Områdesfullmäktige, möte 06-02-2023

Protokollet är granskat

§ 9 Uppdatering av förvaltningsstadgan för välfärdsområdet från och med 6.2.2023

VAKEDno-2022-12

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredare av ärendet: tf. förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos

Välfärdsområdets beslutanderätt utövas av dess områdesfullmäktige som dock genom förvaltningsstadgan kan delegera beslutanderätt till andra organ i välfärdsområdet samt till förtroendevalda och tjänsteinnehavare. Förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde godkändes för första gången i områdesfullmäktige den 8.3.2022 § 4. Efter detta har den uppdaterats flera gånger under år 2022. Den senaste större uppdateringen av förvaltningsstadgan från och med den 1.1.2023 godkändes av områdesfullmäktige den 20.12.2022 § 110. Då uppdaterades förvaltningsstadgan att motsvara den personalorganisation som inledde sin verksamhet 1.1.2023. Samtidigt bereddes delegeringen av beslutanderätten för individärenden, som skulle vara klart när organiseringsansvaret övergick till välfärdsområdet.

Efter områdesfullmäktiges beslutsfattande har mindre uppdateringsbehov av förvaltningsstadgan upptäckts i början av 2023. Dessa gäller enskilda ändringar i befogenheter som är nödvändiga. Därtill har enskilda, föråldrade noteringar blivit kvar i förvaltningsstadgan som ska uppdateras på samma gång. Efter den nuvarande uppdateringen av förvaltningsstadgan är det meningen att följande, något mer omfattande uppdateringar ska behandlas av områdesstyrelsen den 28.2.2023 och av områdesfullmäktige den 14.3.2023.

Utkastet till förvaltningsstadgan från den 6.2.2023 finns även som bilaga till föredragningslistan. Alla ändringar har gjorts med grön och röd färg i dokumentet och därtill med kommentarer-funktionen. Ändringarna rör paragraferna 36, 38, 57, 97,112, 146, 166 och 167.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att godkänna det bifogade utkastet till Vanda och Kervo välfärdsområdes förvaltningsstadga från och med den 6.2.2023.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att godkänna det bifogade utkastet till Vanda och Kervo välfärdsområdes förvaltningsstadga från och med den 6.2.2023.

Beslut

Välfärdsområdesfullmäktige beslutade enhälligt efter diskussionen att godkänna det bifogade utkastet till Vanda och Kervo välfärdsområdes uppdaterade förvaltningsstadga från och med den 6.2.2023 med den ändringen att följande ändringar görs i förvaltningsstadgans punkt § 153 Föredragande:

  • Punkten ”Den ledande överläkaren är föredragande i nämnden för närdemokrati och delaktighet.” ändras att lyda enligt följande: ”Förvaltningsdirektören är föredragande i nämnden för närdemokrati och delaktighet.”
  • Punkten ”Den ledande överläkaren är föredragande i nationalspråksnämnden.” ändras att lyda enligt följande: ”Sektordirektören för hälsovårdstjänster är föredragande i nationalspråksnämnden.”
  • Punkt ”Välfärdsområdesdirektören, sektordirektören för koncerntjänster och den ledande överläkaren är föredragande i intressebevakningssektionen.” ändras att lyda enligt följande: ”Välfärdsområdesdirektören och sektordirektören för koncerntjänster är föredragande i intressebevakningssektionen.”

 

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.