Områdesstyrelsen, möte 08-11-2022

Protokollet är granskat

§ 233 Uppdatering av välfärdsområdets förvaltningsstadga från och med 22.11.2022

VAKEDno-2022-12

Beskrivning

Beredare av ärendet: förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos

Förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde har första gången godkänts av välfärdsområdesfullmäktige 8.3.2022. Efter detta har stadgan uppdaterats 29.3.2022, 31.5.2022 och den senaste uppdateringen har godkänts vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 30.8.2022 § 77.

Beslutanderätten på välfärdsområdet utövas av välfärdsområdesfullmäktige som kan överföra sin befogenhet till välfärdsområdets övriga förvaltningsorgan och förtroendepersoner och tjänsteinnehavare. Befogenheterna kan inte överföras utifrån enskilt beslut av fullmäktige, utan välfärdsområdesfullmäktige fattar alltid beslut om överförande av befogenhet med förvaltningsstadgan som grund.

Avsikten är att en mera omfattande uppdatering av förvaltningsstadgan, som träder i kraft från och med 1.1.2023, behandlas på välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 20.12.2022. Förvaltningsstadgan uppdateras då så att den motsvarar den personalorganisation som inleder sitt arbete 1.1.2023. Samtidigt bereds delegeringar av beslutanderätt på enskild nivå. Dessa ska vara färdiga då organisationsansvaret överförs till välfärdsområdet från och med 1.1.2023. Avsikten är att denna uppdatering av förvaltningsstadgan behandlas på fullmäktigeutskottets sammanträde 17.11.2022. Under beredningens gång har uppdagats ett behov av att redan i detta skede göra en uppdatering av förvaltningsstadgan då det gäller tjänsteinnehavarnas befogenheter, så att de sektordirektör och serviceområdeschefer som inlett sitt arbete skulle ha befogenheter i november-december.

  • En del av sektordirektörerna har redan börjat/ska börja i slutet av året (sektordirektören för hälsovårdstjänster och sektordirektören för vuxensocialarbete och funktionshinderservice).
  • En del av beredningsdirektörerna verkar ända till 1.1.2023 som beredningsdirektörer.
  • En del av beredningsdirektörerna har blivit serviceområdeschefer från och med 1.10.2022.

Som en följd av detta har i förvaltningsstadgan lagts till § 36 och 37 som gäller sektordirektörer och serviceområdeschefer och konstaterats att under slutet av år 2022 tillämpas beredningsdirektörens befogenheter också på sektordirektörerna och serviceområdescheferna.

Dessutom har förvaltningsstadgan uppdaterats med nya titlar (bl.a. har IKT-beredningsdirektör ändrats till direktör för It-administrationen). Tekniska korrigeringar har också gjorts. Dessa leder dock inte till ändringar i befogenheterna. Ett utkast till den uppdaterade förvaltningsstadgan finns som bilaga. De egentliga ändringsförslagen har markerats med grön text och röd överstreckad text i det bifogade utkastet till förvaltningsstadga.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar godkänna det bifogade utkastet till uppdaterad förvaltningsstadga för Vanda och Kervo välfärdsområde.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade efter diskussion enhälligt att föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar godkänna det bifogade utkastet till uppdaterad förvaltningsstadga för Vanda och Kervo välfärdsområde.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Möte hantering

Konstaterades att efter att föredragningslistan skickats har en utredning gjorts om befogenheten att godkänna klientavgifter (Kommunförbundets anteckningar om klientavgifter i välfärdsområdenas modell för förvaltningsstadga i relation till lagen om välfärdsområden 22 §). Enligt de anvisningar som Kommunförbundet gett 8.11.2022 är det lagenligt att godkännande av klientavgifter läggs fram för välfärdsområdesfullmäktige och att i förvaltningsstadgan görs behövliga preciseringar då det gäller beslutanderätten om klientavgifter. Kommunförbundets svar 8.11.2022 finns som kompletterande material.

Vid välfärdsområdesstyrelsens sammanträde behandlades en uppdaterad version av förvaltningsstadgan i vilken förvaltningsstadgans 80 § har ändrats enligt följande:
”Välfärdsområdesfullmäktige beslutar om grunderna för avgifterna som uppbärs för välfärdsområdes tjänster och andra prestationer och om de klientavgifter som uppbärs för tjänster som hör till välfärdsområdets ansvar att producera.
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar närmare om grunderna och summorna i euro för övriga avgifter (exklusive klientavgifter). Välfärdsområdesstyrelsen kan överföra beslutanderätten om avgifterna till en myndighet som är underställd välfärdsområdet.
Räddningsnämnden fattar beslut om ärenden som gäller räddningsverket enligt 24 §.

Ett uppdaterat utkast av förvaltningsstadgan finns som bilaga.