Aluevaltuusto, kokous 6.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Luottamushenkilön eronpyyntö - aluehallituksen ja aluevaltuuston varajäsen Kirsi Kanerva-Poranen

VAKEDno-2022-3

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian valmistelija: vt. hallintojohtaja Riikka Liljeroos

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallituksen ja aluevaltuuston varajäsen Kirsi Kanerva-Poranen on toimittanut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle 8.12.2022 eroanomuksen aluevaltuuston ja aluehallituksen varajäsenyyksistä. Kirsi Kanerva-Poranen on ilmoittanut muuttavansa pois Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta, jolloin hän menettää vaalikelpoisuutensa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen luottamustoimiin.

Hyvinvointialuelain (611/2021) 76 §:n mukaan vaalikelpoinen hyvinvointialueen luottamustoimeen on henkilö:

1) joka on kyseisen hyvinvointialueen asukas;

2) jolla on jollakin hyvinvointialueella äänioikeus aluevaaleissa sinä vuonna, jona valtuutetut valitaan tai vaali muuhun luottamustoimeen toimitetaan; ja

3) jota ei ole julistettu vajaavaltaiseksi.

Edelleen hyvinvointialuelain 83 §:n mukaan luottamushenkilön menettäessä vaalikelpoisuutensa, hänet valinnut toimielin toteaa luottamustoimen päättyneeksi. Valtuutetun osalta päätöksen tekee aluevaltuusto. Päätös pannaan täytäntöön heti.

Hyvinvointialuelain 25 §:n mukaan valtuutetuille valitaan varavaltuutettuja jokaisen vaaleissa esiintyneen vaaliliiton, puolueen ja yhteislistan ensimmäisistä valitsematta jääneistä ehdokkaista sama määrä kuin valtuutettuja, kuitenkin vähintään kaksi. Yhteislistan ulkopuolella olleen valitsijayhdistyksen ehdokkaana valitulla valtuutetulla ei ole varavaltuutettua. Edelleen vaalilain (714/1998) 143 m §:n mukaan, jos valtuuston toimikauden aikana varavaltuutettujen määrä jää vajaaksi, aluevaalilautakunnan on valtuuston puheenjohtajan pyynnöstä määrättävä uusia varavaltuutettuja hyvinvointialueesta annetun lain 25 §:n mukaisesti. Jollei kaikkia varavaltuutetun toimia saada täytetyiksi tässä pykälässä olevien säännösten nojalla, varavaltuutettujen määrä jää vajaaksi.

Aluevaltuusto on kokouksessaan 8.3.2022 § 6 päättänyt:

1.       valita aluehallitukseen 17 jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet valtuustokaudelle 2022–2025 seuraavasti;

  • Maarit Raja-Aho (kok.), varajäsen Sirpa Peura (kok.)
  • Olga Gilbert (vihr.), varajäsen Kirsi Kanerva-Poranen (vihr)
  • Tanja Aidanjuuri-Niemi (ps.), varajäsen Suvi Karhu (ps.)
  • Antero Eerola (vas.), varajäsen Gashaw Bibani (vas.)
  • Eva Tawasoli (vihr.), varajäsen Timo Juurikkala (vihr.)
  • Jari Sainio (sd.), varajäsen Jouko Lindtman (sd.)
  • Jukka Hako (sd.), varajäsen Muktar Osman (sd.)
  • Jüri Linros (kok.), varajäsen Harri Koski (kok.)
  • Lauri Kaira (kok.), varajäsen Anssi Aura (kok.)
  • Marja Ahava (kok.), varajäsen Anitta Orpana (kok.)
  • Nina Korventaival (sd.), varajäsen Sini Syrjäläinen (sd.)
  • Pirjo Luokkala (kesk.), varajäsen Marjo Vacker (liik.) - 31.10.2023 asti, 1.11.2023 alkaen hallituksen jäsen Marjo Vacker (liik.) ja varajäsen Tuire Aikio (kesk.)
  • Pirkko Letto (sd.), varajäsen Eeva Roos (sd.)
  • Riitta Särkelä (sd.), varajäsen Tuija Haapalainen (sd.)
  • Sakari Rokkanen (kok.), varajäsen Otso Kivimäki (kok.)
  • Teemu Purojärvi (ps.), varajäsen Jouni Tirkkonen (ps.)
  • Terhi Enjala (kok), varajäsen Matilda Hoviniemi (kok.)

2. valita jäseniksi valituista valtuutetuista aluehallituksen puheenjohtajaksi Maarit Raja-Ahon (kok.) sekä ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Olga Gilbertin (vihr.) ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Tanja Aidanjuuri-Niemen (ps.).

Toimielimiä valittaessa on otettava huomioon naisten ja miesten tasa-arvosta annetun lain säännökset. Lain naisten ja miesten tasa-arvosta 4 a §:n mukaan valtion komiteoissa, neuvottelukunnissa ja muissa vastaavissa toimielimissä, hyvinvointialueen, hyvinvointiyhtymän ja hyvinvointialueiden välisen yhteistoiminnan toimielimissä sekä kunnallisissa ja kuntien välisen yhteistoiminnan toimielimissä, lukuun ottamatta aluevaltuustoja ja kunnanvaltuustoja, tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu. Tasa-arvovaatimus koskee erikseen varsinaisia jäseniä ja varajäseniä. Lain mukaisen kiintiön on toteuduttava sekä varsinaisten että varajäsenten kohdalla. Sen sijaan laki ei vaadi, että varsinaisen jäsenen ja hänen henkilökohtaisen varajäsenensä olisi oltava samaa sukupuolta.

Ehdotus

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että:

  1. aluevaltuusto toteaa hyvinvointialuelain 83 §:n mukaisesti Kirsi Kanerva-Porasen luottamustoimet Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella päättyneeksi;
  2. aluevaltuusto valitsee hänen tilalleen uuden aluehallituksen varajäsenen toimikauden loppuun;
  3. aluevaltuuston puheenjohtaja pyytää aluevaalilautakuntaa määräämään uuden varavaltuutetun hänen tilalleen hyvinvointialuelain 25 §:n mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Ehdotus

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että:

  1. aluevaltuusto toteaa hyvinvointialuelain 83 §:n mukaisesti Kirsi Kanerva-Porasen luottamustoimet Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella päättyneeksi;
  2. aluevaltuusto valitsee hänen tilalleen uuden aluehallituksen varajäsenen toimikauden loppuun;
  3. aluevaltuuston puheenjohtaja pyytää aluevaalilautakuntaa määräämään uuden varavaltuutetun hänen tilalleen hyvinvointialuelain 25 §:n mukaisesti.

Päätös

Aluevaltuusto päätti yksimielisesti keskustelun jälkeen:

  1. todeta hyvinvointialuelain 83 §:n mukaisesti Kirsi Kanerva-Porasen luottamustoimet Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella päättyneeksi;
  2. valita hänen tilalleen uuden aluehallituksen varajäsenen toimikauden loppuun seuraavasti: Laura Tulikorpi;
  3. että aluevaltuuston puheenjohtaja pyytää aluevaalilautakuntaa määräämään uuden varavaltuutetun hänen tilalleen hyvinvointialuelain 25 §:n mukaisesti.
     

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi