Perustelut
Asian valmistelija: henkilöstöjohtaja Anne Sivula
Hyvinvointialueen perustamisen alusta saakka johtamisen kehittäminen on ollut yhtenä tärkeänä painopisteenä henkilöstökokemuksen parantamisessa ja hyvinvointialueen tavoitteiden toteuttamisessa. Osana johtamisen kehittämistä on aluehallituksen päätöksen 29.10.2024 § 216 käsittelyn perusteella toteutettu johtamisen arviointi. Tuolloin aluehallitus päätti:
-
linjata, että osana johtamisen kehittämistä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella laaditaan loppuvuoden 2024 sekä tammi-helmikuun 2025 aikana selvitys sekä toimenpide-ehdotukset koskien hyvinvointialueen viranhaltijaorganisaation johtamisrakenteita;
-
että selvityksen tuloksia on tavoite käsitellä aluehallituksen kokouksessa 25.3.2025 ja että sitä ennen aluehallitukselle tuodaan asiassa väliraportti aluehallituksen kokoukseen 21.1.2025;
-
todeta, että selvityksen tarkoituksena on kartoittaa, onko Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella selkiyttämisen tarvetta organisaatiorakenteessa ja johtamistehtävien määrässä;
-
käydä kokouksessa lähetekeskustelun asiasta.
Tehdyn selvityksen tulokset raportoitiin aluehallitukselle 21.1.2025 § 10.
Johtamisen kehittämisen painopisteet ja toimenpiteet selvityksen perusteella
Nykytilaselvityksen perusteella henkilöstöpalvelut-palvelualueen johto ja toimialat ovat yhdessä määrittäneet suunnan, johon johtamista ja organisaatiorakennetta tulisi kehittää. Jatkotyössä on määritetty seuraavat johtamisen kehittämisen painopisteet sekä tavoitetilat:
-
Yksinkertaisempi rakenne ja selkeät vastuut
Tavoitetila: Yhdenmukainen ja matala organisaatiomme tukee kustannustehokkaiden palveluiden tarjoamista asiakkaillemme, toimialarajat ylittäen. Selkeät johtamisen rakenteet ja käytänteet sekä vastuut varmistavat ketterän päätöksenteon ja asioiden ripeän toimeenpanon.
-
Yhteinen suunta ja riittävä tuki
Tavoitetila: Johdamme tavoitteellisesti, yhteiseen strategiseen suuntaan ja perustamme johtamisemme luotettavaan tietoon. Ammattimaiset tukipalvelut ja korkealaatuiset asiantuntijapalvelut varmistavat johtamistehtävään keskittymisen ja siinä onnistumisen.
-
Laadukas ja linjakas johtaminen
Tavoitetila: Johtamisemme on ammattimaista ja laadukasta läpi koko organisaation. Yhdenmukaisella, arvoihin pohjautuvalla johtamisella tuemme hyvää suoriutumista ja työhyvinvointia. Olemme hyvä ja houkutteleva työnantaja ja luotamme työntekijöihimme.
Aluehallitus päätti 21.1.2025 § 10 merkitä tiedoksi väliraportin koskien Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen organisaation johtamisrakenteen arviointia liitteen mukaisesti sekä ohjeisti jatkotyön linjauksina seuraavaa:
- Hyvinvointialueen yhteiset toiminnot keskitetään Konsernipalveluihin. Toimintaa kehitetään entistä kustannustehokkaammaksi ja vaikuttavammaksi.
- Organisaatiorakennetta muokataan siten, että se tukee asiakasprosesseja sekä lisää taloudellista tehokkuutta ja vaikuttavuutta. Jatkovalmistelussa tavoitteena on enintään kuusiportainen organisaatio. Samalla arvioidaan esihenkilötehtävien määrää.
- Valmistellaan erillinen työnantajapolitiikka. Tällä varmistetaan koko organisaatiossa laadukas henkilöstöjohtaminen ja ylläpidetään hyvää työnantajakuvaa.
