Aluevaltuusto, kokous 20.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 113 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen varautumis- ja pelastussuunnitelman sekä -strategian päivittämistä

VAKEDno-2022-67

Perustelut

 Aluehallitus 30.11.2022 § 251

Asian valmistelija: pelastuslaitoksen valmistelujohtaja Jussi Rahikainen

Aluevaltuuston kokouksessa 8.3.2022 § 16 jätettiin Keskustan aluevaltuustoryhmän valtuustoaloite koskien Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen varautumis- ja pelastussuunnitelman sekä -strategian päivittämistä. Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 21 valtuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Vantaa-Kerava hyvinvointialueen varautumis- ja pelastussuunnitelman sekä -strategian päivittäminen
Aluevaltuuston tulee ryhtyä toimenpiteisiin, että turvallisuuteen liittyvissä muutostilanteessa toimiva arki voidaan häiriöttä varmistaa. Lisäksi tulee ryhtyä toimenpiteisiin mahdollisten uusien, turvallisuuteen liittyvien palvelutarpeiden tunnistamiseksi ja niihin varautumiseksi. Varautumis- ja pelastussuunnitelman sekä -strategian päivittäminen tulee tehdä tiiviissä yhteistyössä eri viranomaisten kanssa.”

Aluehallitus päätti kokouksessaan 7.4.2022 § 47 merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen pelastuslaitoksen valmistelujohtajan valmisteltavaksi.  

Vastaus valtuustoaloitteeseen:

Pelastuslaitoksen yhteyteen perustettu Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen turvallisuus- ja varautumisyksikkö vastaa hyvinvointialueen riskienhallinnan sekä turvallisuus- ja valmiussuunnittelun prosesseista. Lisäksi se vastaa häiriötilanteiden ja poikkeusolojen johtamisen operatiivisen valmiuden ylläpidosta.

Turvallisuus- ja varautumisyksikön tehtäviin kuuluvat myös hyvinvointialueen sisäisen turvallisuuden, yhteisen varautumisen ja valmiussuunnittelun koordinointi, turvallisuus- ja varautumiskoulutus sekä ohjaus ja neuvonta. Yksityisten palveluntuottajien valvonta mm. valmiussuunnitelmien osalta tapahtuu Järjestämisen tuki ja hankinnat -yksikössä.

Valmistelun aikana yhteistyötä on tehty eri viranomaisten ja kuntien turvallisuuspäälliköiden tms. kanssa, varmistaen näin siirtyvien tietojen ja yhdyspintojen huomioiminen. Hyvinvointialueen varautumisen valmisteluun osallistuva henkilöstö on jo nyt mukana Uudenmaan alueen riskiarviotyöskentelyssä. Paikallisessa riskinarviossa tullaan huomioimaan myös Kansallinen riskinarvio (arvioitu valmistuminen 3/2023).

Hyvinvointialueen turvallisuus-, valmius- ja pelastussuunnitelmien päivitys ja uudistus koordinoidaan turvallisuus- ja varautumisyksikön toimesta. Vuodenvaihteeksi varmistetaan häiriötilanteiden ja poikkeusolojen johtamiskyky. Turvallisuus- valmiussuunnitelmien päivittäminen on jatkuva prosessi, jonka ensimmäinen vaihe toteutetaan vuoden 2023 aikana.

Turvallisuutta ja varautumista johtaa hyvinvointialuejohtajan nimeämä turvallisuuden- ja varautumisen johtoryhmä, jonka puheenjohtajana on hyvinvointialuejohtaja ja sihteeristönä turvallisuus- ja varautumisyksikön henkilöstö. Johtoryhmässä on edustus kaikilta hyvinvointialueen toimialoilta. Jokainen hallinnollisen yksikön esihenkilö vastaa osaltaan organisaatioturvallisuuden ja varautumisen toimenpiteiden suunnittelusta, toteutuksesta ja jalkautuksesta.

Ehdotus

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen lopppuunkäsitellyksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo. aronkyto@vantaa.fi.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ehdotus

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen lopppuunkäsitellyksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.