Aluevaltuusto, kokous 6.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Valtuustoaloitteet (lisäpykälä)

Perustelut

Kokouksen aikana jätettiin seuraavat valtuustoaloitteet:

1. Vihreän aluevaltuustoryhmän valtuustoaloite "Toimeenpannaan kansallinen lapsistrategia Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 19 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Kansallisen lapsistrategian tavoitteena on lapsen oikeuksia kunnioittava yhteiskunta ja YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen toteuttaminen. Suomen ensimmäinen kansallinen lapsistrategia laadittiin parlamentaarisessa yhteistyössä laajan asiantuntijajoukon osaamista hyödyntäen ja se julkaistiin vuonna 2021. Strategia perustuu lasten, nuorten ja perheiden asemaa koskevaan tietopohjaan sekä perus- ja ihmisoikeusvelvoitteisiin. Strategia ylittää hallituskaudet, ja kukin hallitus laatii toimeenpanosuunnitelman strategian linjausten toteuttamiseksi. On tärkeää, että valtion lisäksi myös hyvinvointialueet ja kunnat kantavat vastuunsa lapsistrategian toimeenpanosta ja ottavat huomioon lapsistrategian periaatteet ja linjaukset.

Aluevaltuustolla on vastuu huolehtia, että lasten oikeudet toteutuvat hyvinvointialueella täysimääräisesti. Tämä vaatii lapset ja nuoret huomioivaa päätöksentekoa, kuten lapsivaikutusten arvioinnin tekemistä, sekä konkreettisia toimia, sillä lapsen etu ja oikeudet eivät toteudu itsestään. Meillä on Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella kaikki valmiudet varmistaa, että olemme lapsiystävällinen ja lapsen oikeuksista tinkimätön hyvinvointialue.

Edellä perusteltuun pohjaten me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että ​​​​Vantaan ja Keravan hyvinvointialue toimeenpanee kansallisen lapsistrategian ja näin edistää lapsen oikeuksia kunnioittavan, lapsi- ja perhemyönteisen hyvinvointialueen rakentumista. Lisäksi esitämme, että aluevaltuutetuille järjestetään koulutusta lapsistrategian tavoitteista, lapsivaikutusten arvioinnista ja lapsibudjetoinnista."
 

2. Vaula Norrenan valtuustoaloite "Aloite hajusteettomuustoiveesta terveyden- ja hammashoidon asiointitilanteissa".  Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 22 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Lääkäri- ja hoitajakunnan taholta on toivottu, että hammashoidon ja terveydenhoidon asiakkaita pyydettäisiin asioimaan palveluissa ilman hajusteita.

Hajusteettomuustoive olisi helppo lisätä ajanvaraustekstiviestiin, kuten HUS-palveluissa jo monin paikoin tehdäänkin. Esimerkiksi: ”tulethan tuoksutta” tai ”pyydämme välttämään hajusteita asioidessanne”.

Voimakkaat hajusteet aiheuttavat tuoksuherkille äänen käheyttä, yskää, hengenahdistusta, nuhaa, silmien ärsytystä, päänsärkyä, pahoinvointia tai iho- ja limakalvo-oireita.
Tuoksut aiheuttavat ongelmia myös monille astmaatikoille, allergisille ja migreenipotilaille.

On lääkäreitä ja hoitajia, jotka saavat oireita potilaiden hajusteista niin, että joutuvat joskus lähtemään kesken työpäivän kotiin. Tämä ei palvele kenenkään etua. Myös potilaissa on allergikkoja ja astmaatikkoja, joiden on vaikea asioida hajusteisissa tiloissa.

Tuoksuherkkyyden yleisyys on vaihdellut eri tutkimuksissa noin 10 prosentista yli 40 prosenttiin. Allergia-, iho- ja astmaliiton tutkimuksessa lähes joka kolmas kyselyyn vastanneista arvioi itsensä tuoksuherkäksi (2016).

Esitämme, että Vantaa-Keravan hyvinvointialueella edistetään hajusteetonta asioimista viestinnän keinoin, esim. ilmoitustauluilla ja potilastekstiviesteissä."


3. Keskustan aluevaltuustoryhmän valtuustoaloite "Matalan kynnyksen terveysneuvola-kokeilu Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 15 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Me allekirjoittaneet esitämme, että hyvinvointialue ryhtyy valmistelemaan terveysneuvola-kokeilua Vantaan ja Keravan alueella. Matalan kynnyksen terveysneuvolat voivat toimia ’kävele sisään’ (walk in) periaatteella, eli terveysneuvolaan pääsee ilman ajanvarausta vuoronumerolla esimerkiksi kaupassakäynnin yhteydessä.

Terveysneuvolan asiakasryhmiä ovat lähinnä yhteiskunnan ulkopuolelle ajautuneet sekä henkilöt, joita perusterveydenhoidon nykyinen neuvola – ja muu hyvinvointialueen toiminta-, työterveys-, koulu- ja opiskelijaterveydenhoito ei tavoita. Tällaisia ovat esimerkiksi asunnottomat, yksinäisyyttä tai muita haasteita kokevat, huume- ja muut päihderiippuvaiset sekä vailla työtä olevat.

Terveysneuvola keskittyy ensisijaisesti aikuisten asiakkaiden kokonaisvaltaiseen hyvinvoinnin edistämiseen ohjaamalla, tukemalla ja neuvomalla asiakkaita palvelujen piiriin. Terveysneuvolassa ei tehdä lääketieteellisiä tutkimuksia tai – hoitoja.

Varhaisen vaiheen tuki ehkäisee inhimillisesti ja taloudellisesti kuormittavilta viimesijaisen palvelun tarpeilta kuten kalliilta erikoissairaanhoidolta.

Terveysneuvolan tavoitteena on entisestään vahvistaa hyvinvointialueen perustason palveluita.​​"

Päätös

Aluevaltuusto päätti yksimielisesti merkitä tiedoksi saapuneet valtuustoaloitteet ja lähettää ne aluehallituksen valmisteltavaksi.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.