Beskrivning
Beredare av ärendet: Ekonomiberedningsdirektör Hanna Heinikainen
Välfärdsområdesstyrelsen har vid sammanträdet 18.5.2022 § 69 godkänt anvisningarna för hur budgeten och ekonomiplanen ska göras upp för Vanda och Kervo välfärdsområde för åren 2023–2026. I anvisningarna finns samlat de principer, lagar och förordningar som styr budgetberedningen.
Enligt lagen om välfärdsområden (611/2021) 115 § ska välfärdsområdesfullmäktige i slutet av varje år godkänna välfärdsområdets budget för nästa kalenderår och ekonomiplanen för tre eller flera år. Budgetåret är ekonomiplanens första år. Enligt lagen om välfärdsområden ska budgeten och ekonomiplanen bestå av en driftsekonomi- och resultaträkningsdel samt en investerings- och finansieringsdel. Budgeten ska följas i välfärdsområdets verksamhet och skötsel av ekonomin.
I ekonomiplanen godkänns de mål för verksamheten och ekonomin som förverkligar välfärdsområdets välfärdsområdesstrategi. Ekonomiplanen ska enligt lagen om välfärdsområden göras upp så att den är i balans eller visar ett överskott senast vid slutet av det år som följer efter det andra budgetåret, med andra ord i slutet av år 2025, Ett underskott i balansräkningen ska täckas inom högst två år från ingången av det år som följer efter det att bokslutet fastställdes.
Uppgörande av budget och ekonomiplan på välfärdsområdet
Budgetförslaget för Vanda och Kervo välfärdsområde 2023 har beretts så att det innehåller de anslag och beräknade inkomster som uppgifterna och verksamhetsmålen förutsätter samt en investeringskalkyl. Ytterligare beskrivs hur finansieringsbehovet uppfylls.
Budgeten och ekonomiplanen har gjorts upp enligt budgetramen som finansministeriet publicerat 19.9.2022. Den statliga finansieringen grundar sig på den s.k. kalkylen för utgiftstrycket som gäller finansieringen av välfärdsområdena och som innehåller en uppskattad inverkan av övergångsutjämningen på finansieringen för åren 2024–2026. Ytterligare beaktar Vanda och Kervo välfärdsområdes ekonomiplan för år 2024 det som stadgas om nivån på statens finansiering i § 10 i lagen om välfärdsområdenas finansiering (8.7.2022/700) enligt vilken finansieringen sker retroaktivt utifrån förverkligade kostnader. De uppskattade korrigeringarna grundar sig på bokslutsprognoser med början från resultatprognoser för ekonomin år 2022.
Budgeten för Vanda och Kervo välfärdsområde år 2023 uppvisar ett underskott på cirka 54 milj. euro. Orsaker till underskottet är bl.a. förväntade överskridningar i organisationernas ekonomi år 2022 och att statens finansiering inte täcker alla förändringskostnader som den historiskt stora förändringen för med sig. Planeringsramen visar en allmän linjedragning om driftsekonomins kostnadsutveckling, som bottnar i finansieringsprognosen, så att jämviktsmålet för ekonomin uppnås inom den lagstadgade tidsfristen.
Budgetprocessen
Välfärdsområdesdirektörens förslag till budget och ekonomiplan för åren 2023–2026 har delgetts välfärdsområdesfullmäktige och representanterna för media på ett informationstillfälle 3.11.2022.
Efter det har välfärdsområdesledamöterna och fullmäktigegrupperna en möjlighet att ställa frågor och presentera ändringsförslag om välfärdsområdesdirektörens budgetförslag enligt följande tidtabell:
- Sista inlämningsdag för skriftliga frågor och utredningsbegäran är 14.11.
- Sista inlämningsdag för välfärdsområdets fullmäktigegruppers ändringsförslag (s.k. korglista) är 24.11. kl. 16.
- Välfärdsområdets fullmäktigegrupper utvärderar och tar ställning till alla ändringsförslag senast 9.12 klo 10.
- Förhandlingen om budgeten och ekonomiplanen hålls 13.12.
- 14.12 Välfärdsområdesstyrelsen behandlar budgeten.
- 20.12 Välfärdsområdesfullmäktige godkänner budgeten.
Beslutsförslag
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna för kännedom Vanda och Kervo välfärdsområdesdirektörs budgetförslag (budget 2023 och ekonomiplan 2023–2026).
Beslut
Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.
Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.