Pelastuslautakunta, kokous 14.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 58 Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen omavalvontaohjelman hyväksyminen vuosille 2024-2026

VAKEDno-2023-4666

Perustelut

Laki pelastustoimen järjestämisestä (613/2021, 16§) sekä laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021, 40§) velvoittavat, että hyvinvointialueen on lakisääteisessä toiminnassaan varmistettava omavalvonnalla tehtäviensä lainmukainen hoitaminen. Hyvinvointialueen on varmistettava palvelujen saatavuus, laatu ja vaikuttavuus. Tehtävien ja palvelujen omavalvonta on toteutettava osana niiden järjestämistä ja tuottamista. Omavalvonnan avulla pyritään takaamaan, että pelastuslaitos pystyy tarjoamaan laadukkaita palveluja asiakkaille palvelutasopäätöksessä määritellyn palvelutason mukaisesti.

Hyvinvointialueen on laadittava järjestämisvastuuseensa kuuluvista tehtävistä ja palveluista omavalvontaohjelma, jossa tulee määritellä, miten edellä mainittujen velvoitteiden noudattaminen kokonaisuutena järjestetään ja toteutetaan. Omavalvontaohjelmassa on todettava, miten palvelujen saatavuutta ja toteutumista, laatua sekä vaikuttavuutta seurataan ja miten havaitut puutteellisuudet korjataan. Omavalvontaohjelma sekä omavalvontaohjelman toteutumisen seurantaan perustuvat havainnot ja niiden perusteella tehtävät toimenpiteet julkaistaan julkisessa tietoverkossa ja muilla niiden julkisuutta edistävillä tavoilla omavalvontaraportoinnin yhteydessä. Pelastuslaitoksen kokonaisvaltaisen laadunhallinnan näkökulmasta myös ensihoidon omavalvonta on mukana pelastuslaitoksen omavalvontaohjelmassa.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen omavalvontaohjelma koostuu kahdesta rinnakkaisesta omavalvontaohjelmasta: Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen omavalvontaohjelmasta sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen omavalvontaohjelmasta. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella pelastuslaitoksen omavalvontaohjelma on hyvinvointialueen omavalvontaohjelman liitteenä.

Pelastuslaitoksen omavalvontaohjelma viedään käsiteltäväksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallitukseen 23.1.2024 sekä päivitetään Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen omavalvontaohjelman liitteeksi.

Ehdotus

Pelastuslautakunta päättää

  1. hyväksyä osaltaan pelastuslaitoksen omavalvontaohjelman vuosille 2024–2026;
  2. esittää Vantaan ja Keravan aluehallitukselle pelastuslaitoksen omavalvontaohjelman hyväksymistä osana hyvinvointialueen omavalvontaohjelmaa ja
  3. valtuuttaa pelastuslaitoksen omavalvontaohjelman valmistelijoita tekemään hyväksyttyyn pelastuslaitoksen omavalvontaohjelmaan teknisiä tarkistuksia ja korjauksia.

Päätös

Pelastuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen yksimielisesti. 

 

Lisätietoja päätöksestä antaa pelastusjohtaja Jyrki Landstedt, jyrki.landstedt@vakehyva.fi