Aluehallitus, kokous 14.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 69 Vantaan vanhus- ja vammaispalvelujen laadunvalvontaraportti vuodelta 2022

VAKEDno-2023-600

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kunnan velvollisuutena on valvoa alueensa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutoimintaa; sen lainmukaisuutta ja asianmukaisuutta. Kunnan tehtävänä on niin ikään valvoa, että asiakas saa hoito- ja palvelusuunnitelman ja tehtyjen palvelupäätösten mukaiset palvelut. Valvontavastuu koskee kaikkea kunnan järjestämisvastuulla olevaa toimintaa. Yksityisistä sosiaalipalveluista annetussa laissa valvontavastuu on määritelty kunnan toimielimelle tai sen määräämälle viranhaltijalle (1 luku 3§). Vantaalla sosiaali- ja terveyslautakunta on päätöksellään 9.11.2020 § 8 delegoinut ikääntyneiden ja vammaisten palvelutoiminnan valvontavastuun palvelualueen Ostopalvelut -yksikön palvelupäällikölle. Käytännössä laadunvalvontaa toteutetaan moniammatillisena yhteistyönä.

Laadunvalvontaa toteutettiin palvelualueella valvontasuunnitelman ja vuosikellon mukaisesti ikääntyneiden ja vammaisten asumispalveluihin, vammaisten työ- ja päivätoimintaan, ikääntyneiden päivätoimintaan, perhehoitoon, kotihoitoon ja tukipalveluihin hyödyntäen laaja-alaisesti valvonnan eri muotoja ja menetelmiä. Suunnitelmaperustaisen valvonnan lisäksi toteutettiin reaktiivista valvontaa, jonka yksi toteuttamistapa on ennalta ilmoittamaton, välittömästi ja viiveettä toteutettava huolikäynti. Sosiaali- ja terveyslautakuntaan toteutuneesta laadunvalvonnasta raportointiin kuukausittain.

Ehdotus

Esittelijä

Minna Lahnalampi-Lahtinen, Vanhuspalvelujen toimialajohtaja, minna.lahnalampi-lahtinen@vakehyva.fi

Vanhusten palvelut -jaosto päättää merkitä tiedoksi vanhus- ja vammaispalvelujen ostopalveluyksikön vuoden 2022 laadunvalvontaraportin sekä antaa tarvittaessa lausunnon asiasta.

Päätös

Vanhusten palvelut -jaosto päätti merkitä tiedoksi vanhus- ja vammaispalvelujen ostopalveluyksikön vuoden 2022 laadunvalvontaraportin.

Perustelut

Asian valmistelijat: vanhuspalvelujen toimialajohtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen ja laadunvalvontapäällikkö Heikki Ruotanen

Vantaan kaupungin velvollisuutena on ollut valvoa alueensa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutoimintaa; sen lainmukaisuutta ja asianmukaisuutta vuoden 2022 loppuun asti. Vanhus- ja vammaispalvelujen tehtävänä on ollut niin ikään valvoa, että asiakas saa hoito- ja palvelusuunnitelman ja tehtyjen palvelupäätösten mukaiset palvelut. Valvontavastuu koskee kaikkea kunnan järjestämisvastuulla olevaa toimintaa. Yksityisistä sosiaalipalveluista annetussa laissa (922/2011) valvontavastuu on määritelty kunnan toimielimelle tai sen määräämälle viranhaltijalle (1 luku 3 §). Vantaalla sosiaali- ja terveyslautakunta on päätöksellään 9.11.2020 § 8 delegoinut ikääntyneiden ja vammaisten palvelutoiminnan valvontavastuun palvelualueen Ostopalvelut -yksikön palvelupäällikölle. Laadunvalvontaa on vanhus- ja vammaispalveluissa toteutettu moniammatillisena yhteistyönä laadunvalvontatiimissä, jonka toiminnasta on vastannut Ostopalvelut -yksikön palvelupäällikkö.

Laadunvalvontaa toteutettiin palvelualueella valvontasuunnitelman ja vuosikellon mukaisesti ikääntyneiden ja vammaisten asumispalveluihin, vammaisten työ- ja päivätoimintaan, ikääntyneiden päivätoimintaan, perhehoitoon, kotihoitoon ja tukipalveluihin hyödyntäen laaja-alaisesti valvonnan eri muotoja ja menetelmiä. Suunnitelmaperustaisen valvonnan lisäksi toteutettiin reaktiivista valvontaa, jonka yksi toteuttamistapa on ennalta ilmoittamaton, välittömästi ja viiveettä toteutettava huolikäynti. Sosiaali- ja terveyslautakuntaan toteutuneesta laadunvalvonnasta raportointiin kuukausittain. Laadunvalvonta on osa lakisääteistä iäkkäiden henkilöiden tarvitsemien sosiaalipalvelujen riittävyys- ja laaturaportointia.

Vantaan vanhus- ja vammaispalvelujen laadunvalvontaraportti vuodelta 2022 on esitelty hyvinvointialueen vanhusneuvostolle (vanhusneuvoston kokous 9.2.2023 § 5) ja vanhusten palvelut -jaostolle (vanhusten palvelut -jaoston kokous 15.2.2023 § 7).

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä tiedoksi Vantaan vanhus- ja vammaispalvelujen ostopalveluyksikön laadunvalvontaraportin vuodelta 2022.

Päätös

Aluehallitus päätti merkitä tiedoksi Vantaan vanhus- ja vammaispalvelujen ostopalveluyksikön laadunvalvontaraportin vuodelta 2022.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Sakari Rokkanen, Tanja Aidanjuuri ja Pirjo Luokkala ilmoittivat olevansa esteellisiä yhteisöjääviyden perusteella ja Patrik Karlsson sekä Jari Sainio ilmoittivat olevansa esteellisiä palvelussuhdejääviyden perusteella. He poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi klo 10.22. Lisäksi Eva Tawasoli poistui kokouksesta klo 10.22. Aluehallitus päätti yksimielisesti valita Olga Gilbertin pöytäkirjantarkastajaksi hänen tilalleen tähän asiakohtaan sekä siihen asti, kunnes hän saapuu takaisin.

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua. 

Päätöksenteon jälkeen Sakari Rokkanen, Tanja Aidanjuuri, Pirjo Luokkala, Patrik Karlsson ja Jari Sainio saapuivat takaisin kokoukseen klo 10.23.