Områdesstyrelsen, möte 14-03-2023

Protokollet är granskat

§ 70 Förhandlingar mellan välfärdsområdena och statsrådet 22.3.2023

VAKEDno-2023-999

Beskrivning

Ärendets beredare: välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö och strategichef Marianne Juosila

Social- och hälsovårdsministeriet och inrikesministeriet förhandlar årligen med varje välfärdsområde om genomförandet av de uppgifter inom social- och hälsovården och räddningsväsendet som omfattas av välfärdsområdets organiseringsansvar. Förhandlingarna grundar sig på lagen om ordnande av social- och hälsovård (612/2021 § 24) och lagen om ordnande av räddningsväsendet (613/2021 § 10). Finansministeriet deltar i förhandlingarna.

Syftet med förhandlingarna är att granska den gemensamma lägesbilden och styra välfärdsområdets organiseringsuppgift på strategisk nivå i synnerhet med beaktande av social- och hälsovårdens och räddningsväsendets riksomfattande mål samt att främja samarbetet mellan ministerierna och välfärdsområdet.

Under förhandlingarna görs en uppföljning och utvärdering av genomförandet av välfärdsområdets organiseringsansvar. Under förhandlingarna behandlas målen för ordnandet av social- och hälsovården och räddningsväsendet i välfärdsområdet samt åtgärder som stöder dem. I uppföljningen och utvärderingen av genomförandet av välfärdsområdets organiseringsansvar fästs särskild uppmärksamhet vid uppnåendet av välfärdsområdets strategiska mål och de frågor som behandlades vid föregående förhandlingar. Social- och hälsovårdsministeriet, inrikesministeriet och finansministeriet kan vid behov ge välfärdsområdet rekommendationer om åtgärder som ska vidtas då det gäller ordnandet av tjänsterna.

Över förhandlingarna utarbetas i samarbete mellan ministerierna och välfärdsområdet ett dokument där man konstaterar de ärenden som behandlats under förhandlingarna, vad man kommit fram till under förhandlingarna samt de åtgärdsrekommendationer som ministerierna eventuellt gett. Dokumentet publiceras i det offentliga datanätet.

Vanda och Kervo välfärdsområdes förhandlingar med statsrådet hålls 22.3.2023. Välfärdsområdet har för sin del berett presentationsmaterialet för förhandlingarna samt kompletterat föredragningslistan utifrån statsrådets anvisningar (bifogat som kompletterande material).

Det centrala innehållet i vårens förhandlingar är läget då det gäller en trygg övergång, genomförandet av ansvaret för ordnandet av social- och hälsovården inklusive vård- och serviceskulden, områdets ekonomi och kostnadsutveckling, informationshanteringen, investeringsplanen samt personalsituationen. Dessutom har genomförandet av räddningsväsendets organiseringsuppgifter och välfärdsområdets eget tema, som är specifikt för området, en egen del.  Temat för fastställandet av finansieringen som ingår i det kompletterande materialet kommer enligt statens anvisningar inte att behandlas vid förhandlingarna.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar anteckna de material som välfärdsområdet berett för välfärdsområdesförhandlingen 22.3.2023 för kännedom.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Möte hantering

Konstaterades att Olga Gilbert fungerar som protokolljusterare även på denna punkt. Under behandlingen kom Eva Tawasoli tillbaka till sammanträdet kl. 10.24 och återgick till att vara protokolljusterare.