Områdesstyrelsen, möte 26-09-2023

Protokollet är granskat

§ 234 Fullmäktigemotion gällande bevarande av eftervårdsrätten

VAKEDno-2023-36

Beskrivning

Ärendets beredare: förvaltningssekreterare Petra Åhlgren

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 11.9.2023 § 105 lämnades fullmäktigemotionen "Fullmäktigemotion för bevarande av eftervårdsrätten" för de Grönas och Svenska folkpartiets fullmäktigegrupp. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 34 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen har följande lydelse:

"Fullmäktigemotion för att bevara åldersgränsen för barnskyddets eftervård vid 25 år i Vanda och Kervo välfärdsområde.

Med eftervård avses det övergripande stöd som erbjuds barn eller unga efter det att vård utom hemmet eller placering i långvarig öppenvård har tagit slut. Avsikten med eftervården är att hjälpa barnet att känna sig hemmastadd efter vården utom hemmet eller att hjälpa ungdomen som håller på att bli vuxen att skaffa sig de färdigheter som krävs för att börja ett självständigt liv.

På grundval av det nya regeringsprogrammet tänker man sänka åldersgränsen för eftervården från 25 till 23 år. Detta är problematisk bland annat därför att åldersgränsen för eftervården höjdes till 25 år först under förra regeringsperioden och man ännu inte har fått ordentliga belägg för de önskade effekterna. De äldsta inom eftervården fyller 25 år i år, så om lagen ändras hinner man inte se vilken effekt höjningen av åldersgränsen verkligen skulle ha haft och kan alltså inte bedöma konsekvenserna av ändringen. Eftervårdens klienter är unga som befinner sig i en speciellt sårbar situation. När en ung blir självständig efter vården utom hemmet, är behovet av stöd fortfarande ofta mycket stort. I en sådan förändrings- och övergångssituation är det speciellt viktigt att säkerställa ett tillräckligt stöd. En väl genomförd eftervård är en central förutsättning för att vården utom hemmet ska vara verkningsfull.

Eftervården arbetar endast med de unga som verkligen behöver och tar emot hjälp och alla förblir inte klienter ända tills de fyller 25 år. Stödåtgärderna inom eftervården skapas alltid efter barnets eller den ungas individuella behov och organiserat i samarbete med myndigheterna. Lagstiftningens obeslutsamhet ökar osäkerheten i livet för en ung som redan är i en utmanande situation. Besparingarna som eftersträvas med sänkningen av åldersgränsen är mycket blygsamma, i synnerhet i förhållande till konsekvenserna på längre sikt. Vid enheten för eftervård i Vanda och Kervo välfärdsområde har man bland annat fokuserat på att stöda de unga vuxnas föräldraskap, eftersom eftervårdens klienter i genomsnitt får egna barn i yngre ålder än den övriga befolkningen, att samarbeta med vården utom hemmet och att ha ett mångsidigt samarbete med unga som har tendens till kriminalitet. Med dessa åtgärder är det möjligt att uppnå både ekonomiska och mänskliga fördelar, att förhindra marginalisering, generationsövergripande utsatthet samt behovet av barnskydd. Ständiga förändringar gör det svårt att planera eftervården långsiktigt samt att utveckla och bedöma innehållet och kvaliteten. Vi föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde behåller åldersgränsen för barnskyddets eftervård vid 25 år oberoende av eventuella lagändringar och fortsätter att ordna socialarbetet enligt lagen som trädde i kraft år 2020."

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och vidarebefordra den till sektordirektören för vuxensocialarbete och funktionshinderservice för beredning före 11.3.2024.

Beslut

Beslutsförslaget antogs enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.