommuns samkommunsstämmans 28.2.2022 § 32 som ankommit,
  4. godkänna ICT-lösningsförslaget enligt Eteva samkommuns samkommunsstämmans 28.2.2022 § 32 som ankommit och för sin del inleda inbördes avtalsförhandlingar om ärendet, och
  5. föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att anteckna för kännedom sammanställningen enligt Eteva samkommuns samkommunsstämmans 28.2.2022 § 31 bilaga 4 som ankommit.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, ​timo.aronkyto@vantaa.fi.

Möte hantering

Maarit Raja-AhoTanja Aidanjuuri, Pirjo Luokkala och Sakari Rokkanen anmälde jäv (samfundsjäv) också vid behandlingen av 31 § och avlägsnade sig från sammanträdet då det här ärendet behandlades och beslut fattades om det. Dessutom anmälde Riitta Särkelä jäv (samfundsjäv) och avlägsnade sig från sammanträdet då det här ärendet behandlades och beslut fattades om det kl. 10:22. Sammanträdets tillfälliga ordförande var Pirkko Letto.

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Efter beslutsfattandet anlände Maarit Raja-Aho, Tanja Aidanjuuri, Pirjo Luokkala, Sakari Rokkanen och Riitta Särkelä tillbaka till sammanträdet kl. 10:24 och Maarit Raja-Aho fortsatte som mötets ordförande.