Områdesfullmäktige, möte 06-02-2023

Protokollet är granskat

§ 10 Fullmäktigemotioner (additional)

Beskrivning

Under sammanträdet lämnades följande fullmäktigemotioner:

1. De Grönas områdesfullmäktigegruppens fullmäktigemotion "Den nationella barnstrategin verkställs på Vanda och Kervo välfärdsområde".  Fullmäktigemotionen har undertecknats av 19 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

"Målet med den nationella barnstrategin är ett samhälle som respekterar barnets rättigheter och verkställer FN:s konvention om barnets rättigheter. Finlands första nationella barnstrategi utarbetades i parlamentariskt samarbete genom att utnyttja kunnandet bland en omfattande grupp experter, och den publicerades i 2021. Strategin baserar sig på på samma faktabas samt grundläggande rättigheter och mänskliga rättigheter som gäller ställningen av barn, unga och familjer. Strategin sträcker sig över regeringsperioderna, och varje regering utarbetar en verkställighetsplan för att verkställa de strategiska riktlinjerna. Det är viktigt att utöver staten också välfärdsområden och kommuner bär ansvaret för att verkställa barnstrategin och tar i beaktande principerna och riktlinjerna i barnstrategin.

Välfärdsområdesfullmäktige har ansvaret för att barnens rättigheter förverkligas på välfärdsområdet till fullo. Detta kräver beslut som tar barn och unga i beaktande, såsom barnkonsekvensbedömning, samt konkreta åtgärder, eftersom barnets fördel och rättigheter inte förverkligas på egen hand. Vi på Vanda och Kervo välfärdsområde har full möjlighet att försäkra att vi är ett barnvänligt välfärdsområde som inte gör kompromisser med barnets rättigheter.

Utgående från det som motiverats ovan föreslår vi som undertecknat motionen att Vanda och Kervo välfärdsområde verkställer den nationella barnstrategin och på så sätt främjar byggandet av ett barn- och familjevänligt välfärdsområde som respekterar barnets rättigheter. Dessutom föreslår vi att områdesledamöter får utbildning i barnstrategins mål, barnkonsekvensbedömning och barnbudgetering."

2. Vaula Norrenas fullmäktigemotion "Begäran om doftfrihet vid uträttande av ärenden inom hälso- och sjukvården och tandvården".  Fullmäktigemotionen har undertecknats av 22 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

"Läkare och hälsovårdare har önskat att kunder inom tandvården och hälso- och sjukvården skulle begäras att uträtta sina ärenden i tjänsterna utan doftämnen.

Begäran om doftfrihet skulle vara lätt att lägga till i textmeddelandet om tidsbokning, som flera HUS-tjänster redan gör. Till exempel: ”kom utan parfym” eller ”vi ber er undvika doftämnen när ni besöker oss”.

Bland dem som är doftöverkänsliga orsakar starka doftämnen heshet, hosta, dyspné, snuva, ögonirritation, huvudvärk, illamående eller hud- och slemhinnesymtom. Dofter orsakar problem även för personer med astma och allergier samt för migränpatienter.

Patienters doftämnen ger några läkare och hälsovårdare så svåra symtom att de ibland måste åka hem innan arbetstagen tagit slut. Detta gynnar ingen. Det finns också patienter som lider av allergier och astma, och även de har svårigheter att sköta sina ärenden i lokaler där man använder doftämnen.

Hur vanlig doftöverkänsligheten är varierar mellan 10 och 40 procent från undersökning till undersökning. I Allergi-, Hud- och Astmaförbundets undersökning bedömde sig nästan en tredjedel av de som svarade på enkäten vara doftkänsliga (2016).

Vi föreslår att på Vanda-Kervo välfärdsområde främjas doftfriheten där man sköter ärenden med hjälp av kommunikation, t.ex. på anslagstavlor och textmeddelanden för patienter."

3. Centerns områdesfullmäktigegrupps fullmäktigemotion "Försök med hälsorådgivning med låg tröskel på Vanda och Kervo välfärdsområde". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 15 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

"Vi som undertecknat motionen föreslår att välfärdsområdet börjar bereda ett försök med hälsorådgivning inom Vandas och Kervos område. Hälsorådgivning med låg tröskel kan fungera enligt walk-in-principen, vilket innebär att man kommer in på hälsorådgivningen utan tidsbokning med könummer till exempel i samband med att man går till affären.

Kundgrupperna för hälsorådgivningen är främst de som hamnat utanför samhället samt de personer som den nuvarande primärvårdens rådgivning – och övrig verksamhet, företagshälsovård, skolhälsovård och studerandehälsovård inte når. Sådana personer är till exempel bostadslösa, personer som lider av ensamhet eller andra utmaningar, personer med drog- och andra beroenden samt personer utan arbete.

Hälsorådgivningens primära fokus är att främja vuxna kunders övergripande välbefinnande genom att styra, stöda och rådgiva kunder till relevanta tjänster. I hälsorådgivningen ingår inte medicinska undersökningar eller behandlingar.

Stöd i ett tidigt skede förebygger behovet av mänskligt och ekonomiskt belastande tjänster som beviljas i sista hand, som dyr specialiserad sjukvård.

Målet med hälsorådgivningen är att ytterligare stärka välfärdsområdets service på basnivå."

Beslut

Områdesfullmäktige beslutade enhälligt att anteckna för kännedom de inkomna fullmäktigemotionerna och sända dem för beredning i välfärdsområdesstyrelsen.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.