Aluevaltuusto, kokous 9.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 61 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien kehitysvammaisten työtoiminnan yhteydessä syötyjen aterioiden maksuttomuutta

VAKEDno-2024-1323

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian valmistelija: Aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimialajohtaja Kirsi Leväpelto 

Aluevaltuuston kokouksessa 4.3.2024 § 16 jätettiin KD valtuustoryhmän valtuustoaloite "Aluevaltuustoaloite kehitysvammaisten työtoiminnan yhteydessä syötyjen aterioiden maksuttomuudesta." Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 39 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:  

"Työ-​ ja päivätoimintaa järjestetään henkilöille,​ joilla ei ole edellytyksiä työsuhteiseen työhön ja jotka tarvitsevat yksilöllisiä tukitoimia. Työ-​ ja päivätoiminta itsessään on maksutonta,​ mutta mikäli asiakkaat syövät toimintakeskuksessa,​ ateriamaksut peritään ateriapalveluhinnaston mukaisesti.  Työ-​ ja päivätoiminnassa mukana olevat henkilöt ovat asiakkaita,​ eivät työntekijöitä. Työ-​ ja päivätoimintaan osallistuville voidaan maksaa työosuusrahaa. Työosuusraha on toiminta-​avustus -​tyyppinen tuki,​ jolla tuetaan työ-​ ja päivätoimintaan osallistumista. Työosuusrahan suuruus on 2e/h ja enimmillään 12e/pv. Työosuusraha rahoitetaan pääosin laskuttamalla työn tilaajaa tehdystä työstä tai palvelusta.  Valtuustoaloite Keravalla 11/2017 (Pentti Rönkkö,​ KD) ehdotti ateriamaksun poistamista työtoimintaan osallistuville ja aloite menikin läpi. Keravalla siis vielä v. 2022 ateriat työtoiminnassa ovat olleet maksuttomia. Vuoden 2023 alusta ateriamaksut tulivat hyvinvointialueella uudelleen käyttöön. Ateriamaksun poistaminen kehitysvammaisten työtoiminnasta edistää yhdenvertaisuutta,​ koska kehitysvammaisen henkilön työosuusmaksu vaihtelee ja on tilanteita,​ jolloin päivän työosuusmaksulla ei kateta ateriakorvausta (uuden hinnaston mukaan pääaterian hinta on 5,​45e/pv). Pyydämme tarkempaa selvitystä työtoiminnassa olevien kehitysvammaisten/vammaisten määristä,​ heidän keskimääräisestä työosuusmaksustaan ja ateriapalveluiden käytöstä. Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme,​ että ruokamaksu poistettaisiin työtoiminnan asiakkailta -​ vähintäänkin heiltä,​ joilla ateriamaksu ylittää työosuusmaksun. Täten tehdystä työstä jäisi edes jotakin käteen.” 

Aluehallitus päätti kokouksessaan 26.3.2024 § 49 merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 4.9.2024 mennessä. 

Vastaus valtuustoaloitteeseen: 

Vammaisten henkilöiden työtoimintaa järjestetään työkyvyttömille henkilöille, joilla ei ole vammaisuudesta johtuen edellytyksiä osallistua vammaisten työllistymistä tukevaan toimintaan, ja joiden toimeentulo perustuu pääosin sairauden tai työkyvyttömyyden perusteella myönnettäviin etuuksiin. Vammaisten henkilöiden työtoimintaan osallistuva henkilö ei ole työsuhteessa toiminnan järjestäjään tai palvelun tuottajaan (Sosiaalihuoltolaki 710/1982, 27e §).  

Lain kehitysvammaisten erityishuollosta (519/1977 2§, 35§) mukaan kehitysvammaisella henkilöllä on oikeus osallistua vammaisten työtoimintaan, jos sosiaalihuoltolain perusteella järjestetty työtoiminta tai työllistymistä tukeva toiminta ei vastaa kehitysvammaisen henkilön yksilöllisiin tarpeisiin. Työtoiminnan tarkoitus on tukea kehitysvammaisen henkilön toiminta- ja työkykyä sekä edistää hänen pääsyään työelämään. (Vastaava pykälä tulee olemaan uudessa vammaispalvelulaissa 27 §) 

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain 4 §:n 1 kohdan mukaan sosiaalihuoltolain (710/1982) 27 d ja 27 e §:ssä tarkoitetut vammaisten henkilöiden työllistymistä tukeva toiminta ja vammaisten henkilöiden työtoiminta ovat maksuttomia sosiaalipalveluja, kuljetuksia ja aterioita lukuun ottamatta.  

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella on voimassa yhtenäinen asiakasmaksuhinnasto, jonka lähtökohtana on yhdenmukaisuus ja tasapuolinen kohtelu asiakkaille. Hyvinvointialue on kompensoinut aterioiden hintoja eli asiakkaalta ei peritä koko aterian hintaa. Ateriamaksuilla katetaan osa ruokailun järjestämisen kustannuksista. 

Asiakasmaksulain nojalla sosiaalihuollon palvelusta määrättyä maksua voidaan alentaa tai jättää kokonaan perimättä, jos maksun periminen vaarantaisi henkilön toimeentulon edellytyksiä, henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamisen tai siihen on syytä huollolliset näkökohdat huomioon ottaen. Asiakas voi hakea asiakasmaksun alentamista tai poistamista Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen asiakasmaksuyksiköstä (https://vakehyva.fi/fi/asiakasmaksut). 

Hyvinvointialueen vammaisten työ- ja päivätoiminnassa on lähes 400 asiakasta, joille on tehty ateriamaksupäätös. Vammaisten työtoiminnassa yli 100 asiakasta, jotka syövät lounaan. Jos asiakkailla on keskimäärin 184 työtoimintapäivää vuodessa, on arvio ateriapalvelutuotoista noin 120.000 euroa vuodessa.  

Vammaisten työtoiminnasta ei makseta palkkaa, koska kyseessä on sosiaalipalvelu. Työtoimintaan osallistuvalle voidaan kuitenkin maksaa työosuusrahaa, jonka suuruuden hyvinvointialue voi itse päättää. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella on maksettu työosuusrahaa lähes 200 työtoiminnan asiakkaalle 2–12€/päivä. Maksun suuruuteen vaikuttavat mm. työtoimintatuntien määrä.  

Aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimiala ei puolla kehitysvammaisten tai vammaisten työtoiminnan ateriamaksujen poistamista. Ateriamaksujen poistamiseen ei ole varauduttu vuoden 2024 talousarviossa. Mikäli ateriamaksuja ei peritä vammaisten työtoiminnan asiakkailta, aterioiden kustannukset tulee kattaa muulla tavoin.   

Ehdotus

Aluehallitus päättää:  

  1. antaa KD valtuustoryhmälle ja 39 muulle valtuustoaloitteen allekirjoittaneelle aluevaltuutetulle yllä selostusosassa olevan vastauksen valtuustoaloitteeseen;  

  1. esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.​​​

------------------------------------------------------------------

Aluehallitus jätti seuraavan sisältöisen pöytäkirjalausuman: Asiaan palataan talousarvion käsittelyn yhteydessä.

Kokouskäsittely

Nuorisovaltuuston edustaja Henri Mehtälä poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 10.42.

Ehdotus

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Aluevaltuusto päätti yksimielisesti merkitä saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja todeta valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja Kati Liukko sekä lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialajohtaja Hanna Mikkonen poistuivat kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 21.45.