Områdesstyrelsen, möte 14-03-2023

Protokollet är granskat

§ 65 Utnämning av representanter i styrelsen för Martti och May Salomaas stiftelse

VAKEDno-2023-1000

Beskrivning

Ärendets beredare: tf. förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos

Syftet med Martti och May Salomaas stiftelse är att stödja äldre personer som bor på Vanda stads område, särskilt mindre bemedlade krigsveteraner, att bo i Vanda. Dessutom är stiftelsens syfte att understöda andra mindre bemedlade personer som bor på Vanda stads område, såsom barnfamiljer, ensamförsörjare och andra specialgrupper, vars behov av hjälp är särskilt stort.

Stiftelsens angelägenheter sköts av stiftelsens styrelse som också företräder stiftelsen. Styrelsen består av tre ordinarie medlemmar och tre personliga ersättare som väljs för tre år i sänder. Tidigare har stiftelsens stadgar innehållit en anteckning om att Vanda stad väljer en styrelsemedlem och en personlig suppleant för hen. Stiftelsen har till följd av välfärdsområdesreformen gjort en stadgeändring där utnämningen av en medlem och ersättare har överförts från Vanda stad till Vanda och Kervo välfärdsområde.

I stiftelsens stadgar konstateras att bland stiftelsens styrelseledamöter väljer:

·         Vanda och Kervo välfärdsområde en medlem och en personlig ersättare för hen

·         Martti och May Salomaa eller nedan enligt punkt 5 i denna paragraf May Salomaas arvingar två medlemmar och personliga ersättare för dessa.

 

Den medlem som utses av Vanda och Kervo välfärdsområde och dennes suppleant ska vara väl förtrogen med stiftelsens verksamhetsområde och vara verksam antingen i ett förtroendeorgan eller inneha en tjänst i Vanda och Kervo välfärdsområde.

De medlemmar som Vanda stad utsett har tidigare varit direktören för äldreservice och funktionshinderservice Minna Lahnalampi-Lahtinen samt direktören för familje- och socialservice Mirja Varis. Stiftelsens nuvarande stadgar finns som kompletterande material.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att utse sektordirektören för äldreservice som medlem i styrelsen för Martti och May Salomaas stiftelse och sektordirektören för tjänster för barn, unga och familjer som ersättare.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.