Områdesstyrelsen, möte 08-11-2022

Protokollet är granskat

§ 228 Delegering av befogenhet till ekonomidirektören att fakturera för tjänster som tillhandahållits välfärdsområden och andra myndigheter

VAKE-2022-580

Beskrivning

Beredare av ärendet: Ekonomiberedningsdirektör Hanna Heinikainen

Enligt lagen om välfärdsområden (611/2021) 96 § kan välfärdsområdesfullmäktige i förvaltningsstadgan överföra sin befogenhet till andra förvaltningsorgan, förtroendepersoner och tjänsteinnehavare inom välfärdsområdet. Befogenheterna får inte överföras i sådana ärenden som välfärdsområdesfullmäktige måste fatta beslut om i enlighet med bestämmelse i denna eller annan lag.

Enligt förvaltningsstadgan 78 §, som godkänts av Vanda och Kervo välfärdsområde och som trätt i kraft 30.8.2022, fattar välfärdsområdesfullmäktige beslut om de allmänna grunderna för avgifterna som uppbärs för välfärdsområdets service och andra prestationer. Välfärdsområdesstyrelsen fattar närmare beslut om grunderna för och storleken på avgifterna i euro. Välfärdsområdesstyrelsen kan överföra sin befogenhet att fatta beslut om avgifter till en myndighet som är underställd styrelsen.

Enligt förvaltningsstadgan 165 § kan ett förvaltningsorgan eller en tjänsteinnehavare vidare besluta att överföra befogenhet som getts enligt förvaltningsstadgan till en underställd myndighet, med beaktande av begränsningar som gäller för överförande av befogenhet samt användande av förvaltningstvång. Den som fått befogenhet från en annan instans kan inte ytterligare överföra befogenheten vidare. Beslut om att överföra befogenhet måste antecknas på en lista, som kontinuerligt uppdateras, och listan ges årligen till välfärdsområdesfullmäktige för kännedom.

Om ett välfärdsområde enligt lagen om ordnande av social- och hälsovård (612/2021) 57 § eller utifrån ett sådant samarbetsavtal mellan välfärdsområden som avses i 36 § tillhandahåller en invånare i att annat välfärdsområde social- eller hälsovårdstjänster, ska det välfärdsområde där personen är invånare utan oskäligt dröjsmål betala ersättning för de kostnader som tjänsterna medfört, om inte något annat föreskrivs om ersättning för kostnaderna någon annanstans eller välfärdsområdena inte kommer överens om något annat. Med kostnader avses de faktiska kostnader som orsakats av att personen tillhandahållits tjänsten, med avdrag för de verksamhetsintäkter som tjänsten medfört. Vad som föreskrivs ovan tillämpas inte på skolhälsovård enligt 16 § i hälso- och sjukvårdslagen, studerandehälsovård enligt 17 § eller elevhälsans psykologtjänster enligt 17 a § i hälso- och sjukvårdslagen och inte heller på elevhälsans kuratorstjänster enligt 27 c § i socialvårdslagen.

För social- och hälsovårdstjänsterna fås ersättning också från försäkringsbolag (s.k. fullkostnadsersättning enligt Trafikförsäkringslagen 460/2016 55 § och enligt lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar 459/2015 40 §).

Föreslås att välfärdsområdesstyrelsen beslutar att överföra den befogenhet som gäller beslutanderätt om avgifter så att ekonomidirektören på Vanda och Kervo välfärdsområde har rätt att fatta beslut om avgifter för tjänster som har tillhandahållits andra välfärdsområden eller andra myndighetsinstanser eller försäkringsbolag. Tidigare nämnd befogenhet skulle ges till ekonomiberedningsdirektören till slutet av år 2022

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att överföra sin befogenhet som gäller beslutanderätt om avgifter så att ekonomidirektören på Vanda och Kervo välfärdsområde har rätt att fatta beslut om avgifter för tjänster som har tillhandahållits andra välfärdsområden eller andra myndighetsinstanser eller försäkringsbolag. Tidigare nämn befogenhet ges till ekonomiberedningsdirektören till slutet av år 2022.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.