Aluehallitus, kokous 30.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 146 Sansia Oy:n osakkeiden ostaminen

VAKEDno-2023-1859

Perustelut

Asian valmistelija: Hankintapäällikkö Marianne Punkki

Sansia Oy on julkisista hankinnoista annetun lain tarkoittamana yhteishankintayksikkönä toimiva osakeyhtiö, jolla on yhteensä 140 julkisyhteisöä omistajina. Yhtiön kotipaikka on Kuopio ja sen suurimmat omistajat vuoden 2022 lopussa olivat Kuopion kaupunki (24,4 %) ja Pohjois-Savon hyvinvointialue (22,5 %).

Yhtiön liikevaihto vuonna 2022 on ollut 12,8M€ ja tulos 28,9 t€. Yhtiön henkilöstö vuoden 2022 lopussa on ollut 63. Vuoden 2022 aikana yhtiö on toteuttanut yli 300 hankintaa ja sillä on 2 227 voimassa olevaa sopimusta. Yhtiön toteuttamien sopimusten vuosiostot vuonna 2022 ovat olleet 454,8 M€.

Yhtiö on voittoa tavoittelematon ja sen toiminta rahoitetaan sopimustoimittajien maksamilla palvelumaksuilla. Yhtiön tekemät hankintapäätökset perustuvat puitesopimukseen ja asiakkaan antamaan toimeksiantoon.

Sansia Oy on lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 4 §:n 12 kohdassa määritelty yhteishankintayksikkö. Lain mukaan yhteishankintayksiköllä tarkoitetaan hankintayksikköä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja ja mahdollisesti hankintojen tukitoimintoja sen suoraan tai välillisesti omistaville hankintayksiköille tai sellaisille hankintayksiköille, joiden oikeudesta käyttää yhteishankintayksikön toimintoja on erikseen säädetty. Edellytyksenä on, että yhteishankintayksikkö toimii edellä mainittujen tehtävien hoitamiseksi ja että se on nimenomaisesti perustettu hoitamaan näitä tehtäviä taikka näiden tehtävien hoitaminen on säädetty tai määrätty yhteishankintayksikön toimialaksi. Yhteishankintayksikön käyttäminen edellyttää siis joko lakiin perustuvaa oikeutta tai omistussuhdetta yksikköön.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle on siirtynyt sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta lain (616/2021) mukaan Vantaan kaupungin sopimus nro 302194 ensihoidon suojavaatteet ja nro 302191 pelastustoimen virkavaatteet, joita hyödynnetään Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksessa. Ostot näiden sopimusten kautta ovat vuonna 2022 olleet yhteensä 141 065 euroa. Jotta Vantaan ja Keravan hyvinvointialue voi hyödyntää näitä sopimuksia, osallistua näitä tarpeita koskeviin yhteishankintoihin ja käyttää Sansia Oy:tä yhteishankintayksikkönä, tulee sen olla yhtiön omistaja.

Kyseisten sopimusten osalta Keski-Uudenmaan pelastuslaitos on arvioinut, että yhteishankinta edellä mainituissa hankinnoissa on tärkeää, sillä pelastuslainsäädäntö edellyttää pelastuslaitoksen henkilöstöä käyttämään virkavaatteita. Kaikki Suomen pelastustoimen virkavaatteita käyttävät tahot eli pelastuslaitokset, aluehallintovirastot, pelastusopisto ja sisäministeriö osallistuivat Sansian järjestämään yhteishankintaan. Virkavaatteita ei tosiasiallisesti saa muilta toimittajilta kuin Sansian kilpailuttamalta taholta.

Sansia Oy:n hallituksella on yhtiökokouksen 12.4.2018 antama valtuutus maksullisen suunnatun osakeannin järjestämiseen ja yhtiön hallitus on kokouksessaan 9.5.2018 päättänyt järjestää suunnatun osakeannin. Sansia Oy tarjoaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle yhtä osaketta merkittäväksi kahden tuhannen euron hintaan.

Yhtiön osakkuus ei velvoita maksuihin yhtiölle. Yhtiön hallitus on päättänyt 31.8.2015, että osakkailta ei peritä osakkuuteen perustuvia maksuja. Hankintapalvelun tulorahoitus muodostuu pääosin toimittajilta laskutettavista palvelumaksuista. Tuntiperusteiset palvelut laskutetaan asiakkaalta voimassa olevan hinnaston mukaisesti.

Osakemerkinnän yhteydessä osakkaan tulee hyväksyä palveluja koskeva puitesopimus.

Liiteenä ovat yhtiön tarjous, puitesopimus sekä yhtiön pääosakkaiden välinen osakassopimus, ja oheismateriaalina liittymisen menettelyohjeet, yhtiön yhtiöjärjestys ja vuosikertomus.

Edellä mainitun Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen hankintojen lisäksi yhtiön osakkuus mahdollistaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen muidenkin hankintojen toteuttamisen yhtiön kautta sen mukaan, kuin yhtiön kanssa sovitaan.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 47 §:n mukaan aluehallitus päättää osakkeiden ostamisesta, myymisestä ja vaihtamisesta. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla aluehallituksen toimivaltaan.​​​​

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. merkitä yhden (1) Sansia Oy:n osakkeen ja suorittaa siitä yhtiölle merkintähintana kaksituhatta (2000) euroa;
  2. hyväksyä liitteenä olevan puitesopimuksen yhtiön kanssa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Otso Kivimäki poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 10.15.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohjeet

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen aluehallitukselle. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen. Oikaisuvaatimus toimitetaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle.

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään:

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, aluehallitus

Osoite:
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue / kirjaamo
PL 1000, 01301 Vantaa
kirjaamo@vakehyva.fi

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon 7 päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksiantotodistukseen merkittynä aikana taikka kolmantena päivänä sähköisen viestin lähettämisestä.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on oikaisuvaatimuksen tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä. Sähköinen viesti katsotaan saapuneeksi viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimus lähetetään aina omalla vastuulla.