Aluevaltuusto, kokous 6.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Luottamushenkilön eronpyyntö - aluehallituksen jäsen Jüri Linros

VAKEDno-2022-3

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian valmistelija: vt. hallintojohtaja Riikka Liljeroos

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuutettu ja aluehallituksen jäsen Jüri Linros on toimittanut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle 1.12.2022 eroanomuksen aluehallituksen jäsenyydestä. Jüri Linros siirtyy vuoden 2023 alusta alkaen hyvinvointialueen työntekijäksi, jolloin hän menettää vaalikelpoisuutensa aluehallitukseen, eikä voi enää hoitaa luottamustoimeaan kyseisessä toimielimessä.

Aluevaltuusto on kokouksessaan 8.3.2022 § 6 päättänyt:

1. valita aluehallitukseen 17 jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet valtuustokaudelle 2022–2025 seuraavasti;

  • Maarit Raja-Aho (kok.), varajäsen Sirpa Peura (kok.)
  • Olga Gilbert (vihr.), varajäsen Kirsi Kanerva-Poranen (vihr)
  • Tanja Aidanjuuri-Niemi (ps.), varajäsen Suvi Karhu (ps.)
  • Antero Eerola (vas.), varajäsen Gashaw Bibani (vas.)
  • Eva Tawasoli (vihr.), varajäsen Timo Juurikkala (vihr.)
  • Jari Sainio (sd.), varajäsen Jouko Lindtman (sd.)
  • Jukka Hako (sd.), varajäsen Muktar Osman (sd.)
  • Jüri Linros (kok.), varajäsen Harri Koski (kok.)
  • Lauri Kaira (kok.), varajäsen Anssi Aura (kok.)
  • Marja Ahava (kok.), varajäsen Anitta Orpana (kok.)
  • Nina Korventaival (sd.), varajäsen Sini Syrjäläinen (sd.)
  • Pirjo Luokkala (kesk.), varajäsen Marjo Vacker (liik.) - 31.10.2023 asti, 1.11.2023 alkaen hallituksen jäsen Marjo Vacker (liik.) ja varajäsen Tuire Aikio (kesk.)
  • Pirkko Letto (sd.), varajäsen Eeva Roos (sd.)
  • Riitta Särkelä (sd.), varajäsen Tuija Haapalainen (sd.)
  • Sakari Rokkanen (kok.), varajäsen Otso Kivimäki (kok.)
  • Teemu Purojärvi (ps.), varajäsen Jouni Tirkkonen (ps.)
  • Terhi Enjala (kok), varajäsen Matilda Hoviniemi (kok.)

2. valita jäseniksi valituista valtuutetuista aluehallituksen puheenjohtajaksi Maarit Raja-Ahon (kok.) sekä ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Olga Gilbertin (vihr.) ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Tanja Aidanjuuri-Niemen (ps.).

Hyvinvointialuelain 78 §:n mukaan "Vaalikelpoinen aluehallitukseen on henkilö,​ joka on vaalikelpoinen aluevaltuustoon,​ ei kuitenkaan:

  1. välittömästi aluehallituksen alaisena toimiva hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilö;​ 
  2. hyvinvointialueen määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa oleva henkilö,​ joka toimii 1 kohdassa tarkoitettuun tehtävään rinnastuvassa tehtävässä;​ 
  3. hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilö,​ joka lautakunnan esittelijänä tai muuten vastaa aluehallituksen käsiteltäviksi tulevien asioiden valmistelusta;​ 
  4. henkilö,​ joka on hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka johtavassa ja vastuullisessa tehtävässä tai siihen rinnastettavassa asemassa liiketoimintaa harjoittavassa yhteisössä tai säätiössä,​ jos kysymyksessä on sellainen yhteisö,​ jolle aluehallituksessa tavanomaisesti käsiteltävien asioiden ratkaisu on omiaan tuottamaan olennaista hyötyä tai vahinkoa. 
     

Henkilöstön edunvalvonnasta asianomaisella hyvinvointialueella huolehtivan yhteisön hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen puheenjohtaja ei ole vaalikelpoinen aluehallitukseen. Vaalikelpoinen ei myöskään ole henkilö,​ joka yhteisön neuvottelijana tai muussa vastaavassa ominaisuudessa vastaa sen edunvalvonnasta. Enemmistön aluehallituksen jäsenistä on oltava muita kuin hyvinvointialueen tai hyvinvointialueen määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa olevia henkilöitä. Edellä 1 momentin 4 kohtaa ei sovelleta hyvinvointialueen määräysvallassa olevan yhteisön hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäseneen."

