Aluehallitus, kokous 14.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 70 Hyvinvointialueen ja valtioneuvoston väliset hyvinvointialueneuvottelut 22.3.2023

VAKEDno-2023-999

Perustelut

Asian valmistelija: hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö ja strategiapäällikkö Marianne Juosila

Sosiaali- ja terveysministeriö ja sisäministeriö neuvottelevat vuosittain kunkin hyvinvointialueen kanssa hyvinvointialueen järjestämisvastuuseen kuuluvien sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen tehtävien toteuttamisesta. Neuvottelut perustuvat lakiin sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021 § 24) ja lakiin pelastustoimen järjestämisestä (613/2021 § 10). Valtiovarainministeriö osallistuu neuvotteluihin. 

Neuvottelujen tarkoituksena on yhteisen tilannekuvan tarkastelu ja hyvinvointialueen järjestämistehtävän strategisen tason ohjaus erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen valtakunnalliset tavoitteet huomioiden sekä ministeriöiden ja hyvinvointialueen välisen yhteistyön edistäminen.

Neuvotteluissa seurataan ja arvioidaan hyvinvointialueen järjestämisvastuun toteutumista. Neuvotteluissa käsitellään hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisen tavoitteita sekä niitä tukevia toimenpiteitä. Hyvinvointialueen järjestämisvastuun toteutumisen seurannassa ja arvioinnissa kiinnitetään erityisesti huomiota hyvinvointialueen strategisten tavoitteiden toteutumiseen ja edellisissä neuvotteluissa käsiteltyihin asioihin. Sosiaali- ja terveysministeriö, sisäministeriö ja valtiovarainministeriö voivat tarvittaessa antaa hyvinvointialueelle järjestämistä koskevia toimenpidesuosituksia.

Käydyistä neuvotteluista laaditaan ministeriöiden ja hyvinvointialueen yhteistyössä asiakirja, jossa todetaan neuvotteluissa käsitellyt asiat, mihin neuvotteluissa on päädytty sekä ministeriöiden mahdollisesti antamat toimenpidesuositukset. Asiakirja julkaistaan julkisessa tietoverkossa.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen neuvottelu valtioneuvoston kanssa pidetään 22.3.2023. Hyvinvointialue on osaltaan valmistellut neuvottelujen esitysmateriaalin sekä täydentänyt asialistaa valtioneuvoston ohjeistuksen pohjalta (oheismateriaalina).

Kevään neuvottelujen keskeisiä sisältöjä ovat turvallisen siirtymän tilanne, sote-järjestämisvastuun toteutuminen mukaan lukien hoito- ja palveluvelka, alueen talous ja kustannuskehitys, tiedonhallinta, investointisuunnitelma sekä henkilöstötilanne. Lisäksi oma osionsa on pelastustoimen järjestämistehtävien toteutumisella sekä hyvinvointialueen omalla aluekohtaisella teemalla.  Oheismateriaaliin sisältyvää rahoituksen määräytymiseen liittyvää teemaa ei valtion ohjeistuksen mukaisesti tulla käsittelemään neuvottelussa.

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä tiedoksi hyvinvointialueen valmistelemat aineistot hyvinvointialueneuvotteluun 22.3.2023.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Todettiin, että Olga Gilbert toimii pöytäkirjantarkastajana myös tässä asiakohdassa. Käsittelyn aikana Eva Tawasoli saapui takaisin kokoukseen klo 10.24 ja siirtyi takaisin pöytäkirjantarkastajaksi.