Aluevaltuusto, kokous 9.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 60 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien päihdetyön osaamisen kehittämistä osaksi opiskeluhuoltotyötä

VAKEDno-2024-2104

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian valmistelija: lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialajohtaja Hanna Mikkonen ja terveydenhuollon palvelujen toimialan toimialajohtaja Kati Liukko

Aluevaltuuston kokouksessa 29.4.2024 § 32 jätettiin Soile Erikssonin, Ulla-Maija Kopran ja Ida Tammisen valtuustoaloite "Päihdetyön osaaminen osaksi opiskeluhuoltotyötä". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 36 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti: 

"Päihdestrategian päivittäminen ajan tasalle edellyttää myös alaikäisten lasten ja nuorten päihdeongelman tunnistamista, puuttumista ja konkreettisia toimenpiteitä. Päihdetyötä tarvitaan jo nyt kouluissa ja oppilaitoksissa, niin perusopetuksessa kuin toisen asteen oppilaitoksissakin. On perusteltua ongelmien varhaisen tunnistamisen ja puheeksioton tueksi, että koulutettu päihdetyöntekijä työskentelisi moniammatillisessa yhteistyössä koulujen ja oppilaitosten henkilökunnan ja opiskeluhuoltohenkilöstön kanssa. 

Nyt on ajankohtaista, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialue kehittää ja vahvistaa oppilaitosten ja koulujen päihdeosaamista mielenterveysosaamistaitojen lisäksi. Päihdetyöntekijän kliininen osaaminen ja tietotaito tuo vahvaa tukea päihde- ja mielenterveysongelmien tunnistamisessa ja myös oikeisiin palveluihin ohjaamisessa. Työntekijä toimisi linkkinä koulujen ja oppilaitoksen sekä päihde- ja mielenterveyspalveluiden välillä ja asiantuntijuudellaan lisäisi ajankohtaista tutkittua tietoa nykypäivän päihdetrendeistä. 

Vaadimme konkreettisia toimia lasten- ja nuorten päihdeongelman tunnistamiseksi ja puuttumiseen jo varhaisessa vaiheessa. Tämä edellyttää työntekijöiden vahvaa päihdetietouden lisäämistä ja kouluttamista ja erityisosaamista henkilökunnalle. Lisäksi asiassa on kehitettävä kaupunkien ja hyvinvointialueen välistä yhteistyötä." 

Aluehallitus päätti kokouksessaan 14.5.2024 merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen terveydenhuollon palvelujen toimialajohtajan sekä lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 29.10.2024 mennessä.  

 Vastaus valtuustoaloitteeseen:

Lasten ja nuorten kanssa tehtävää ehkäisevää päihdetyötä ohjaa ehkäisevän päihdetyön laki. Lain mukaan kunta huolehtii ehkäisevän päihdetyön tarpeen mukaisesta organisoinnista alueellaan ja nimeää ehkäisevän päihdetyön tehtävistä vastaavan toimielimen. Hyvinvointialue tukee alueensa kuntia ehkäisevän päihdetyön toteuttamisessa ja kehittämisessä. Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä 523/2015.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on  tukenut kuntia ehkäisevässä päihdetyössä järjestämällä mm. koulutuksia ja tarjoamalla konsultaatioapua. Koulutukset ovat  kohdentuneet ensisijaisesti kouluissa ja oppilaitoksissa työskenteleviin aikuisiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan vaikuttavin päihdekasvatus perustuu vuorovaikutukseen ja jatkuvuuteen, ei pistemäisiin toimiin. Koulun ja oppilaitoksen aikuisten arjessa toteuttama pitkäjänteinen ehkäisevä päihdetyö on keskeinen osa  ehkäisevän päihdetyön kokonaisuutta. Päihdekasvatus - THL    

Kouluissa ja oppilaitoksissa ehkäisevä päihdetyö on osa opiskeluhuollon kokonaisuutta, jolla edistetään sekä yhteisöllistä että yksilöllistä hyvinvointia ja varmistetaan oppimisympäristön terveellisyys ja turvallisuus. Painopisteenä lapsiin ja nuoriin kohdistuvassa päihdetyössä on ennaltaehkäisevä työ, jota toteutetaan suunnitelmallisena osana koulun yhteisöllistä opiskeluhuoltoa. Työhön osallistuvat koko koulun henkilökunta, opiskeluhuollon henkilöstö, ehkäisevän päihdetyön yksikkö sekä eri kolmannen sektorin toimijat. Tätä yhteisöllisen opiskeluhuollon työtä ohjaa koulutuksen järjestäjän laatima opiskeluhuoltosuunnitelma. Yhteisöllinen opiskeluhuolto koostuu toimista, jotka edistävät mm. oppilaiden ja opiskelijoiden oppimista, terveyttä, hyvinvointia, sosiaalista vastuullisuutta, vuorovaikutusta, osallisuutta, opiskeluympäristön terveyttä ja oppilaitosyhteisön hyvinvointia sekä turvallisuutta. Nämä toimet tukevat myös päihteiden, tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön sekä rahapelaamisen ehkäisyä. Vantaan ja Keravan kaupungit ovat laatineet osana opiskeluhuollon suunnitelmiaan myös päihdetyön suunnitelmat. Suunnitelmien mukaan koulun henkilöstön tulee päihteiden käyttöön liittyen tehdä tarvittaessa yhteistyötä opiskeluhuollon työntekijöiden kanssa.  

