Aluevaltuusto, kokous 20.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 109 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen poistosuunnitelman perusteiden hyväksyminen ja pienhankintarajan vahvistaminen poistolaskennan pohjaksi

VAKEDno-2022-671

Perustelut

Aluehallitus 30.11.2022 § 250

Asian valmistelija: talousvalmistelujohtaja Hanna Heinikainen

Investointimenojen poistokäsittely perustuu kirjanpitolakiin 1336/1997 (5:5.1 §), jonka mukaan sellaisen aineelliseen omaisuuteen kuuluvan hyödykkeen, jonka arvioidaan tuottavan tuloa useana tilikautena, hankintameno poistetaan merkitsemällä se suunnitelman mukaan kuluksi kullekin tilikaudelle hyödykkeen vaikutusaikana (poisto). Suunnitelman mukaisella poistamisella tarkoitetaan pysyvien vastaavien aineellisten ja aineettomien hyödykkeiden hankintamenojen kirjaamista kuluksi järjestelmällisesti niiden taloudellisen vaikutusajan kuluessa (Kirjanpitolautakunnan hyvinvointialue- ja kuntajaosto - Yleisohje hyvinvointialueen pysyvien vastaavien kirjaamisesta).

Poistettavista hyödykkeistä laaditaan poistosuunnitelma (kirjanpitolaki 1336/1997, 5:11 §), jossa määritellään poistokohteiden teknistaloudellisen kulumisen perusteella poistoajat, sovellettavat poistomenetelmät ja poistoryhmät. Kirjanpitolautakunnan hyvinvointialue- ja kuntajaosto suosittelee poistoaikojen alarajojen käyttämistä, ellei pidemmän poistoajan käyttämiselle ole erityistä hyödykekohtaista perustetta.

Kirjanpitolain 1336/1997 mukaan poistosuunnitelma laaditaan varovaisuuden periaatteella, jonka mukaan kulut otetaan huomioon mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Poistot tehdään suunnitelman mukaisesti tilikauden tuloksesta riippumatta. Jos hyödykkeiden tulonodotuksiin tulee olennaisia muutoksia, ne otetaan ensisijaisesti huomioon poistosuunnitelmaa muuttamalla.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuustossa 8.3.2022 hyväksymän ja 30.8.2022 päivitetyn hallintosäännön 78 §:n mukaan aluevaltuusto hyväksyy suunnitelmapoistojen perusteet.

Talousarvioehdotuksessa 2023–2026 poistolaskenta perustuu valtiolle esitettävään investointisuunnitelmaan, joka perustuu Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle 16.6.2022 vahvistetun lainanottovaltuuden maksimimäärään. Investointisuunnitelma mahdollistaa siihen sisältyvien kohteiden toteuttamisen.

Ministeriöiden päätös investointisuunnitelman hyväksymisestä tai hyväksymättä jättämisestä annetaan hyvinvointialueille marraskuun 2022 loppuun mennessä.  Hyväksytyn investointisuunnitelman mukaiset hankkeet voidaan toteuttaa 2023–2027 erikseen tehtävän päätöksenteon perusteella. Hankkeiden toteutuksesta tehtävien päätösten perusteella muodostetaan hanke(hyödyke)kohtaiset poistosuunnitelmat. Hankekohtaiset poistosuunnitelmat tuodaan aluehallituksen päätöksentekoon hankkeiden käsittelyn yhteydessä.

Liitteessä yksi (1) on esitetty Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen poistosuunnitelman perusteet ja avattu keskeiset käsitteet.

Pienhankintaraja

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 78 §:n mukaan aluehallitus hyväksyy hyödyke- tai hyödykeryhmäkohtaiset poistosuunnitelmat ja vahvistaa poistolaskennan pohjaksi pienhankintarajan.

Kirjanpitolautakunnan hyvinvointialue- ja kuntajaoston yleisohjeen hyvinvointialueen pysyvien vastaavien kirjaamisesta mukaan kokonaisarvoltaan alle 10 000 euron hankinnat ovat ns. pienhankintoja. Ne kirjataan pääsääntöisesti kuluksi kuluvana vuonna, vaikka ne ovat käytössä tai ne tuottavat tuloa enemmän kuin yhtenä tilikautena.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. vahvistaa poistolaskennan pohjaksi pienhankintarajan;
  2. esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää hyväksyä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen poistosuunnitelman perusteet 1.1.2023 alkaen liitteen yksi (1) mukaisesti.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ehdotus

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää hyväksyä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen poistosuunnitelman perusteet 1.1.2023 alkaen liitteen yksi (1) mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.