Områdesstyrelsen, möte 08-11-2022

Protokollet är granskat

§ 235 Överförande av statsunderstödet för projektet Asunnottomuuden ehkäisy (på svenska: Förebyggande av bostadslöshet) från Vanda stad till Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2022-583

Beskrivning

Beredare av ärendet: jurist Tiia Tuovinen

Social- och hälsovårdsministeriet har beviljat Vanda stad statsunderstöd (projektadministratör) för projektansökan Utveckling av social- och hälsovårdstjänster med syftet att minska bostadslösheten. Projektet Förebyggande av bostadslöshet har i den första ansökningsomgången fått ett understöd på 882 030 euro (som ska användas 1.9.2020-30.9.2022) och i den andra omgången 544 000 euro (som ska användas 1.10.2022-31.12.2023).

Social- och hälsovårdsministeriets understöd täcker 80 % av de godkända kostnaderna i projektet. Vanda stad och från och med 1.1.2023 Vanda och Kervo välfärdsområde täcker 20 % av självfinansieringsandelen, som är 136 000 euro för den andra projektperioden (1.10.2022-31.12.2023). Vanda stad, som beviljades understödet i den andra ansökningsomgången 20.6.2022, får använda understödet för kostnader som uppkommer under tiden 1.10.2022-31.12.2022. Från och med 1.1.2023 är det enbart Vanda och Kervo välfärdsområde som har rätt att använda understödet för att täcka kostnader som uppkommer, under förutsättning att understödet överförs till välfärdsområdets användning genom beslut av statsbidragsmyndigheten på basis av understödsmottagarens ansökan och välfärdsområdets samtycke. Finansieringen uppgår enligt projektplanen för år 2023 till 00 euro och självfinansieringsandelen är 108 000 euro.

Enligt lagen om ordnande av social- och hälsovård (612/2021) överförs organiseringsansvaret för social- och hälsovården från kommunerna och samkommunerna till välfärdsområdena 1.1.2023. Statsunderstöden överförs inte direkt till välfärdsområdena eller HUS-sammanslutningen som en följd av ändringarna i lagstiftningen. Statsbidragsmyndigheten har fastställt att förändringar hos mottagaren eller användarna förutsätter ansökan från den nuvarande mottagaren, den kommande mottagarens / användarens samtycke (välfärdsområdet eller HUS-sammanslutningen) och ett ändringsbeslut fattat av SHM.

Förfarandet gäller understöd som riktas till social- och hälsovården, där understödets mottagare är en kommun, en samkommun eller ett sjukvårdsdistrikts samkommun och tiden för att använda understödet fortsätter in på år 2023.

Vanda stad som är projektadministratör för ifrågavarande projekt ska ha fattat beslut om att göra en ändringsansökan så att Vanda och Kervo välfärdsområde kan ge sitt samtycke till att understödet överförs och statsbidragsmyndigheten kan fatta beslut om att överföra understödet enligt ansökan. Stadsdirektören för Vanda stad har beslutat 2.11.2022 att a) som projektadministratör göra en ändringsansökan för projektet Förebyggande av bostadslöshet enligt bilaga 1 för att överföra statsunderstöden till Vanda och Kervo välfärdsområde och att b) begära Vanda och Kervo välfärdsområdes samtycke till att statsunderstöden för projektet Förebyggande av bostadslöshet överförs.

Dessa bilagor, dvs. ändringsansökan (Bilaga 1, Ansökan om att överföra statsunderstödet för projektet Förebyggande av bostadslöshet till välfärdsområdet) och det samtycke som följer med som bilaga till ändringsansökan (Bilaga 2, Välfärdsområdets samtycke till överförandet) och Vanda stads beslut om att göra ändringsansökan och överföra statsunderstödet, finns med som kompletterande material i detta beslutsförslag.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar ge Vanda stad sitt samtycke till att statsunderstödet för projektet Förebyggande av bostadslöshet överförs från Vanda stad till Vanda och Kervo välfärdsområde.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion

Mer information om beslutet ger jurist Tiia Tuovinen, tiia.tuovinen2@vantaa.fi.

Möte hantering

Timo Aronkytö och Patrik Karlsson anmälde anställningsjäv och Sakari Rokkanen, Pirjo Luokkala och Tanja Aidanjuuri anmälde samfundsjäv, och avlägsnade sig från sammanträdet då ärendet behandlades och beslut fattades. Efter att beslutet hade fattats återkom dessa till sammanträdet.