Aluehallitus, kokous 27.5.2025

§ 151 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien sosiaaliohjaajien ja psykiatristen sairaanhoitajien työpanoksen turvaamista perusopetuksessa ja toisella asteella

VAKEDno-2024-5432

Perustelut

Asian valmistelija: lasten, nuorten ja perheiden toimialajohtaja Hanna Mikkonen

Aluevaltuuston kokouksessa 9.12.2024 § 91 jätettiin Kristillisdemokraatit, KD -aluevaltuustoryhmän valtuustoaloite "Sosiaaliohjaajien ja psykiatristen sairaanhoitajien työpanos perusopetuksessa ja toisella asteella turvattava!". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 40 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"VAKE on ilmoittanut, että ei-lakisääteisiin opiskeluhuollon palveluihin tulee kohdistumaan muutoksia. Muutokset koskevat etapin ja pajan sosiaaliohjaajia ja psykiatrisia sairaanhoitajia sekä yläkoulujen ja toisen asteen psykiatrisia sairaanhoitajia. Muutokset eivät saa tarkoittaa sitä, että sosiaaliohjaajat ja psykiatriset sairaanhoitajat eivät jatkossa työskentele osana etapin ja pajan moniammatillista tiimiä. 

Kiinteään etappiin ohjatuilla lapsilla on usein monitahoisia ja pitkäkestoisia haasteita koulunkäynnissä: koulupoissaoloja, tunne-elämän ja käytöksen pulmia sekä neuropsykiatrisia vaikeuksia. Kiinteän etapin toiminnan kulmakivenä on intensiivinen moniammatillinen yhteistyö. Sosiaaliohjaajan työpanos on välttämätön lapsen haasteiden kartoittamiseksi ja niiden ratkaisemiseksi. Sosiaaliohjaajan antama psykososiaalinen tuki on läsnä oppilaille koko koulupäivän. Tätä tukea eivät korvaa viikoittaiset koulukuraattorin 45 minuutin pituiset tapaamiset. Sosiaaliohjaaja on tiiviisti yhteydessä oppilaan huoltajiin ja osaa ohjata huoltajia oikeanlaisen tuen piiriin. Sosiaaliohjaajalla on myös pääsy sosiaalihuollon tietojärjestelmiin. Perhesosiaalityö ja lastensuojelu näkevät sosiaaliohjaajan kirjaukset, joita voidaan hyödyntää suunniteltaessa oikeanlaista tukea lapselle ja perheelle. Jalkautuva etappi työskentelee oppilaan luokassa lähikoulussa kuuden viikon ajan. Isossa roolissa on erityisopettajan ja psykiatrisen sairaanhoitajan moniammatillinen yhteistyö. Sairaanhoitaja tuo työnkuvaan lastenpsykiatrisen osaamisen, mikä näkyy lapsen psyykkisen kehityksen ja voinnin arvioimisena ja tukemisena. Lisäksi sairaanhoitajan työnkuvaan kuuluu verkostojen koonti ja ylläpitäminen sekä perheohjaus. Etappitoiminnassa tukitoimet tuodaan suoraan lapsen arkeen ja arkiympäristöön. Tavoitteena on vahvistaa lasta niin, että hän kykenee jatkamaan opiskelua omassa luokassaan. Pajaopetuksessa työskentelevät erityisopettaja, sosiaaliohjaaja ja koulunkäynninohjaaja. Pajaopetuksen oppilaat ovat nuoria, joille koulupudokkuuden konkretisoituminen omalle kohdalle on todellinen uhka. Toiminnallaan sosiaaliohjaaja ehkäisee syrjäytymisvaarassa olevan nuoren putoamista yhteiskunnasta.  

Lakisääteiset palvelut opiskeluhuollossa (koulukuraattori, -psykologi, -terveydenhoitaja) eivät pysty korvaamaan sosiaaliohjaajien ja psykiatristen sairaanhoitajien osaamista ja työpanosta haastavasti oireilevien lasten ja nuorten kokonaistilanteen kartoittamisessa ja kuntouttamisessa. Opiskeluterveydenhuollossa psykiatristen sairaanhoitajien tehtävänä on tukea ja edistää opiskelijoiden mielenterveyden hyvinvointia. Tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkisten oireiden pitkittymistä tai vaikeutumista, tukea ja motivoida itsehoitoon sekä ohjata tarkoituksenmukaisesti ja oikea-aikaisesti muihin palveluihin. Esitän yhdessä aloitteen allekirjoittaneiden valtuutettujen kanssa, että etapin ja pajan sosiaaliohjaajien ja psykiatristen sairaanhoitajien sekä yläkoulujen ja toisen asteen psykiatristen sairaanhoitajien toimenkuvat ja tehtävät turvataan. Heidän työnsä merkityksellisyys ja vaikuttavuus erilaisten haasteiden kanssa painivien ja syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten sekä perheiden hyväksi on korvaamatonta ja työmuodon rahoitus on turvattava."​​​

Aluehallitus päätti kokouksessaan 17.12.2025 § 274 merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 9.6.2025 mennessä. 