Edelleen hyvinvointialuelain 83 §:n mukaan luottamushenkilön menettäessä vaalikelpoisuutensa, hänet valinnut toimielin toteaa luottamustoimen päättyneeksi. Valtuutetun osalta päätöksen tekee aluevaltuusto. Päätös pannaan täytäntöön heti.

Hyvinvointialueen hallinnosta on 2.1.2023 lähetetty ohjeistusviesti aluehallituksen ja sen alaisen jaoston jäsenen ja varajäsenen vaalikelpoisuudesta 1.1.2023 alkaen koskien tilanteita, joissa aluehallituksen tai jaoston jäsen/varajäsen on siirtynyt Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen työntekijäksi/viranhaltijaksi. Ohjeistus on lähetetty aluevaltuustoryhmien puheenjohtajille ja sihteereille sekä aluehallituksen ja sen alaisten jaostojen jäsenille ja varajäsenille. Viestissä on pyydetty vaalikelpoisuutensa 1.1.2023 lukien menettäviä luottamushenkilöitä toimittamaan eroilmoituksensa vaalikelpoisuuden menettämisen johdosta 12.1.2023 mennessä, jotta ne voidaan tuoda aluehallituksen ja edelleen aluevaltuuston käsiteltäväksi. Hyvinvointialuelain 83 §:n mukaan luottamushenkilön menettäessä vaalikelpoisuutensa, hänet valinnut toimielin toteaa luottamustoimen päättyneeksi. Valtuutetun osalta päätöksen tekee aluevaltuusto. Päätös pannaan täytäntöön heti.

Toimielimiä valittaessa on otettava huomioon naisten ja miesten tasa-arvosta annetun lain säännökset. Lain naisten ja miesten tasa-arvosta 4 a §:n mukaan valtion komiteoissa, neuvottelukunnissa ja muissa vastaavissa toimielimissä, hyvinvointialueen, hyvinvointiyhtymän ja hyvinvointialueiden välisen yhteistoiminnan toimielimissä sekä kunnallisissa ja kuntien välisen yhteistoiminnan toimielimissä, lukuun ottamatta aluevaltuustoja ja kunnanvaltuustoja, tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu. Tasa-arvovaatimus koskee erikseen varsinaisia jäseniä ja varajäseniä. Lain mukaisen kiintiön on toteuduttava sekä varsinaisten että varajäsenten kohdalla. Sen sijaan laki ei vaadi, että varsinaisen jäsenen ja hänen henkilökohtaisen varajäsenensä olisi oltava samaa sukupuolta.

Ehdotus

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto:

  1. toteaa hyvinvointialuelain 83 §:n mukaisesti Jüri Linrosin luottamustoimen aluehallituksen jäsenenä päättyneeksi;
  2. valitsee hänen tilalleen uuden aluehallituksen jäsenen toimikauden loppuun.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Ehdotus

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto:

  1. toteaa hyvinvointialuelain 83 §:n mukaisesti Jüri Linrosin luottamustoimen aluehallituksen jäsenenä päättyneeksi;
  2. valitsee hänen tilalleen uuden aluehallituksen jäsenen toimikauden loppuun.

Päätös

Aluevaltuusto päätti yksimielisesti keskustelun jälkeen:

  1. todeta hyvinvointialuelain 83 §:n mukaisesti Jüri Linrosin luottamustoimen aluehallituksen jäsenenä päättyneeksi;
  2. valita hänen tilalleen uuden aluehallituksen jäsenen toimikauden loppuun seuraavasti: Anssi Aura;
  3. valita Anssi Auran tilalle uudeksi aluehallituksen varajäseneksi Oskari Iivarisen (Lauri Kairan varajäsen).
     

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi

Kokouskäsittely

Jüri Linros ilmoitti olevansa esteellinen (laki hyvinvointialueesta § 102) ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi klo 18.16. Lisäksi Eve Rämö ilmoitti olevansa esteellinen sekä tässä että seuraavassa asiakohdassa (laki hyvinvointialueesta § 102) ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi klo 18.16. Eve Rämön tilalle kokoukseen saapui varavaltuutettu Hanna Valtanen. Päätöksenteon jälkeen Jüri Linros saapui kokoukseen klo 18.31.