Aluehallitus, kokous 26.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 233 Valtuustoaloite koskien ilotuliterajoituksia ihmisten ja eläinten hyväksi

VAKEDno-2023-36

Perustelut

Asian valmistelija: hallintosihteeri Petra Åhlgren

Aluevaltuuston kokouksessa 11.9.2023 § 105 jätettiin Tuire Kaimion ja Vaula Norrenan valtuustoaloite "Ilotuliterajoituksia ihmisten ja eläinten hyväksi ". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 33 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Ilotulitteet ovat terveysriski niin ihmisille kuin eläimille.

Vuodenvaihteessa 2022 ilotulitteet aiheuttivat Tukesin mukaan ihmisille 20 silmävammaa, joista osa vaati leikkaushoitoa, juuri sairaaloiden ruuhkaisimpaan päivystysaikaan.

Joka uutena vuonna raketit aiheuttavat tulipaloja, viimeksi 79 kpl. Tulipalot työllistävät palokuntia ja aiheuttavat aineellisia, jopa henkilövahinkoja. Lisäksi raketit aiheuttavat kuulovammoja: niiden äänenpaine voi olla jopa 110 - 170 desibeliä. 

Vantaa-Keravan hyvinvointialueella on jopa 100 000 koiraa ja kissaa, joista monet kärsivät ääni- ja valosaasteesta uutena vuonna. Kotieläinten lisäksi myös luonnonvaraiset eläimet pelästyvät ääni- ja valosaastetta, joka valtaa taivaan joka vuodenvaihteessa. Lintuja kuolee paukkujen ja valoräjähdysten aiheuttamaan törmäilyyn, stressiin ja pelkoon. Äkillistä ääntä säikähtänyt eläin alkaa usein pelätä muunkinlaisia ääniä, paukkuarkuus yleensä vain 
voimistuu ajan kuluessa.

Uutena vuonna on nyt sallittua paukutella ja ampua ilotulitteita klo 18–02 välisenä aikana. Räjähdyksiltä ei pääse pakoon missään päin kaupunkia. Entä jos Vantaalla ja Keravalla olisi vaikka vain muutama aukea paikka, joissa ilotulitteiden ampuminen olisi 
sallittua?

Vuonna 2019 valtakunnallinen kansalaisaloite ”Rajat räiskeelle” keräsi lyhyessä ajassa 65 000 allekirjoitusta ilotulitteiden kieltämiseksi kokonaan, mutta eduskunnan talousvaliokunta tyrmäsi aloitteen.

Monet kaupungit ovat oma-aloitteisesti rajanneet tai kieltäneet ilotulitteiden käyttöä. Jotkut kaupungit (kuten Kokkola) ovat järjestäneet ilotulituksen sijaan ammattimaisen valonäytöksen taivaalle.

Esitämme, että Vantaa-Keravan hyvinvointialueen pelastustoimi tutkii mahdollisuutta rajoittaa ilotulitteiden ampumista joko kokonaan tai vain muutamaan paikkaan Vantaan ja Keravan kaupungeissa.

Asiasta on tehty valtuustoaloite 19.12.2022 Vantaan valtuustossa ja sen allekirjoitti 29 valtuutettua. Vantaan aloitevastauksessa todettiin, että asia on kannatettava, mutta siitä päättää nykyisin hyvinvointialueen pelastustoimi."

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen pelastusjohtajan valmisteltavaksi 11.3.2024 mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.