Vastaus valtuustoaloitteeseen:

Aluehallitus on kokouksessaan 29.4.2025 § 108 ja aluevaltuusto on kokouksessaan 19.5.2025 § 32 käsitellyt lasten, nuorten ja perheiden palvelujen selvitystä koskien perusopetuksessa ja 2. asteella työskentelevien hyvinvointialueen sosiaaliohjaajien ja sairaanhoitajien resurssien uudelleenkohdentamista lakisääteisiin tehtäviin. Toimialalla on alettu valmistautua annetun selvityksen mukaisesti siihen, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen henkilöstö ei toimi etappi- ja pajatoiminnan luokkatyöskentelyssä nykyisen mallin mukaisesti 1.8.2025 alkaen

Valtio edellyttää Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta toiminnan tehostamista ja lakisääteisiin tehtäviin keskittymistä alijäämäisen talouden vuoksi.  Hyvinvointialueen väestön sekä alueen lasten ja nuorten palvelutarpeiden kasvaessa on lasten, nuorten ja perheiden palveluissa tarkasteltu kaikkia toimialan vakansseja ja niiden optimaalista kohdentumista. Tarkastelussa kiinnitettiin erityistä huomiota lakisääteisten tehtävien varmistamiseen sekä tunnistettuun lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen tarpeen kasvuun ja tähän vastaamisen vaateeseen.

Hyvinvointialueen on taattava yhdenvertaiset ja tasa-arvoiset palvelut kaikille alueen lapsille ja nuorille. Tämä edellyttää hoidon porrasteisuutta sekä riittävän ja lakisääteisen resurssoinnin takaamista. 1.5.2025 voimaan astunut terapiatakuu asettaa hoitotakuun määräaikojen rinnalle uuden lakisääteisen (28vrk) määräajan perusterveydenhuollossa ja perustason sosiaalihuollon palveluissa. Tällä hetkellä lasten ja nuorten psyykkisen hyvinvoinnin yksikkö ei pääse hoitotakuun vaatimaan aikaan palvelun tarjoamisessa nuorten osalta. Terapiatakuun tultua voimaan, lasten ja alle 23-vuotiaiden nuorten psykososiaalinen hoito tai tuki on aloitettava kuukauden kuluessa siitä, kun tarve on todettu. Yllä kuvatun johdosta sairaanhoitajien työtä on välttämätöntä kehittää osana mielenterveyden hoidon ja palvelujen porrasteisuutta sekä moniammatillista terveydenhuollon tiimiä. Toimialan tulee vahvistaa myös terveydenhoitajien resurssointia lakisääteisten terveystarkastusten turvaamiseksi.

Nykyisessä toimintamallissa työsuhteiset sosiaaliohjaajat ja sairaanhoitajat eivät ole toimineet lapsen omatyöntekijöinä. Kun Etappi- ja Pajaluokilla olevalla lapsella tai nuorella on olemassa oleva asiakkuus hyvinvointialueen sosiaali- ja/tai terveydenhuollossa, vastaa hänen asioistaan hänelle nimetty omatyöntekijä tai lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä. Mikäli lapsella tai nuorella ei vielä ole tarpeenmukaista sosiaali- tai terveydenhuollon asiakkuutta, tulee hänet tarvittaessa ohjata normaalin prosessin mukaan lainmukaiseen palvelutarpeenarviointiin, jonka perusteella hyvinvointialue järjestää lapsen ja nuoren tarpeenmukaiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut.   

Osana aluehallitukselle ja aluevaltuustolle annettavan selvityksen valmistelua Vantaan ja Keravan hyvinvointialue pyysi asiassa lausuntoa opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä sosiaali- ja terveysministeriöltä. Hyvinvointialue pyysi myös hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:tä antamaan lausunnon asiassa sekä kartoittamaan, miten vastaavat palvelut on muilla hyvinvointialueilla järjestetty.   Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Hyvil Oy:n vastaukset ovat saapuneet ja ovat esityksen liitteenä. Sosiaali- ja terveysministeriö ei antanut asiassa lausuntoa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö totesi lausunnossaan, että opiskeluhuoltopalveluiden henkilöstön toimiminen opetusryhmissä ei vastaa lainsäätäjän tarkoittamaa toimintaa, joka käy ilmi myös lainsäädännössä ilmenevistä hoitotakuun toteuttamista koskevista aikamääreistä siitä, missä ajassa opiskelijan tulisi saada yksilöllistä opiskeluhuoltopalveluita kuraattorilta tai psykologilta. Opiskeluhuoltolain keskeisenä tavoitteena on ollut turvata yhdenvertaiset opiskeluhuoltopalvelut. Opetus- ja kulttuuriministeriö toteaa lisäksi, että opiskeluhuollosta lapsia ja nuoria tulisi tarvittaessa ohjata muihin hoito-, tutkimus ja kuntoutuspalveluihin. Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö huomioi vastauksessaan, että Paja -ja Etappi mallin mukainen työ kohdentuisi vain pieneen joukkoon oppilaitoksen opiskelijoita tai ryhmiä. Ohjaustyössä painottuisi tällöin opiskelijoiden arjen tuki ja ohjaus eikä opiskeluhuollon mukainen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden roolin mukainen opiskeluhuoltotyö.

