Områdesstyrelsen, möte 08-11-2022

Protokollet är granskat

§ 229 Välfärdsområdets delårsrapport januari - september 2022

VAKEDno-2022-226

Beskrivning

Beredare av ärendet: ekonomiberedningsdirektör Hanna Heinikainen

Välfärdsområdets verksamhet 1.1-30.9.2022

Beredningen av välfärdsområdets start har gått snabbt framåt under januari - september 2022. Vanda och Kervo välfärdsområdes välfärdsområdesfullmäktige och välfärdsområdesstyrelse inledde sitt arbete i mars 2022.  Under våren godkände välfärdsområdesfullmäktige bl.a. förvaltningsstadgan för välfärdsområdet, utredningarna om social- och hälsovårdssektorns egendom, avtal och ansvar som övergår till välfärdsområdet, grundavtalet för HUS-sammanslutningen och samarbetsavtalet med Mellersta Nylands räddningsverk. Dessutom valdes direktören för välfärdsområdet och serviceområdescheferna för äldreservice, koncerntjänster, hälsovårdstjänster samt för sektorerna för barn, ungdomar och familjer. Ytterligare fattades beslut om de allmänna principerna för avgifter som uppbärs för tjänster och övriga prestationer.

Beredningen av välfärdsområdets tjänster har skett i fem fusionsgrupper med representanter från social- och hälsovårdstjänsterna både i Vanda och Kervo, projektet Vanda-Kervo-sote: Asukkaan-asialla och Mellersta Nylands räddningsverk.  Fusionsgrupperna och de anställda som har jobbat med beredningen, har berett bl.a. organisationens struktur, de olika delområdena inom IKT-, ekonomi- och personalförvaltning och välfärdsområdets anskaffningar. Välfärdsområdets första invånartillfälle hölls i juni.

Under uppföljningsperioden 1.1-30.9.2022 inleddes, för räddningsväsendets del, planeringen av beredskapsstationen i Dickursby. Överförandet av upphandlingsavtalen bereddes även i samarbete med de organisationer som överlåter avtalen. Beredningen av strategin och budgeten fortskred. Besättandet av tjänsterna inom den högsta ledningen gick vidare och processer för personalförvaltning skapades. Datasystemprojekten främjades även.

Välfärdsområdets ekonomi 1.1-30.9.2022

Den totala finansieringen av Vanda och Kervo välfärdsområde består av statsunderstöd som beviljats 2021 och 2022 (SHM och FM). De understöd som beviljades 2021 har kunnat användas också under pågående år. Den sammanlagda summan för de beviljade statsunderstöden var fram till 30.9.2022 27 018 325,92 euro. Av de beviljade statsunderstöden överförs uppskattningsvis cirka 6 milj. euro till år 2023.

Förutom statsunderstöden har välfärdsområdet fått in på kontot sammanlagt cirka 1,6 milj. euro från andra inkomstposter, som till exempel återbäringar på skatter på eget initiativ och mervärdesskatter. Den sammanlagda summan av de beviljade statsunderstöden och andra inkomstposter är för hela beredningsperioden 2021–2022 28 647 476,68 euro.

Välfärdsområdets kostnader var under perioden 1.1-30.9.2022 8 513 022 euro. Av de faktiska totala kostnaderna i bokföringen har cirka 45 % varit personalkostnader, dvs. betalade löner, arvoden och lönebikostnader. Inköp av tjänster utgör 39 % av de totala kostnaderna. De totala kostnaderna för inköp av tjänster hänför sig särskilt till konsulttjänster för IKT-beredningen. Kostnadsprognosen för år 2022 för Vanda och Kervo välfärdsområde är cirka 21 milj. euro.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna välfärdsområdets delårsrapport för tiden januari - september 2022 för kännedom och föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige antecknar välfärdsområdets delårsrapport för tiden januari - september 2022 för kännedom.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.