Perustelut
Asian valmistelijat: tilakeskuspäällikkö Pasi Salo ja talousjohtaja Hanna Heinikainen
Hyvinvointialueen velvollisuudesta toimittaa investointisuunnitelmaa koskeva esitys kalenterivuosittain sosiaali- ja terveysministeriölle, sisäministeriölle ja valtiovarainministeriölle säädetään hyvinvointialueesta annetun lain 16 §:ssä. Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen valtakunnallisissa tavoitteissa määritellään investointeja koskevat linjaukset. Tärkeitä investointeja ovat esimerkiksi toimitila-, kiinteistö-, laite-, kalusto- sekä tieto- ja viestintätekniikkainvestoinnit. (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 22 §, Laki pelastustoimen järjestämisestä 8 §).
Investointisuunnitelma sisältää sekä pelastustoimen osasuunnitelman että sosiaali- ja terveydenhuollon osasuunnitelman.
Investointisuunnitelmaesityksen valmistelu ja aikataulu
Valtion ohjeistuksen mukaan hyvinvointialueiden on päätettävä 2026–2029 investointisuunnitelmasta vuoden 2024 loppuun mennessä. Hyvinvointialueen aluehallitus tekee esityksen investointisuunnitelmasta aluevaltuustolle, joka käsittelee sen kokouksessaan 9.12.2024. Hyvinvointialueen aluevaltuuston käsittelyn jälkeen investointisuunnitelmaesitys lähetetään sosiaali- ja terveysministeriölle, sisäministeriölle ja valtiovarainministeriölle valtiolta saadun ohjeistuksen mukaisesti 31.12.2024 mennessä.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 25 §:n mukaan pelastuslautakunnan tehtävänä on valmistella pelastuslaitoksen talousarvio ja -suunnitelmaesitys sekä investointisuunnitelmaesitys Vantaan ja Keravan aluevaltuuston aikataulussa asetettujen sitovien tavoitteiden sekä meno- ja tuloerien mukaisesti kuultuaan Keski-Uudenmaan hyvinvointialuetta. Vuosien 2026–2029 investointisuunnitelmassa käsitellään hankintoja, joista tehdään hankintapäätös vuonna 2026. Pelastuslautakunta on käsitellyt investointisuunnitelman osaltaan 9.10.2024 pidetyssä kokouksessa (§ 39 Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen investointisuunnitelma 2026–2029).
Valtioneuvoston päätös vuoden 2026 lainanottovaltuudesta saadaan keväällä 2025 julkisen talouden suunnitelman yhteydessä. Tämän jälkeen hyvinvointialueella on mahdollisuus vielä täydentää toimittamaansa investointisuunnitelmaa, johtuen siitä, että lainanottovaltuuden tarkka euromäärä ei ole ollut tiedossa vuoden 2024 lopussa, jolloin investointisuunnitelmaesitys vuosille 2026–2029 on laadittu.
Sosiaali- ja terveysministeriö ja vastaavasti pelastustoimen osalta sisäministeriö joko hyväksyy tai hylkää hyvinvointialueen investointisuunnitelman. Jos asianomainen ministeriö jättää investointisuunnitelmaa koskevaan esitykseen sisältyvän sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen osasuunnitelman hyväksymättä, hyvinvointialueen on toimitettava hyväksymättä jätetyn osasuunnitelman korvaava, aluevaltuuston hyväksymä esitys sosiaali- ja terveysministeriölle, sisäministeriölle ja valtiovarainministeriölle.
Investointisuunnitelman käsite
Investoinneilla sidotaan taloudellisia voimavaroja pitkäaikaisesti tiettyyn kohteeseen. Investointisuunnitelmaan tulee kirjata:
- taseen pysyvien vastaavien erään kuuluvat aineettomat ja aineelliset hyödykkeet
- investointeja vastaavat usean vuoden sopimukset
Hyvinvointialueiden lainanottovaltuus ja investointien rahoitus
Valtioneuvosto päättää vuosittain valtiovarainministeriön esityksestä hyvinvointialueen tilikausittaisen valtuuden määrästä pitkäaikaisen lainan ottamiseksi. Hyvinvointialueen lainanottovaltuus on hyvinvointialueen laskennalliseen lainanhoitokatteeseen perustuvan enimmäismäärän ja tilikauden alun ennakoidun lainamäärän erotus.
Liitteenä on esitys Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen investointisuunnitelmasta 2026-2029. Lisäksi oheismateriaalina on tausta-aineistoksi tarkoitettu yhteenvetodokumentti Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuuston aiemmin valtiolle tekemistä investointisuunnitelmaesityksistä.
Ehdotus
Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää:
- hyväksyä liitteen mukaisen investointisuunnitelmaesityksen vuosille 2026–2029. Esitykseen voidaan tehdä teknisiä tarkennuksia, mikäli valtio vaatii niitä käsittelynsä yhteydessä;
- todeta, että varsinainen päätös rakennusinvestoinneista ja niiden toteuttamistavoista ei synny tämän investointiohjelman hyväksymisen yhteydessä;
- että mikäli hyvinvointialueelle ei myönnetä lainanottovaltuutta vuodelle 2026, aluevaltuusto valtuuttaa hyvinvointialuejohtajan aloittamaan lainanottovaltuuden muutosneuvottelut.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.