Hyvil Oy:n kartoituksen mukaan suurimmalla osalla hyvinvointialueista on luovuttu ei-lakisääteisestä opiskeluhuollon henkilöstöstä. Yhdeksällä hyvinvointialueella työskenteli työntekijöitä, jotka eivät olleet opiskeluhuollon lakisääteistä henkilöstöä. Näistä kuusi hyvinvointialuetta suunnitteli siirtävänsä tämän henkilöstön vahvistamaan hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia palveluja tai päättävänsä työsuhteet. Kolme hyvinvointialuetta ei suunnitellut henkilöiden siirtämistä.  Hyvinvointialue saa toimintansa rahoituksen pääasiassa valtiolta. Lakia hyvinvointialueen rahoituksesta (617/2021) sovelletaan hyvinvointialueesta annetussa laissa (611/2021) tarkoitettujen hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle kuuluvien tehtävien kattamiseen. Hyvinvointialueen on rajoitetun toimialansa puitteissa mahdollista ottaa hoitaakseen myös sen lakisääteisiä tehtäviä tukevia tehtäviä. Näihin tehtäviin ei sovelleta kuitenkaan lakia hyvinvointialueen rahoituksesta eikä järjestämisvastuun ulkopuolisesta tehtävästä aiheutuvia kustannuksia siten huomioida valtion rahoituksen perusteena olevissa kustannuksissa.

Aluevaltuustolle annettua selvitystä edelsi hyvinvointialueen, Vantaan kaupungin ja Keravan kaupungin yhteistyö asian valmistelussa. Valmistelua varten perustettiin yhteinen työryhmä ja yhteistyökokouksia pidettiin useita. Työryhmä laati yhteisen tilannekuvan ja tarkasteli myös vaihtoehtoja suunnitellulle muutokselle. Muutosta suunniteltaessa huomioitiin erityisesti kaikkien osapuolten lakisääteinen tehtävä.  Hyvinvointialueen tehtävä on tuottaa opiskeluhuoltoon kuuluvat psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut ja koko oppilaitosyhteisöä tukeva ennaltaehkäisevä yhteisöllinen opiskeluhuolto huolehtien näihin tarvittavasta riittävästä resurssoinnista. Koulutuksen järjestäjän lakisääteinen tehtävä on järjestää opetussuunnitelman mukaista opetusta sekä taata riittävä oppimisen ja koulunkäynnin tuki sitä tarvitseville oppilaille huolehtimalla mm. riittävästä ja tarvittavasta henkilöstöstä. Koulutuksen järjestäjän vastuulla olevan resurssoinnin varmistamiseksi hyvinvointialueen virkavalmistelu ehdotti, että Etappi- ja Pajaluokissa toimivat sosiaaliohjaajat voitaisiin siirtää liikkeenluovutuksen periaattein Vantaan kaupungille. Vantaan kaupunki on 30.4.2025 ilmoittanut järjestävänsä vastaavan opetuksen jatkossa omalla henkilöstöllään.

Perusopetuksessa ja 2. asteella työskentelevien hyvinvointialueen sosiaaliohjaajien ja sairaanhoitajien resurssit on päätetty kohdentaa uudelleen niin, että hyvinvointialue voi turvata välttämättömät, tarkoituksenmukaiset ja lakisääteiset palvelut. Sosiaaliohjaajien tehtävät kouluissa lakkautetaan. Sairaanhoitajat ja psykiatriset sairaanhoitajat sijoitetaan lasten ja nuorten mielenterveys-, päihde- ja riippuvuuspalvelujen toimintoihin. Näiden tehtävien osalta on käynnistetty yhteistoimintamenettelyt. Nykyisen luokkamuotoisen toimintamallin päättymisestä huolimatta vastaava henkilöstöresurssi kohdennetaan edelleen vantaalaisten ja keravalaisten lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia edistävään työhön ennaltaehkäiseviin palveluihin sekä mielenterveys-, päihde- ja riippuvuuspalveluihin.

Päätösehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. antaa Kristillisdemokraatit, KD -aluevaltuustoryhmälle ja 40 valtuustoaloitteen allekirjoittaneelle aluevaltuutetulle yllä selostusosassa olevan vastauksen valtuustoaloitteeseen;
  2.  esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.