Aluehallitus, kokous 26.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 235 Valtuustoaloite koskien työllistymistakuun käyttöönottoa hyvinvointialueella

VAKEDno-2023-36

Perustelut

Asian valmistelija: hallintosihteeri Petra Åhlgren

Aluevaltuuston kokouksessa 11.9.2023 § 105 jätettiin Gashaw Bibanin ja Antero Eerolan valtuustoaloite "Työllistymistakuun käyttöönotto hyvinvointialueella". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 28 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Työllistymistakuumalli on nimensä mukaisesti takuu työpaikan takaamisesta valmistuville opiskelijoille. Takuun piiriin voidaan lisätä lähihoitajien, laitosapulaisten sekä muita hyvinvointialueen tehtäviä, joiden vaatimustaso on ammatillinen tutkinto. Ruotsissa työllistymistakuuta on kokeillut muun muassa 
Uppsalan kunta (Anställningsgaranti för utbildade barnskötare och undersköterskor - Uppsala kommun) hyvin tuloksin. Mallin ansiosta opiskelijat ovat olleet enemmän motivoituneita ja alojen vetovoimaisuus on lisääntynyt. 

Työllistyminen mahdollisimman nopeasti opintojen jälkeen antaa nuorille uskoa tulevaisuuteen, auttaa itsenäisen toimeentulon alkuun, ehkäisee syrjäytymisen riskiä ja kiinnittää nuoria työelämään ja laajemmin yhteiskuntaan. Hyvinvointialue on työnantajana merkittävä ja sen yhteiskunnallinen vastuu on ilmeinen. 

Vastaava aloite on myös jätetty Vantaan kaupunginvaltuustossa 21.8.2023. Myös kasvatuksen ja oppimisen lautakunnassa on tehty samansisältöinen esitys. Myös Keravan kaupunginhallituksessa on tarkoitus jättää vastaavanlainen aloite. 

Edellä olevilla perusteilla me allekirjoittaneet aluevaltuutetut teemme seuraavan sisältöisen aloitteen:
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue selvittää mahdollisuudet kokeilla ja myöhemmin toteuttaa työllistämistakuumallia yhteistyössä Varian, Keudan ja kuntien opetustoimen kanssa."

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen konsernipalvelujen toimialajohtajan sekä aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 11.3.2024 mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.