Områdesfullmäktige, möte 06-02-2023

Protokollet är granskat

§ 8 Komplettering av Kervo stads sammanställning av de kontrakt som överförts till Vanda och Kervo välfärdsområde den 1.1.2023

VAKEDno-2022-30

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredare av ärendet: jurist Tiia Tuovinen

Komplettering av Kervo stads sammanställning av de kontrakt som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde

Enligt 25 § i lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen (616/2021, införandelagen) övergår de avtal som gäller ordnande av social- och hälsovård och räddningsväsendet till välfärdsområdet den 1 januari 2023 om inte välfärdsområdet och kommunen kommer överens om något annat. Kervo stadsstyrelse har i den 28.2.2022 § 62 beslutat om att lämna en sammanställning av social- och hälsovårdens egendom, avtal och ansvar som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde. Stadsstyrelsen har kompletterat sammanställningen i sina beslut 20.6.2022 § 173 och 7.12.2022 § 324.

Införandelagen ger kommunen och välfärdsområdet en omfattande rätt att förhandla om avvikelser från lagen. Detta förhandlingsutrymme har lämnats i lagstiftningen eftersom det inte är möjligt att uppnå lagstiftningens syfte genom att strikt iaktta de datum som anges i den. Det bör noteras att förverkligandet av lagens syfte är ett viktigare mål än en exakt tolkning av dess ordalydelse. Denna tolkning har också Kommunförbundet och finansministeriet gjort i sina egna utlåtanden, vilket baserar sig på skyldigheten enligt införandelagens § 66 att bidra med förändringsstöd till kommunerna och välfärdsområdena under genomförandet av reformen. Kommunförbundet och finansministeriet har konstaterat att avtal och lös egendom samt lokaler som enligt lagen ska överföras, överförs till välfärdsområdet oberoende av datum. Denna innehållslogik är därför viktigare än de datum som fastställs i lagen.

I § 12 i införandelagen finns bestämmelser om kommunens skyldighet att delta i välfärdsområdets beredning. För att uppfylla denna lagstadgade skyldighet måste kommunen med alla tillgängliga medel stöda skapandet av välfärdsområdet. För att uppfylla sin skyldighet har Kervo stad beslutat att överföra de bifogade avtalen till Vanda och Kervo välfärdsområde, trots att den tidsfrist som bestämts i införandelagens 26.3 § har gått ut.

Det tjänsteinnehavarbeslut som gäller Kervo stads avtal som ska överföras finns som kompletterande material till detta beslutsförslag och informationen om de avtal som ska överföras som bilaga till beslutsförslaget.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att:

  1. anteckna för kännedom den bifogade kompletteringen av Kervo stads sammanställning av de kontrakt som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde,
  2. godkänna de avtal som nämns i bilagan som överförda från Kervo stad till välfärdsområdet den 1.1.2023.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Möte hantering

Nina Korventaival och Terhi Enjala anmälde jäv på grund av samfundsjäv och de avlägsnade sig från sammanträdet då det här ärendet behandlades och beslut fattades om det kl. 9:56. Områdesstyrelsen beslutade enhälligt att utse Jari Sainio som ersättande protokolljusterare för Nina Korventaival vid den här paragrafen.

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion. Efter beslutsfattandet anlände Nina Korventaival och Terhi Enjala tillbaka till mötet kl. 9:57.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att:

  1. anteckna för kännedom den bifogade kompletteringen av Kervo stads sammanställning av de kontrakt som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde;
  2. godkänna de avtal som nämns i bilagan som överförda från Kervo stad till välfärdsområdet den 1.1.2023.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Kompletterande material