Områdesfullmäktige, möte 27-09-2022

Protokollet är granskat

§ 85 Fullmäktigemotioner (additional)

Beskrivning

Under sammanträdet lämnades följande fullmäktigemotioner:
1. Tuukka Saimens och Tanja Aidanjuuris fullmäktigemotion "Jämkning av icke-nödvändiga kostnader och fastställande av förhållningsreglerna". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 11 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

"Vi ledamöter som undertecknat motionen föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde börjar bereda jämkningen och regleringen av ledamöters och tjänsteinnehavares seminarieresor, middagar på restaurang, kreditkortkostnader samt alla övriga icke-nödvändiga rekreations- och representationskostnader i anknytning till de rådande ekonomiska utsikterna.
Det är dags att stänga notan och respektera den hårda beskattningen på medborgarna samt de krävande målen som ställts upp för välfärdsområden.
Den ekonomiska osäkerheten, kriget i Europa samt fruktan inför framtiden berör redan många finländare.
På grund av energikrisen och inflationen har redan många medborgare och företag hamnat i exceptionellt stor ekonomisk knipa.
Vi föreslår att förtoendevalda och tjänsteinnehavare inom Vanda och Kervo välfärdsområdet fungerar som ansvarsfulla pionjärer och är beredda att skära ner sina egna icke-nödvändiga utgifter.
Behovet av fullmäktiges, sektioners, nämnders och styrelses seminarie- och utbildningsresor ska övervägas noga.
Kunde antalet resor skalas bort och/eller evenemang i fortsättningen ordnas i fastigheter som ägs av Vanda eller Kervo städer, vilket skulle minska behovet av dyra övernattningar i hotell?
Resor till olika städer och särskilt flyg till seminarier utomlands är inte ansvarsfull medelanvändning och passar inte heller ihop med EU:s och Finlands miljömål.
Vi föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområdets förhållningsregler gällande ovan nämnda kostnader definieras noggrant, och behovet av ovan nämnda kostnader prövas och analyseras noga innan beslut fattas om dem."

 

2. Elina Nykyris fullmäktigemotion "Vanda och Kervo välfärdsområde ska utarbeta ett funktionshinderpolitiskt program och använda bedömning av likabehandlingens inverkan". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 24 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

”Vi som undertecknat motionen föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde tar i bruk bedömningen av likabehandlingens inverkan när det fattar beslut och bedömer deras inverkan. På det sätt som välfärdsområdet bedömer den inverkan som dess beslut har på barn, ska det bedöma och följa upp den inverkan som dess beslut har på likabehandlingen av invånarna. I bedömningen av likabehandlingens inverkan ska beaktas särskilt utsatta människogrupper, som personer med funktionsnedsättning.


För det andra. Vi som undertecknat motionen föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde utarbetar ett funktionshinderpolitiskt program som innehåller konkreta åtgärder och som uppdateras minst en gång i en fullmäktigeperiod. Det räcker inte att funktionsnedsatta personer omnämns kort i välfärdsområdets välfärdsplan samt i välfärdsberättelser och -översikter.
 

Med hjälp av ett funktionshinderpolitiskt program främjar välfärdsområdet förverkligandet av jämlika rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Det hjälper välfärdsområdet att utveckla sin service och stöd för att bättre lämpa sig för personer med funktionsnedsättning. Med hjälp av programmet kunde vi dessutom visa vägen för andra kommuner och välfärdsområden.


I det funktionshinderpolitiska programmet ska kartläggas problem med den service och det stöd som personer med fuktionsnedsättning och deras anhöriga behöver. I programmet ska även samlas lösningar för problemen. De tjänster och stöd som personer med funktionsnedsättning behöver ska tryggas. Välfärdsområdet ska utveckla tillgången till sin verksamhet och främja likvärdiga möjligheter för personer med funktionsnedsättning att sysselsätta sig och att delta och påverka.


De lokaler som välfärdsområdet använder och de tjänster och stöd som det erbjuder ska vara tillgängliga. Även servicehandledningen och -rådgivningen och dess smidighet ska beaktas. Välfärdsområdets kommunikation ska vara tydlig, tillgänglig samt flerkanalig och -språklig. Välfärdsområdet ska i sin kommunikation komma ihåg de som inte kan använda internet.
 

Beslut om service och stöd ska fattas med beaktande av klientens intresse. Personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga ska tas med i utvecklandet av välfärdsområdets verksamhet. En person med funktionsnedsättning ska kunna påverka den service och de stöd som hen får. En person med funktionsnedsättning ska till exempel kunna själv bestämma var, hur och med vem hen bor.
 

Attityder och fördomar i anslutning till funktionsnedsättning ska skingras och diskriminering, våld, trakasserier och ensamhet som personer med funktionsnedsättning ofta utsätts för ska ingripas i. Vi måste ta itu med det faktum att en kvinna eller flicka med funktionsnedsättning har enligt undersökningar en 2–10 gånger större risk att bli utsatt för våld eller sexuellt utnyttjande än övriga kvinnor och flickor.
 

Det är viktigt att välfärdsområdet stärker möjligheterna för områdets patient- och handikapporganisationer samt påverkansorgan (ungdomsfullmäktige, råd för personer med funktionsnedsättning, äldreråd och delegationen för mångkulturfrågor) att påverka beslutsfattandet. Representanter i välfärdsområdets påverkansorgan bör beviljas närvaro- och yttranderätt i välfärdsområdesfullmäktige och övriga förtroendeorgan.
 

Det finns skäl att grunda ett kompetenscentrum för funktionshinderfrågor i välfärdsområdet. En klient inom funktionshinderservice ska ha en egen kontaktperson. En egen kontaktperson har ansvaret för klientens ärenden.
 

Välfärdsområdets anställda, beslutsfattare och tjänstemän bör ordnas utbildning om frågor som berör personer med funktionsnedsättning.
Utbildningen ska innehålla en erfarenhetsexperts anförande. I planeringen av utbildningarna lönar det sig att utnyttja den sakkunskap som handikapp- och patientorganisationer har.

 

I utarbetandet och uppdateringen av det funktionshinderpolitiska programmet ska välfärdsområdet ta med alla som ärendet gäller. Bland annat ska råd för personer med funktionsnedsättning, anställda inom funktionshinderservicen samt patient- och handikapporganisationer tas med.
Det är särskilt viktigt att göra nära samarbete med Vanda och Kervo städer och HUS.
Vanda stad har beslutat att utarbeta ett funktionshinderpolitiskt program.


Personer med funktionsnedsättning är den största minoriteten i världen. Det handlar alltså inte om en liten grupp. Var tionde person i Finland har funktionsnedsättning. Minst 27 000 personer med funktionsnedsättning bor i Vandas och Kervos område. Vem som helst kan bli funktionshindrad när som helst. En person med funktionsnedsättning är en individ. Funktionsnedsättningen är endast en del av hen. En person med funktionsnedsättning är en aktiv aktör, inte ett föremål för vård eller omsorg."

Beslut

Områdesfullmäktige beslutade enhälligt att anteckna för kännedom de inkomna fullmäktigemotionerna och sända dem för beredning i välfärdsområdesstyrelsen.

Mer information om beslutet ges av chef för beslutsberedningsprocessen Riikka Liljeroos, riikka.liljeroos@vantaa.fi.