Perustelut
Kunnan velvollisuutena on valvoa alueensa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutoimintaa; sen lainmukaisuutta ja asianmukaisuutta. Kunnan tehtävänä on niin ikään valvoa, että asiakas saa hoito- ja palvelusuunnitelman ja tehtyjen palvelupäätösten mukaiset palvelut. Valvontavastuu koskee kaikkea kunnan järjestämisvastuulla olevaa toimintaa. Yksityisistä sosiaalipalveluista annetussa laissa valvontavastuu on määritelty kunnan toimielimelle tai sen määräämälle viranhaltijalle (1 luku 3§). Vantaalla sosiaali- ja terveyslautakunta on päätöksellään 9.11.2020 § 8 delegoinut ikääntyneiden ja vammaisten palvelutoiminnan valvontavastuun palvelualueen Ostopalvelut -yksikön palvelupäällikölle. Käytännössä laadunvalvontaa toteutetaan moniammatillisena yhteistyönä.
Laadunvalvontaa toteutettiin palvelualueella valvontasuunnitelman ja vuosikellon mukaisesti ikääntyneiden ja vammaisten asumispalveluihin, vammaisten työ- ja päivätoimintaan, ikääntyneiden päivätoimintaan, perhehoitoon, kotihoitoon ja tukipalveluihin hyödyntäen laaja-alaisesti valvonnan eri muotoja ja menetelmiä. Suunnitelmaperustaisen valvonnan lisäksi toteutettiin reaktiivista valvontaa, jonka yksi toteuttamistapa on ennalta ilmoittamaton, välittömästi ja viiveettä toteutettava huolikäynti. Sosiaali- ja terveyslautakuntaan toteutuneesta laadunvalvonnasta raportointiin kuukausittain.
Ehdotus
Esittelijä
Minna Lahnalampi-Lahtinen, Vanhuspalvelujen toimialajohtaja, minna.lahnalampi-lahtinen@vakehyva.fi
Vanhusten palvelut -jaosto päättää merkitä tiedoksi vanhus- ja vammaispalvelujen ostopalveluyksikön vuoden 2022 laadunvalvontaraportin sekä antaa tarvittaessa lausunnon asiasta.
Päätös
Vanhusten palvelut -jaosto päätti merkitä tiedoksi vanhus- ja vammaispalvelujen ostopalveluyksikön vuoden 2022 laadunvalvontaraportin.