Områdesfullmäktige, möte 27-09-2022

Protokollet är granskat

§ 83 Godkännande av välfärdsområdets grunder för finansierings- och placeringsverksamhet

VAKEDno-2022-371

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredare av ärendet: Ekonomiberedningsdirektör Hanna Heinikainen och controller Laura Kujanpää

Vid uppbyggandet av välfärdsområdet är ett av områdesfullmäktiges uppgifter att besluta om grunderna för finansierings- och placeringsverksamheten. Enligt lagen om välfärdsområden (611/2021) 22 § ska områdesfullmäktige fatta beslut om grunderna för skötseln av tillgångarna och för finansierings- och placeringsverksamheten. Områdesfullmäktige fattar också beslut om ingående av borgensförbindelse eller ställande av annan säkerhet för annans skuld. Enligt Vanda och Kervo välfärdsområdes förvaltningsstadga 77 § svarar den tjänsteinnehavare som ansvarar för finansförvaltningen för den praktiska skötseln av de likvida medlen.

Statsrådet fastställer årligen välfärdsområdets fullmakt att uppta långfristiga lån. Välfärdsområdets fullmakt att uppta lån (lagen om välfärdsområden 15 §), investeringsplanen (lagen om välfärdsområden 16 §) och utvärderingsförfarandet (lagen om välfärdsområden 122–124 §) är lagstadgade. Välfärdsområdet får uppta lån till det belopp som fastställs i beslutet för att finansiera investeringar i enlighet med investeringsplanen.

I grunderna för finansierings- och placeringsverksamheten beskrivs huvudprinciperna för organisationens finansieringsverksamhet och placeringsverksamhet samt för verkställandet av borgen, säkerheter och utlåning. 

Finansieringsverksamhet

Med finansieringsverksamhet avses välfärdsområdets såväl långsiktiga (över 12 månader) som kortsiktiga anskaffning av finansiering (under 12 månader) som kan verkställas med olika finansieringsinstrument, såsom skuldebrevslån, välfärdsområdescertifikat som motsvarar kommuncertifikat, eller olika leasingmodeller, alltså hyresmodeller. Behovet av planering av finansieringen bygger på att utgifter och inkomster förverkligas i olika takt inom välfärdsområdet. 

Placeringsverksamhet

Välfärdsområdets placeringsverksamhet kan delas in i olika typer av funktioner:

  1. investeringar med anknytning till välfärdsområdets verksamhetsområde och uppgifter som anges i investeringsplanen och godkänns av ministeriet
  2. placering av kassamedel
  3. med uppdrag jämförbara eventuella donationsmedel, som förvaltas enligt samma allmänna principer som placeringen av kassamedel.

Grunderna för finansierings- och placeringsverksamheten utgår från att välfärdsområdets finansierings- och placeringsverksamhet ska vara stabil och så riskfri som möjligt.

Instrumenten för kortsiktig finansiering utgörs främst av välfärdsområdescertifikat och, vid behov, kreditlimiter kopplade till ett koncernkonto. Målet är att hålla skyddsgraden för långfristiga lån på målnivån som fastställs i grunderna. För säkring används instrument utan eller med små risker. 

Borgen, säkerheter och utlåning

Det är alltid områdesfullmäktige som fattar beslut om ingående av borgensförbindelse eller ställande av annan säkerhet för annans skuld samt om garantiprovisioner och motsäkerheter. Lån eller borgen eller annan säkerhet som beviljats av välfärdsområdet får inte äventyra välfärdsområdets förmåga att svara för sina lagstadgade uppgifter. Välfärdsområdet får inte bevilja lån eller borgen eller annan säkerhet om de är förenade med en betydande ekonomisk risk. Välfärdsområdets intresse ska tryggas med tillräckliga säkerheter eller motsäkerheter. Därtill bör EU-lagstiftningen tas i beaktande.

Grunderna för finansierings- och placeringsverksamheten vid Vanda och Kervo välfärdsområde fastställs i bilagan till detta beslutsförslag.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att godkänna de bifogade grunderna för finansierings- och placeringsverksamheten för välfärdsområdet.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Beskrivning

Bilagor:
Grunderna för finansierings- och placeringsverksamheten

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att godkänna de bifogade grunderna för finansierings- och placeringsverksamheten för välfärdsområdet.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.
Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo. aronkyto@vantaa.fi.