- Keski-Uudenmaan pelastuslaitos vaatii edellä mainittujen kohtien mukaisten toimenpiteiden lisäksi erityisiä kehittämistoimia, jotka määritellään yhteistyössä Konsernipalveluiden ja tarvittaessa ulkopuolisen asiantuntijan kanssa. Kokonaisvaltaisempi kehittämissuunnitelma tuodaan aluehallituksen käsittelyyn 31.3.2025 mennessä.
Asian valmistelu 25.3.2025 päätöksentekoon
Toimialojen organisaatiorakennetta on tarkasteltu toimialajohdon sekä konsernipalveluiden ohjauksella ja tuella. Toimialajohtajat ovat käyneet läpi yhteisissä kokouksissa jokaisen toimialan suunnitelmat. Suunnitteluun on osallistunut toimialajohtajien lisäksi palvelualuejohtajia, toimialasta ja muutoksen arvioidusta vaikutuksesta riippuen myös muita johtamistehtävissä olevia. Kaikille Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen johtamistehtävissä oleville on tiedotettu johtamisen kehittämisestä, johtamisrakenteen arvioinnista ja kehittämisen etenemisestä kuukausittain pidettävissä infoissa.
Suunnittelutyö on edennyt johtamisroolien selkiyttämiseksi ja yhdenmukaistamiseksi, organisaatiorakenteen tarkastelemiseksi sekä toimialakohtaisten suunnitelmien tekemiseksi tunnistettujen kehittämisen painopisteiden pohjalta.
Johtamisroolien selkiyttämisen ja yhdenmukaistamisen tavoitteena on ammattimainen ja linjakas johtaminen sekä henkilöstöjohtamiseen panostaminen. Valmistelussa on määritelty mahdollisimman yhtenäinen johtamisrooli kaikilla organisaatiotasoilla. Tavoitteena on, että roolien selkiyttämisen jälkeen luodaan erilaisin keinoin mahdollisuus työskennellä roolin mukaisesti. Näin varmistetaan, että johtamistyössä, erityisesti henkilöstöjohtamisessa, on riittävästi aikaa ja aito mahdollisuus joka organisaatiotasolla.
Organisaation tarkastelussa tavoitteena ja tarkoituksena on suunnitella organisaatio kaikilla toimialoilla enintään kuusiportaiseksi.
Toimialakohtaisen tarkastelun tavoitteena on ollut parantaa perustehtävämme suorittamista, saavuttaa tavoitteemme ja hallita kustannuksia paremmin, mukaan lukien kehittyneempi asiakasohjaus.
Keski-Uudenmaan pelastuslaitosta koskeva aluehallituksen 21.1.2025 § 10 päätöksen kohta 4 on käsiteltävänä omana päätöskohtanaan.
Toimialakohtaiset suunnitelmat
Terveydenhuollon palveluiden toimialalla ei tässä vaiheessa ole tarpeen tehdä muutoksia organisointiin tai johtamisrakenteisiin. Normaali toiminnan tarkastelu ja kehittäminen jatkuu.
Vanhusten palveluiden toimialalla kehittämistarvetta on todettu olevan palveluiden järjestämisen ja ostopalveluiden hallinnan kytkemisessä paremmin osaksi koko toimialan johtamista.
Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden toimialalla ollaan johtamistasoja vähentämässä yhdellä. Tämän takia on tarpeen arvioida myös tehtäväalueiden määrää sekä palvelukokonaisuuksien muodostumista, jotta varmistetaan toimialan strategisten tavoitteiden toteutuminen.
Myös Aikuissosiaalityön ja vammaispalveluiden toimialalla johtamistasoja vähennetään yhdellä. Lisäksi erityisesti talouden hallittavuuden parantamiseksi on suunnitelmissa arvioida koko toimialan toiminnan järjestämistä ja palvelualueiden muodostamista uudesta näkökulmasta.
Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen johtamisrakenteet määritellään uudelleen ja erityisesti pelastustoimen rakennetta madalletaan kahdella portaalla. Toimialaa tukevat palvelut käydään huolellisesti läpi ja hyvinvointialueen yhteiset palvelut keskitetään Konsernipalveluihin.
