Områdesstyrelsen, möte 23-03-2022

Protokollet är granskat

§ 37 TILLÄGGSPARAGRAF: Befullmäktigande av Vanda och Kervo städer att konkurrensutsätta upphandlingar på välfärdsområdets vägnar (additional)

VAKEDno-2022-64

Beskrivning

Områdesstyrelsen för Vanda och Kervo välfärdsområde behandlade ärendet vid sitt sammanträde 15.3.2022 § 26. Efter sammanträdet uppdagades att med beaktande av jävsynpunkter är det befogat att behandla ärendet på nytt (50 § och 52 § i förvaltningslagen).

Vanda och Kervo välfärdsområde förväntas vid områdesfullmäktiges sammanträde 29.3.2022 ta emot sammanställningarna över egendom av Vanda och Kervo städer samt Eteva och Kårkulla samkommuner enligt införandelagen (lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen). Enligt 25 § i införandelagen om inte välfärdsområdet och kommunen kommer överens om något annat övergår de avtal som gäller ordnande av social- och hälsovård och räddningsväsendet till välfärdsområdet den 1 januari 2023.

Vi har diskuterat med Vanda och Kervo städers kontaktpersoner för upphandling om hur upphandlingar hos välfärdsområdet och hos städernas social- och hälsovårdstjänster samt hos räddningsväsendet kan sammanordnas under 2022. Fram till 31.12.2022 har Vanda och Kervo städer befogenhet att göra upphandlingar samt serviceavtal som berör välfärdsområdets organiseringsansvar. Om avtalsperioden för upphandlingen börjar i 2022, får Vanda och Kervo utarbeta upphandlingsbeslutet och avtal som gäller ärendet, och ärendena överförs till välfärdsområdet från och med 1.1.2023. Städerna beaktar det som bestämts om överföring av avtal i förberedelserna av upphandlingen. Dessutom ska organ och tjänsteinnehavare göra beslut om upphandling med beaktande av upphandlingsgränser i förvaltningsstadgan.

Både Vanda och Kervo städer har dock en betydande mängd avtal för vilka avtalsperioden löper ut 31.12.2022 eller genast i början av 2023.
Konkurrensutsättningen av social- och hälsovårdens samt räddningsväsendets tjänster och upphandling av varor förutsätter specialkompetens för att servicebeskrivningen och kravbeskrivningen för upphandlingen kan göras på behörigt sätt. Därmed har städerna den sakkunskap som behövs för att förbereda konkurrensutsättningen innan personalen övergår till välfärdsområden från och med 1.1.2023. Således är det ändamålsenligt att befullmäktiga Vanda och Kervo städer att sköta förfarandet vid konkurrensutsättning av upphandlingar samt göra upphandlingsbeslut och -avtal på välfärdsområdets vägnar under 2022. Dessutom genomför välfärdsområdet sina egna upphandlingar under 2022.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. upphäva Vanda och Kervo välfärdsområdesstyrelsens beslut 15.3.2022 § 26, och
  2. befullmäktiga Vanda stad och Kervo stad att i 2022 sköta förfarandet vid konkurrensutsättning av upphandlingar och göra upphandlingsbeslut och -avtal i ärendet. Fullmakten berör förfarandet vid konkurrensutsättning i helhet, dock med förbehåll , att upphandlingsbeslutet görs senast 31.12.2022 och den nya avtalsperioden börjar senast från och med 1.4.2023.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, ​timo.aronkyto@vantaa.fi.

Möte hantering

Terhi Enjala anlände tillbaka till mötet kl. 10:30. Efter att hen anlände tillbaka till mötet var 16 ledamöter närvarande (17 i början av sammanträdet).

Maarit Raja-Aho, Tanja Aidanjuuri, Jari Sainio, Jüri Linros, Pirjo Luokkala, Sakari Rokkanen ja Terhi Enjala anmälde jäv (samfundsjäv: Raja-Aho, Aidanjuuri, Luokkala, Rokkanen, Enjala, anställningsjäv: Sainio, Linros) avlägsnade sig från sammanträdet då ärendet behandlades och beslut fattades om det kl. 10:18. Enligt 146 § i förvaltningsstadgan om såväl ordföranden som vice ordföranden är frånvarande eller jäviga i något ärende, ska organet välja en tillfällig ordförande för sammanträdet eller behandlingen av ärendet. Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt att välja Pirkko Leto som tillfällig ordförande. Hen tog över som sammanträdets ordförande.

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Efter beslutet anlände Maarit Raja-Aho, Tanja Aidanjuuri, Jari Sainio, Jüri Linros, Pirjo Loukkala, Sakari Rokkanen och Terhi Enjala tillbaka till mötet kl. 10:34. Maarit Raja-Aho fortsatte som mötets ordförande och avslutade mötet.