Aluehallitus, kokous 26.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 229 Koivukylän ja Rekolan koulujen hammashoitoloiden toiminnan siirtäminen Koivukylän uuteen hammashoitolaan 13.11.2023 alkaen

VAKEDno-2023-3436

Perustelut

Asian valmistelija: terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja Kati Liukko

Vantaan kaupungin suun terveydenhuollon johtokunta on 17.8.2022 päätöksessään VD/9167/10.03.02.01/2022 päättänyt perustaa uuden hammashoitolan Koivukylän terveysasemalle.  

Alueen hammashoito on suunniteltu keskittää uuteen isompaan hoitolaan. Keskittämistä perustellaan seuraavilla syillä: 

  • Nykyisten tilojen riittämättömyys ja epätarkoituksenmukaisuus 
  • Palveluverkon pirstaleisuus  
  • Uudet toimintamallit, joilla pystytään tuottamaan palveluita tehokkaammin ja asiakaslähtöisemmin, vaativat henkilökunnan keskittämistä yhteisiin tiloihin 
  • Keskittämisestä saatavat toiminnan kustannussäästöt  
  • Sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaaminen Koivukylän alueella 

 

Kyseisessä päätöksessä on päätetty siirtää Koivukylän terveysaseman vanha hammashoitola sekä Kytösuon koulun hammashoitola uuteen hoitolaan. Päätöksessä on myös mainittu, että suunnitelmissa on myös siirtää Rekolan ja Koivukylän koulujen hammashoitolat uuteen Koivukylän hammashoitolaan. 

Rekolan koulun hammashoitola sijaitsee osoitteessa Rekolantie 67 ja Koivukylän koulun hammashoitola osoitteessa Kustaantie 10. Molemmissa on yksi hoitoyksikkö. Rekolan koulun ja tilojen pintamateriaali-, tilajärjestely- ja turvallisuusasioissa on vakavia puutteita liittyen tilojen terveellisyyteen ja turvallisuuteen sekä henkilökunnan että asiakkaiden näkökulmasta. Koivukylän hoitola ei ole esteetön, molemmissa hoitoloissa, kun välinehuolto on ulkoistettu HUS:lle, välinehuoltoon liittyvä logistiikka on haastavaa, lattiapinnat ovat kosteina liukkaat ja lisäksi hälytysjärjestelmä ei ole riittävä jotta sekä henkilökunnan että asiakkaiden turvallisuus olisi asianmukaista mahdollisissa uhkatilanteissa. Hoitoloissa ei ole mahdollista tarjota suun terveydenhuollon palveluita iltaisin, viikonloppuisin ja koulujen loma-aikoina. Hoitolat eivät ole vetovoimaisia työpaikkoja emmekä saa rekrytoitua niihin henkilökuntaa. 

Koululaisten hammashoito on mahdollista järjestää osin edelleen koulujen tiloissa. Kevyttä siirrettävää hammashoitoyksikköä käyttäen käydään tekemässä oppilaiden suun tarkastukset. Mahdolliset hoitotoimenpiteet tehdään hammashoitoloissa tai siirrettävässä autohoitolassa. 

Koivukylän terveysaseman uusi hoitola aloittaa toimintansa 13.11.2023. 

Ehdotus

Aluehallitus päättää siirtää Koivukylän koulun ja Rekolan koulun hammashoitoloiden toiminnat uuteen Koivukylän terveysaseman hammashoitolaan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.