Områdesstyrelsen, möte 14-03-2023

Protokollet är granskat

§ 66 Vägledning för representanten vid HUS-sammanslutningens stämma 15.3.2023

VAKEDno-2023-72

Tidigare behandling

Beskrivning

Asian valmistelija: vt. hallintojohtaja Riikka Liljeroos

Ärendets föredragande: tf förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos

HUS-sammanslutningens stämma äger rum onsdagen den 15.3.2023 från klockan 10.00 som ett digitalt sammanträde.

Kallelsen till sammanslutningens stämma har skickats till HUS-sammanslutningens medlemmar 14.2.2023 via registratorskontorens adresser. Medlemmarna uppmanas att utan dröjsmål utse sin representant och sin personliga ersättare till sammanslutningens stämma och att skicka kallelsen till stämman till den utsedda representanten och för kännedom till ersättaren. Namnen på de utsedda representanterna ska också skickas till HUS-samkommunens centrala registratorskotor för kännedom.

Representanterna deltar i stämman via Teams. Allmänheten har möjlighet att följa stämman på nätet. En länk till direktsändningen publiceras närmare stämman på https://www.hus.fi/ajankohtaista.

Dagordning:
§ 1 Organisering av mötet och fastställande av röstlängden
§ 2 Upphandling av revisionstjänster för HUS-sammanslutningen avseende räkenskapsperioderna 2023–2024 med en option avseende räkenskapsperioderna 2025–2026
§ 3 Precisering av investeringsplanen 2024–2027 och justering av kostnadsberäkningen för byggprojektet Eksjukhuset 
§ 4 Justering av projektplanen och höjning av projektpriset för Dals samsjukhus
§ 5 Beviljande av proprieborgen avseende Fastighetsaktiebolaget Dals samsjukhus 
§ 6 Beviljande av proprieborgen avseende lån som upptas av Kiinteistö Oy Hyvinkään Sairaalanmäki 
§ 7 Beviljande av fullmakter att uppta kortfristig finansiering och beslut om finansiering som beviljas dottersammanslutningarna 

Föredragningslistan för stämman inklusive beslutsförslag skickas på både finska och svenska före stämman till medlemmarna och publiceras på HUS-samkommunens webbplats på https://hus-julkaisu.tweb.fi/. Efter stämman hålls protokollet tillgängligt på det sätt som beslutas av sammanslutningens stämma på HUS-samkommunens webbplats på samma adress.

Kallelsen till sammanslutningens stämma bifogas, övrigt material till sammanslutningens stämma har ännu inte mottagits. Avsikten är att välfärdsområdesstyrelsen i detta skede beslutar om utnämningen av en representant till sammanslutningen och att utfärdandet av uppdragsbeskrivningen till sammanslutningens representant behandlas först vid välfärdsområdesstyrelsens nästa sammanträde 14.3.2023. Innan dess kan intressebevakningssektionen behandla ärendet vid sitt sammanträde 2.3.2023. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att välfärdsområdesdirektör Timo Aronkylä utses till representant och sektordirektören för koncerntjänster Mikko Hokkanen till ersättare i HUS-sammanslutningens stämma 15.3.2023.

Beslut

Förslaget till beslut antogs enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Beskrivning

Ärendets beredare: tf. förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos

HUS-sammanslutningens stämma hålls onsdagen 15.3.2023 från och med kl. 10.00 som ett elektroniskt sammanträde.

Kallelsen till sammanslutningens stämma har anlänt 14.2.2023 till medlemmarna i HUS-sammanslutningen, till adresserna för medlemmarnas registratorskontor. Medlemmarna ombeds att utan dröjsmål utse sin representant och hens personliga ersättare till sammanslutningens stämma och skicka möteskallelsen till den utsedda representanten och för kännedom till ersättaren. Namnen på de utsedda representanterna ombeds också skickas för kännedom till HNS-samkommunens centralregistratur.

Samkommunsstämmans representanter deltar i sammanträdet via Teams. Allmänheten har möjlighet att följa mötet via webben. Länken till live streamen publiceras närmare tidpunkten för sammanträdet på adressen https://www.hus.fi/sv/aktuellt.

Sammanträdets föredragningslista:
§ 1 Sammanträdets konstituering och fastställande av röstlängden
§ 2 Anskaffning av HUS-sammanslutningens revisionstjänster för räkenskapsperioderna 2023–2024 och option för räkenskapsperioderna 2025–2026
§ 3 Precisering av investeringsplanen 2024–2027 och ändring av kostnadskalkylen för Eksjukhusets byggprojekt
§ 4 Ändring av projektplanen för Dals samsjukhus och höjning av projektpriset
§ 5 Beviljande av proprieborgen till Fastighetsaktiebolaget Dals samsjukhus
§ 6 Beviljande av proprieborgen för Kiinteistö Oy Hyvinkään Sairaalanmäkis lån
§ 7 Beviljande av fullmakt att lyfta kortfristig finansiering och beslut om finansiering som beviljas dottersammanslutningar

Välfärdsområdesstyrelsen har vid sitt sammanträde 28.2.2023 § 49 beslutat att välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö utses till representant vid HUS-sammanslutningens stämma 15.3.2023 och till ersättare utses Mikko Hokkanen, sektordirektör för koncerntjänsterna. Intressebevakningssektionen har för sin del behandlat ärendet och vid sitt sammanträde 2.3.2023 § 14 antecknat HUS-sammanslutningens stämma 15.3.2023 och de ärenden som ska behandlas för kännedom.

Som kompletterande material finns samkommunsstämmans kallelse och samkommunsstämmans föredragningslista bifogade. Enligt 44 § i förvaltningsstadgan utser välfärdsområdesstyrelsen representanter till en stämma då det är fråga om dottersammanslutningar och intressesamfund samt en representant till HUS-sammanslutningens stämma och ger dessa representanter de anvisningar som ägarstyrningen förutsätter.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

1.       anteckna för kännedom de ärenden som behandlas vid HUS-sammanslutningens stämma 15.3.2023;

2.       ge representanten vid samkommunsstämman behövliga anvisningar om de ärenden som behandlas vid stämman.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt efter diskussion:

1.       anteckna för kännedom de ärenden som behandlas vid HUS-sammanslutningens stämma 15.3.2023;

2.       ge representanten vid samkommunsstämman behövliga anvisningar om de ärenden som behandlas enligt följande: ”De ärenden som behandlas vid HUS-sammanslutningens stämma kan godkännas i enlighet med föredragningslistan 15.3.2023”.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.