Områdesstyrelsen, möte 26-09-2023

Protokollet är granskat

§ 229 Flytten av verksamheten vid Björkby och Rekola skolors tandkliniker till Björkby nya tandklinik fr.o.m. 13.11.2023

VAKEDno-2023-3436

Beskrivning

Ärendets beredare: sektordirektören för hälsovårdstjänster Kati Liukko

Vanda stads direktion för munhälsovård har 17.8.2022 i sitt beslut VD/9167/10.03.02.01/2022 beslutat etablera en ny tandklinik vid Björkby hälsostation.  

Man har planerat att centralisera områdets tandvård till en ny, större klinik. Centraliseringen har följande motiveringar: 

  • De nuvarande lokalerna är otillräckliga och icke ändamålsenliga 
  • Servicenätet är splittrat  
  • Nya verksamhetsmodeller, med vilka tjänsterna kan produceras effektivare och mer klientorienterat, kräver att personalen centraliseras till gemensamma lokaler 
  • Kostnadsbesparingar som uppnås genom att centralisera verksamheten  
  • Säkerställande av social-och hälsovårdstjänsterna på Björkby område 

Med ifrågavarande beslut har man beslutat att flytta Björkbys hälsocentrals gamla tandklinik samt tandkliniken i Kytösuo skola till den nya kliniken. I beslutet nämns det också att man planerar att flytta Räckhals och Björkby skolors tandkliniker till den nya tandkliniken i Björkby. 

Adressen för tandkliniken vid Räckhals skola är Räckhalsvägen 67 och adressen för tandkliniken i Björkby skola Gustavsvägen 10. I båda finns en vårdenhet. I lokalerna i Rekola skola förekommer allvarliga brister i ytmaterialen, hur lokalerna är organiserade och säkerhetsfrågor som kan påverka både personalens och klienternas hälsa och säkerhet. Kliniken i Björkby är inte tillgänglig, när det gäller servicen av utrustningen finns det logistikproblem i båda klinikerna, eftersom utrustningsservicen har lagts ut till HUS, golvytorna är hala när de är fuktiga och dessutom är larmsystemet inte tillräckligt bra för att garantera personalens och klienternas säkerhet i en eventuell hotande situation. Det är inte möjligt att erbjuda munhälsovårdstjänster under kvällar, veckoslut och lov. Klinikerna är inte attraktiva arbetsplatser och vi lyckas inte rekrytera personal till dem. 

Det är fortfarande möjligt att delvis ordna skolelevernas tandvård i skolans lokaler. Elevernas munhälsoundersökningar görs med en lätt, mobil tandvårdsenhet.  Eventuella vårdåtgärder genomförs vid tandkliniken eller den mobila kliniken. 

Kliniken vid Björkby hälsostation inleder sin verksamhet 13.11.2023. 

​​​​​

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att flytta tandklinikernas funktioner vid Björkby skola och Rekola skola till den nya tandkliniken vid Björkby hälsostation.

Beslut

Beslutsförslaget antogs enhälligt efter diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.