Pelastuslautakunta, kokous 14.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palveluista perittävät taksat ja maksut 1.1.2024 lukien

VAKEDno-2023-4653

Perustelut

Asian valmistelija: johtava palotarkastaja Jarno Kivistö

Pelastuslain (379/2011) 96 §:n mukaisesti pelastuslaitos voi periä eräistä suoritteista maksuja. Pelastuslain mukaisesti maksuja voi periä: 

  1. pelastuslain 79 §:ssä tarkoitetun valvontasuunnitelman mukaisen palotarkastuksen tai muun valvontatoimenpiteen suorittamisesta;
  2. tehtävästä, jonka on aiheuttanut hätäkeskukseen liitetyn paloilmoittimen toistuva erheellinen toiminta;
  3. tehtävästä, joka on muussa laissa erikseen säädetty maksulliseksi. (Laki vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta, 390/2005 131 §).

Pelastuslain 96 §:ssä tarkoitetut maksut saadaan periä kohteen omistajalta, haltijalta tai toiminnan harjoittajalta.

Pelastuslain 96 §:n mukaisesti taksojen tulee vastata aiheutuneita kokonaiskustannuksia.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön luvun 4, 24 §:n mukaisesti pelastuslautakunta päättää pelastuslaitoksen palveluista ja muista suoritteista perittävistä maksuista ja taksoista.

Edellisen kerran maksuista ja taksoista on päättänyt Keski-Uudenmaan pelastuslautakunta 7.12.2022.

Uudenmaan pelastuslaitosten erheellisistä paloilmoituksista perittävät maksut, sekä onnettomuuksien ehkäisyn palveluista perittävät maksut, ovat keskenään yhdenmukaiset. Uudenmaan pelastuslaitokset ovat päivittäneet maksut ja taksat ja tehneet niihin 2,5 % korotuksen perustuen kuntien peruspalveluiden hintaindeksin kehitykseen.

Sairaankuljetusajoneuvon käytön korvausperusteena olevasta korvaustaksasta säädetään valtioneuvoston asetuksella (490/2018). Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään sairausvakuutuslain (1224/2004) 4 luvun 6 §:n 3 momentin nojalla sairaankuljetusajoneuvon käytöstä vakuutetulle aiheutuneiden matkakustannusten korvaamiseen sellaisena kuin se on laissa 929/2009.

 

Ehdotus

Pelastuslautakunta päättää muuttaa Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palveluista perittäviä maksuja ja taksoja 1.1.2024 lukien siten, että:

  • Erheellisistä paloilmoituksista perittävä maksu on 1237 euroa;
  • Valvontatoiminnasta perittävä maksu perustuu 53,00 euron tuntihintaan. Maksut peritään liitteiden 1-2 taksataulukon mukaisesti;
  • Pelastuslaitoksen tilojen, kaluston, tarvikkeiden ja muiden palveluiden laskuttamisesta päättää tehtäväalueen päällikkö siten, että taksa vastaa enintään aiheutuneita kustannuksia;
  • Ensihoitotehtävistä perittävänä maksuna käytetään kulloinkin voimassa olevaa valtioneuvoston asetuksen mukaista enimmäistaksaa.

Päätös

Pelastuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen yksimielisesti. 

 

Lisätietoja päätöksestä antaa pelastusjohtaja Jyrki Landstedt, jyrki.landstedt@vakehyva.fi