Konsernipalveluiden toimialalla toimintoja siirretään palvelualueiden välillä ja samalla palvelualueita vähennetään. Toimintaa, rakenteita ja prosesseja kehitetään kustannustehokkaammiksi.
Johtamistehtävien määrään muutos
Koko kehittämistyön tavoitteena on parantaa johtamista ja varmistaa hyvä henkilöstöjohtaminen. Hyvällä johtamisella on suuri merkitys työn tekemiselle, tuottavuudelle, henkilöstön pitovoimalle sekä hyvinvointialueen houkuttelevuudelle työnantajana. Muutoksilla pyritään selkeyteen, linjakkuuteen, ammattimaisuuteen ja yhdenmukaisuuteen johtamisessa.
Johtamisrakenteen madaltamisen ja johtamisroolien selkiyttämisen myötä johtamistehtävien määrä vähenee arviolta 20-30 tehtävällä. Johtamista tukevia asiantuntijatehtäviä lisätään jonkin verran, mutta ei vastaavaa määrää. Näitä asiantuntijatehtäviä tarjotaan niille, joiden johtamistehtävät loppuvat. Organisaation madaltamisen vuoksi perustetaan muutamia uusia yksiköitä, jotta johdettavien määrä ei kasvaisi kohtuuttomasti. Muutos on huomioitu arvioidussa vähennysmäärässä.
Yhteistoimintamenettely
Työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella annetun lain 4 §:n mukaisesti käsitellään muun muassa henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia työn organisoinnissa sekä taloudellisista ja tuotannollisista syistä toteutettavaa osa-aikaistamista, lomauttamista tai irtisanomista. Koska johtamisrakenteen muutos koskee laajaa osaa organisaatiosta ja voi tarkoittaa merkittäviä muutoksia toimialojen toiminnassa, ja koska johtamistehtävien määrän vähennys voi mahdollisesti johtaa irtisanomisiin, on aloitettava koko hyvinvointialuetta koskeva yhteistoimintamenettely, josta päättäminen kuuluu aluehallituksen päätösvaltaan.
Henkilöstöjärjestöjä on etukäteen informoitu asiasta ja myös yhteistoimintamenettelyn muoto on käsitelty hyvinvointialueen yhteistyökokouksessa.
Vaikutusten arviointi
Johtamisrakenteen muutosten tavoitteena on johtamisen paraneminen ja sitä kautta hyvinvointialueen perustehtävässä onnistumisen varmistaminen ja strategisten tavoitteiden saavuttaminen. Johtamisrakenteen uudistamisesta on havaittu aiheutuvan välittömiä vaikutuksia johtamistehtävien ja johtamista tukevien tehtävien määrään, kyseisissä tehtävissä työskenteleviin henkilöihin kohdistuvia vaikutuksia sekä mahdollisesti suoria taloudellisia vaikutuksia. Havaitut vaikutukset kootaan päätöksenteon pohjaksi ja muutosten vaikutuksia arvioidaan huhti-toukokuussa osana yhteistoimintaneuvotteluita.
Muutosten onnistumisen pääasiallinen arviointi voidaan ylätasolla tehdä muun muassa toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisen sekä henkilöstötyytyväisyyden ja työhyvinvoinnin paranemisen kautta. Näiden tavoitteiden saavuttaminen arvioidaan tulevaisuudessa muun muassa Pulssi- ja muilla mahdollisilla johtamiskyselyillä.
Johtamisrakenteen aiheuttavat tekniset ja muut muutokset kartoitetaan konsernipalveluissa kevään valmistelun aikana. Johtamisrakenteen muutoksella ei oleteta olevan suoria ja välittömiä vaikutuksia asiakkaisiin tai palveluihin. Pidempiaikaisena tavoitteena on, että johtamisrakenteen muutos kuitenkin pidemmällä aikavälillä hyödyntää myös hyvinvointialueen tuottamia palveluita asiakkaille.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Tarkastettiin ja hyväksyttiin pöytäkirja tämän pykälän osalta heti kokouksessa.
Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.