Områdesfullmäktige, möte 06-02-2023

Protokollet är granskat

§ 5 Förtroendevalds avskedsansökan – ersättare i områdesstyrelsen och områdesfullmäktige Kirsi Kanerva-Poranen

VAKEDno-2022-3

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredare av ärendet: tf. förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos

Ersättare i Vanda och Kervo välfärdsområdes områdesstyrelse och områdesfullmäktige Kirsi Kanerva-Poranen har den 8.12.2022 lämnat in en avskedsansökan från sitt uppdrag som ersättare i områdesfullmäktige och områdesstyrelsen. Kirsi Kanerva-Poranen har meddelat att hon flyttar från Vanda och Kervo välfärdsområde och förlorar då sin valbarhet till förtroendeuppdrag vid Vanda och Kervo välfärdsområde.

Enligt 76 § i lagen om välfärdsområden (611/2021) är valbar till förtroendeuppdrag i ett välfärdsområde den som:

  1. är invånare i det välfärdsområdet,
  2. har rösträtt i välfärdsområdesval i något välfärdsområde det år då fullmäktigeledamöterna väljs eller val för ett annat förtroendeuppdrag förrättas, och
  3. inte har förklarats omyndig.

Om en förtroendevald förlorar sin valbarhet ska enligt 83 § i lagen om välfärdsområden det organ som utsett hen konstatera att förtroendeuppdraget har upphört. I fråga om en fullmäktigeledamot fattas beslutet av välfärdsområdesfullmäktige. Beslutet verkställs genast.

Enligt 25 § i lagen om välfärdsområden väljs till ersättare för fullmäktigeledamöterna av de första icke invalda kandidaterna från varje valförbund, parti och gemensam lista i valet ett lika stort antal som antalet ledamöter, dock minst två. En ledamot som blivit vald i egenskap av kandidat för en valmansförening utanför de gemensamma listorna har ingen ersättare. Därtill, enligt vallagen (714/1998) 143 m §, om antalet ersättare under tiden för fullmäktiges mandattid blir ofullständigt, ska välfärdsområdesvalnämnden på begäran av fullmäktiges ordförande i enlighet med 25 § i lagen om välfärdsområden förordna nya ersättare. Om alla ersättarplatser inte kan besättas med stöd av vad som föreskrivs i denna paragraf, förblir antalet ersättare i fullmäktige ofullständigt.

Områdesfullmäktige har i sitt sammanträde 8.3.2022 § 6 beslutat att:

  1. utse i välfärdsområdesstyrelsen 17 ledamöter och deras personliga ersättare för fullmäktigeperioden 2022–2025 som följande:
    • Maarit Raja-Aho (Saml), ersättare Sirpa Peura (Saml)
    • Olga Gilbert (Gröna), ersättare Kirsi Kanerva-Poranen (Gröna)
    • Tanja Aidanjuuri-Niemi (Sannf), ersättare Suvi Karhu (Sannf)
    • Antero Eerola (VF), ersättare Gashaw Bibani (VF)
    • Eva Tawasoli (Gröna), ersättare Timo Juurikkala (Gröna)
    • Jari Sainio (SDP), ersättare Jouko Lindtman (SDP)
    • Jukka Hako (SDP), ersättare Muktar Osman (SDP)
    • Jüri Linros (Saml), ersättare Harri Koski (Saml)
    • Lauri Kaira (Saml), ersättare Anssi Aura (Saml)
    • Marja Ahava (Saml), ersättare Anitta Orpana (Saml)
    • Nina Korventaival (SDP), ersättare Sini Syrjäläinen (SDP)
    • Pirjo Luokkala (C), ersättare Marjo Vacker (RN) - tills 31.10.2023, från och med 1.11.2023 ledamot i styrelsen Marjo Vacker (RN) och ersättare Tuire Aikio (C)
    • Pirkko Letto (SDP), ersättare Eeva Roos (SDP)
    • Riitta Särkelä (SDP), ersättare Tuija Haapalainen (SDP)
    • Sakari Rokkanen (Saml), ersättare Otso Kivimäki (Saml)
    • Teemu Purojärvi (Sannf), ersättare Jouni Tirkkonen (Sannf)
    • Terhi Enjala (Saml), ersättare Matilda Hoviniemi (Saml)
  2. utse bland de valda ledamöterna Maarit Raja-Aho (Saml) till ordförande samt Olga Gilbert (Gröna) till första och Tanja Aidanjuuri-Niemi (Sannf) till andra vice ordförande för områdesstyrelsen.

Vid valet av organ ska bestämmelserna i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män beaktas. Enligt 4 a § i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män ska kvinnor och män vara representerade till minst 40 procent vardera i statliga kommittéer, delegationer och andra motsvarande statliga organ, i välfärdsområdens och välfärdssammanslutningars organ och organ för samverkan mellan välfärdsområden samt i kommunala organ och organ för kommunal samverkan, med undantag för välfärdsområdesfullmäktige och kommunfullmäktige, om inte något annat följer av särskilda skäl. Jämställdhetskravet gäller separat för ordinarie ledamöter och ersättare. Enligt lagen ska kvoten uppfyllas både för ordinarie ledamöter och ersättare. Däremot kräver lagen inte att den ordinarie ledamoten och hens personliga ersättare är av samma kön.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att:

  1. fullmäktige konstaterar i enlighet med 83 § i lagen om välfärdsområden att Kirsi Kanerva-Poranens förtroendeuppdrag vid Vanda och Kervo välfärdsområde har upphört,
  2. fullmäktige väljer en ny ersättare i välfärdsområdesstyrelsen i hens ställe till mandattidens slut,
  3. områdesfullmäktiges ordförande ber välfärdsområdesvalnämnden att i enlighet med 25 § i lagen om välfärdsområden förordna en ny ersättare.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att:

  1. fullmäktige konstaterar i enlighet med 83 § i lagen om välfärdsområden att Kirsi Kanerva-Poranens förtroendeuppdrag vid Vanda och Kervo välfärdsområde har upphört;
  2. fullmäktige väljer en ny ersättare i välfärdsområdesstyrelsen i hens ställe till mandattidens slut;
  3. områdesfullmäktiges ordförande ber välfärdsområdesvalnämnden att i enlighet med 25 § i lagen om välfärdsområden förordna en ny ersättare.

Beslut

Välfärdsområdesfullmäktige beslutade enhälligt efter diskussionen att:

  1. konstatera i enlighet med 83 § i lagen om välfärdsområden att Kirsi Kanerva-Poranens förtroendeuppdrag vid Vanda och Kervo välfärdsområde har upphört;
  2. välja ny ersättare välfärdsområdesstyrelsen i hens ställe till mandattidens slut enligt följande: Laura Tulikorpi;
  3. områdesfullmäktiges ordförande ber välfärdsområdesvalnämnden att i enlighet med 25 § i lagen om välfärdsområden förordna en ny ersättare.

 

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi