Områdesfullmäktige, möte 06-02-2023

Protokollet är granskat

§ 7 Förtroendevalds avskedsansökan – ersättare inom sektionen för tjänster för barn, unga och familjer Funda Demiri

VAKEDno-2022-48

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredare av ärendet: tf. förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos

Vanda och Kervo välfärdsområdes fullmäktigeledamot och ersättare inom sektionen för tjänster för barn, unga och familjer Funda Demiri har den 19.11.2022 lämnat in en avskedsansökan från sitt uppdrag som ersättare inom sektionen för tjänster för barn, unga och familjer åt Vanda och Kervo välfärdsområde. Demiri har meddelat att hon från och med början av år 2023 blir anställd av Vanda och Kervo välfärdsområde och att utgående från de utredningar som gjorts så kan en anställd inom välfärdsområdet inte vara ledamot i en sektion.

Områdesfullmäktige har i sitt sammanträde 29.3.2022 § 24 beslutat att:

  1. utse i sektionen för tjänster för barn, unga och familjer 11 ledamöter och deras personliga ersättare för fullmäktigeperioden 2022–2025 enligt följande: 
    • Riitta Särkelä (SDP), ersättare Heli Nykänen (SDP)
    • Gashaw Bibani (VF), ersättare Funda Demiri (VF)
    • Helen Josefsson (Saml), ersättare Tiia Karpin (Saml)
    • Sari Purmonen (RN), ersättare Kati Pajunen (RN)
    • Tiina Tuomela (kd), ersättare Marja-Vuokko Mäkinen (kd)
    • Taava Leppänen (Saml), ersättare Janina Natri (Saml)
    • Muktar Osman (SDP), ersättare Asko Hoisio (SDP)
    • Markus Vähälä (grön), ersättare Tuure Savuoja (grön)
    • Antti Seppinen (Saml), ersättare Pasi Mustonen (Saml)
    • Miikka Heiskanen (Sannf), ersättare Tommi Lemmelä (Sannf)
    • Timo Laaninen (C), ersättare Tuomo Suihkonen (C)
  2. utse bland de valda ledamöterna Riitta Särkelä (SDP) till ordförande och Gashaw Bibani (VF) till vice ordförande för sektionen.

Enligt 35 § 2 mom. 3 punkten kan områdesfullmäktige tillsätta sektioner i välfärdsområdesstyrelsen, i nämnder och i direktioner. Enligt 4 mom. tillämpas på välfärdsområdesstyrelsens, nämndernas och direktionernas sektioner vad som föreskrivs om organet i fråga. Enligt 36 § 2 mom. i lagen om välfärdsområden kan välfärdsområdesfullmäktige besluta att en ersättare i ett organ också kan vara ledamot i en sektion. Välfärdsområdesfullmäktige kan besluta att också andra än personer som är ledamöter och ersättare i organet kan väljas till ledamöter i en sektion, dock inte till ordförande för sektionen.

Eftersom det handlar om en sektion ska ledamöter i sektionen uppfylla behörighetsvillkoren som krävs av en ledamot i områdesstyrelsen. Enligt 78 § i lagen om välfärdsområden: "Valbar till välfärdsområdesstyrelsen är den som är valbar till välfärdsområdesfullmäktige, dock inte:

  1. den som är anställd hos välfärdsområdet och lyder direkt under välfärdsområdesstyrelsen, ​ 
  2. den som i en uppgift jämförbar med en uppgift som avses i 1 punkten är anställd hos en sammanslutning eller stiftelse där välfärdsområdet har bestämmande inflytande, ​ 
  3. den som är anställd hos välfärdsområdet och som är föredragande i en nämnd eller annars svarar för beredningen av ärenden som kommer att behandlas av välfärdsområdesstyrelsen, ​ 
  4. den som är ledamot i styrelsen eller i ett därmed jämförbart organ eller i en ledande och ansvarsfull uppgift eller i en därmed jämförbar ställning i en affärsdrivande sammanslutning eller stiftelse, om det är fråga om en sådan sammanslutning som kan ha väsentlig nytta eller lida väsentlig skada av hur de ärenden avgörs som normalt behandlas i välfärdsområdesstyrelsen. 

Ordföranden i styrelsen eller i ett därmed jämförbart organ för en sammanslutning som sköter bevakningen av personalens intressen i välfärdsområdet är inte valbar till välfärdsområdesstyrelsen. Valbar är inte heller den som i egenskap av förhandlare för sammanslutningen eller i annan motsvarande egenskap svarar för intressebevakningen. Majoriteten av ledamöterna i välfärdsområdesstyrelsen ska vara personer som inte är anställda hos välfärdsområdet eller hos en sammanslutning eller en stiftelse där välfärdsområdet har bestämmande inflytande. Bestämmelserna i 1 mom. 4 punkten ska inte tillämpas på ledamöter i styrelsen eller i ett jämförbart organ för en sammanslutning där välfärdsområdet har bestämmande inflytande."

Välfärdsområdets förvaltning skickade den 2.1.2023 instruktioner om valbarhet till ledamot och ersättare i områdesstyrelsen och i de sektioner som är underställda områdesstyrelsen från den 1.1.2023 angående situationer där en ledamot/ersättare i områdesstyrelsen eller sektionerna har blivit anställd/tjänsteinnehavare i Vanda och Kervo välfärdsområde. Instruktionerna har skickats till fullmäktigegruppernas ordföranden och sekreterare samt till områdesstyrelsens och dess sektioners ledamöter och ersättare. I meddelandet ombes de förtroendevalda personer som förlorar sin valbarhet från och med den 1.1.2023 att lämna in sin avskedsansökan senast den 12.1.2023, så att den kan överlämnas för behandling till områdesstyrelsen och därefter till områdesfullmäktige. Om en förtroendevald förlorar sin valbarhet ska enligt 83 § i lagen om välfärdsområden det organ som utsett hen konstatera att förtroendeuppdraget har upphört. I fråga om en fullmäktigeledamot fattas beslutet av välfärdsområdesfullmäktige. Beslutet verkställs genast.

Vid valet av organ ska bestämmelserna i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män beaktas. Enligt 4 a § i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män ska kvinnor och män vara representerade till minst 40 procent vardera i statliga kommittéer, delegationer och andra motsvarande statliga organ, i välfärdsområdens och välfärdssammanslutningars organ och organ för samverkan mellan välfärdsområden samt i kommunala organ och organ för kommunal samverkan, med undantag för välfärdsområdesfullmäktige och kommunfullmäktige, om inte något annat följer av särskilda skäl. Jämställdhetskravet gäller separat för ordinarie ledamöter och ersättare. Enligt lagen ska kvoten uppfyllas både för ordinarie ledamöter och ersättare. Däremot kräver lagen inte att den ordinarie ledamoten och hens personliga ersättare är av samma kön.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige:

  1. konstaterar i enlighet med § 83 i lagen om välfärdsområden att Funda Demiris förtroendeuppdrag som ersättare inom sektionen för tjänster för barn, unga och familjer har upphört,
  2. väljer en ny ersättare till sektionen för tjänster för barn, unga och familjer till mandattidens slut.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Möte hantering

Områdesfullmäktiges ordförande Sirkka-Liisa Kähärä anlände till sammanträdet under behandlingen av ärendet kl. 9:38. Sektordirektören för vuxensocialarbete och funktionshinderservice Kirsi Leväpelto avlägsnade sig från sammanträdet under behandlingen av ärendet kl. 9:45.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige:

  1. konstaterar i enlighet med § 83 i lagen om välfärdsområden att Funda Demiris förtroendeuppdrag som ersättare inom sektionen för tjänster för barn, unga och familjer har upphört;
  2. väljer en ny ersättare till sektionen för tjänster för barn, unga och familjer till mandattidens slut.

Beslut

Välfärdsområdesfullmäktige beslutade enhälligt efter diskussionen att:

  1. konstatera i enlighet med § 83 i lagen om välfärdsområden att Funda Demiris förtroendeuppdrag som ersättare inom sektionen för tjänster för barn, unga och familjer har upphört;
  2. välja en ny ersättare till sektionen för tjänster för barn, unga och familjer till mandattidens slut enligt följande: Minttu Sillanpää (VF).

 

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi

Möte hantering

Funda Demiri anmälde jäv (§ 102 i lagen om välfärdsområden) och avlägsnade sig från sammanträdet då det här ärendet behandlades och beslut fattades om det kl. 18:31. Fullmäktigeledamot Mika Niikko anlände till sammanträdet under behandlingen av ärendet kl. 18:32 och ersättare Markku Weckman avlägsnade sig från sammanträdet. Därtill meddelade Eve Rämö vid föregående ärendepunkt jäv även vid denna ärendepunkt (§ 102 i lagen om välfärdsområden) och var frånvarande under behandlingen av ärendet. Efter beslutsfattandet anlände Funda Demiri samt Eve Rämö tillbaka till mötet kl. 18:33 och ersättare Hanna Valtanen avlägsnade sig från mötet.