Aluehallitus, kokous 26.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 236 Valtuustoaloite koskien lastensuojelun henkilöstön riittävyyden turvaamista nyt ja tulevaisuudessa

VAKEDno-2023-36

Perustelut

Asian valmistelija: hallintosihteeri Petra Åhlgren

Aluevaltuuston kokouksessa 11.9.2023 § 105 jätettiin keskustan aluevaltuustoryhmän valtuustoaloite "Lastensuojelun henkilöstön riittävyyden turvaaminen nyt ja tulevaisuudessa". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 25 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Me aloitteen tekijät edellytämme, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ryhtyy kaikkiin mahdollisiin ja vielä hyvinvointialueella käyttämättömiin toimenpiteiseen lastensuojelun henkilöstön riittävyyden turvaamiseksi nyt ja tulevaisuudessa. 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lastensuojelun henkilöstön riittävyys tulee saada pysyvästi kestävälle ja lasten edun mukaiselle pohjalle. Tämä tarkoittaa myös uusien, luovien toimintatapojen kokeilua ja – käyttöönottoa lastensuojelun henkilöstön pito- ja vetovoiman turvaamiseksi. Lasten edun mukaista on, että he saavat tarvitsemansa avun ajoissa ja heidän tarpeitaan vastaavalla tavalla.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) harkitsee sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain (612/2021) 48 §:n 1 momentin mukaisen määräyksen antamista Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle riittävän lastensuojelun sosiaalityöntekijäresurssin järjestämiseksi. Määräystä tehostettaisiin uhkasakolla. Asetettavan uhkasakon määräksi on suunniteltu 700 000 €.Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella ei ole varaa jättää yhtään kiveä kääntämättä lastensuojelun henkilöstön saatavuuden varmistamiseksi nyt ja tulevaisuudessa.

Asialla on kiire."

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 11.3.2024 mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.