Aluehallitus, kokous 8.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 228 Hyvinvointialueiden välisen ja muille viranomaisille annettujen palvelujen laskutuksen toimivallan delegointi talousjohtajalle

VAKE-2022-580

Perustelut

Asian valmistelija: Talousvalmistelujohtaja Hanna Heinikainen

Hyvinvointialuelain (611/2021) 96 § mukaan aluevaltuusto voi hallintosäännössä siirtää toimivaltaansa hyvinvointialueen muille toimielimille, luottamushenkilöille ja viranhaltijoille. Toimivaltaa ei kuitenkaan saa siirtää asioissa, joista aluevaltuuston on tässä tai muussa laissa olevan säännöksen mukaan päätettävä.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuuston hyväksymän, 30.8.2022 voimaan astuneen hallintosäännön 78 § mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialueen palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen yleisistä perusteista. Aluehallitus päättää tarkemmin maksujen perusteista ja euromääristä. Aluehallitus voi siirtää maksuista päättämiseen liittyvää toimivaltaansa alaiselleen viranomaiselle.

Edelleen hallintosäännön 165 § mukaisesti toimielin ja viranhaltija voivat päättää sille hallintosäännöllä määrätyn toimivallan siirtämisestä alaiselleen viranomaiselle, ottaen huomioon toimivallan siirtämistä sekä hallinnollisen pakon käyttämistä koskevat rajoitukset. Se, jolle toimivaltaa on edelleen siirretty, ei voi enää siirtää toimivaltaa edelleen. Toimivallan siirtämispäätöksistä on pidettävä ajan tasalla olevaa luetteloa ja luettelo annetaan aluevaltuustolle tiedoksi vuosittain.

Lain sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) 57 § mukaisesti, jos hyvinvointialue antaa lakiin tai 36 §:ssä tarkoitettuun hyvinvointialueiden yhteistyösopimukseen perustuen sosiaali- tai terveyspalveluja toisen hyvinvointialueen asukkaalle, on sen hyvinvointialueen, jonka asukas henkilö on, korvattava ilman aiheetonta viivytystä palvelun antamisesta aiheutuneet kustannukset, jollei kustannusten korvaamisesta muualla toisin säädetä tai jolleivät hyvinvointialueet toisin sovi. Kustannuksilla tarkoitetaan toteutuneita kuluja, jotka ovat aiheutuneet palvelun antamisesta ja joista on vähennetty palvelusta kertyneet toimintatulot. Edellä säädettyä ei sovelleta terveydenhuoltolain 16 §:ssä tarkoitettuun kouluterveydenhuoltoon, 17 §:ssä tarkoitettuun opiskelijaterveydenhuoltoon eikä 17 a §:ssä tarkoitettuihin opiskeluhuollon psykologipalveluihin eikä sosiaalihuoltolain 27 c §:ssä tarkoitettuihin opiskeluhuollon kuraattoripalveluihin.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista saadaan korvauksia myös vakuutusyhtiöiltä (Liikennevakuutuslain 460/2016 55 §:n ja työtapaturma- ja ammattitautilain 459/2015 40 § mukainen ns. täyskustannuskorvaus).

Esityksenä on, että aluehallitus päättäisi siirtää maksuista päättämiseen liittyvää toimivaltaansa siten, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen talousjohtajalle annetaan oikeus päättää muille hyvinvointialueille tai muille viranomaistahoille tai vakuutusyhtiöille annettujen palvelujen osalta perittävistä maksuista. Loppuvuonna 2022 em. toimivaltaa sovelletaisiin talousvalmistelujohtajaan.

Ehdotus

Aluehallitus päättää siirtää maksuista päättämiseen liittyvää toimivaltaansa siten, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen talousjohtajalle annetaan oikeus päättää muille hyvinvointialueille tai muille viranomaistahoille tai vakuutusyhtiöille annettujen palvelujen osalta perittävistä maksuista. Loppuvuonna 2022 em. toimivaltaa sovelletaan talousvalmistelujohtajaan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.