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella opiskeluhuollon henkilöstö osallistuu kaikissa kouluissa ja oppilaitoksissa yhteisölliseen opiskeluhuoltoon ja toteuttaa siten osaltaan ennaltaehkäisevää päihdetyötä.  Suurella osalla opiskeluhuollon toimijoista on päihdetyön osaamista tunnistamiseen ja puheeksiottoon liittyen ja sitä hyödynnetään myös yksilötyössä. Päihdeasioita käsitellään varsin usein asiakastapaamisissa osana lapsen tai nuoren elämäntilanteen kokonaisuutta. Päihdetyön osaamista myös ylläpidetään ja kehitetään opiskeluhuollossa. Lisäksi nuorten päihteiden käyttöä selvitetään ja seurataan terveydenhoitajan vastaanotolla osana määräaikaisia terveystarkastuksia.  

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella toimii ehkäisevän päihdetyön yksikkö, joka tukee hyvinvointialueen ja kuntien palveluita ehkäisevän päihdetyön toteuttamisessa. Yksikkö kuuluu perustason mielenterveys- ja päihdepalvelujen yksikköön. Yksikössä työskentelee kolme työntekijää (kaksi kouluttajaa ja erityissosiaaliohjaaja) ja se palvelee kaikkia ikäryhmiä lapsista ikääntyneisiin. Yksikön lasten ja nuorten kanssa tehtävän ehkäisevän päihdetyön keskiössä on sosiaalinen vahvistaminen, päihdekasvatus ja -tietoisuus sekä riskien ehkäisy.  Lisäksi ehkäisevän päihdetyön yksikkö viestii aktiivisesti ajankohtaisista asioista, toimii eri verkostoissa ja seuraa ajankohtaisia ilmiöitä tiedottaen niistä. Oppilaitoksissa ehkäisevän päihdetyön toimintaa on mm. kouluttaminen eri teemoihin kuten puheeksiotto ja varhainen puuttuminen sekä palveluista tiedottaminen. Yksikkö julkaisee myös ehkäisevän päihdetyön infokirjettä, jonka teemat liittyvät ehkäisevään työhön sekä laajemmin päihde- ja mielenterveystyöhön. Infokirjeessä julkaistaan säännöllisesti ajankohtaista tietoa mm. alueen ilmiöistä ja päihdetyön avoimista koulutuksista. Lisäksi yksikkö järjestää vuosittain päihdefoorumin. Päihdefoorumiin osallistutaan opiskeluhuollosta laajasti. Vuonna 2023 foorumin aiheena oli nuoret, päihteet ja väkivalta ja siihen osallistui 56 opiskeluhuollon työntekijää.  

Ehkäisevää päihdetyötä tehdään hyvinvointialueella myös yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry koordinoi Ehkäisevän päihdetyön verkostoa (EPT-verkosto), johon kuuluu 63 merkittävintä ehkäisevän päihdetyön asiantuntijajärjestöä. Myös Ehyt ry järjestää säännöllisesti monipuolisia avoimia koulutuksia.  

Vantaan ja Keravan kaupunkien kanssa yhteistyössä on päätetty perustaa ehkäisevän päihdetyön yhteistyöryhmä. Ryhmän tehtäväksi muodostuu mm. ehkäisevän päihdetyön suunnittelu ja toimeenpanon seuranta alueella. 

Ehdotus

Aluehallitus päättää: 

  1. antaa Soile Erikssonille, Ulla-Maija Kopralle ja Ida Tammiselle ja 36 muulle valtuustoaloitteen allekirjoittaneelle aluevaltuutetulle yllä selostusosassa olevan vastauksen valtuustoaloitteeseen; 

  1. esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoa päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Ehdotus

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Aluevaltuusto päätti yksimielisesti merkitä saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja todeta valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Aluevaltuutettu Sami Kanerva poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 21.40.