Områdesfullmäktige, möte 20-12-2022

Protokollet är granskat

§ 113 Svar på fullmäktigemotionen gällande uppdatering av berednings- och räddningsplanen samt räddningsstrategin för Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Svar på fullmäktigemotionen gällande uppdatering av berednings- och räddningsplanen samt räddningsstrategin för Vanda och Kervo välfärdsområde

Motivering

Välfärdsområdesstyrelse 30.11.2022 § 251

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 8.3.2022 § 16 lämnades den undertecknade fullmäktigemotionen av Centerns fullmäktigegrupp som gäller uppdatering av berednings- och räddningsplanen samt räddningsstrategin för Vanda och Kervo välfärdsområde. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 21 ledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

"Uppdatering av berednings- och räddningsplanen samt räddningsstrategin för Vanda-Kervo välfärdsområde

Områdesfullmäktige ska vidta åtgärder för att säkra en funktionell vardag när ändringar sker i fråga om säkerheten. Dessutom ska åtgärder vidtas för att identifiera och förbereda för nya möjliga servicebehov i anknytning till säkerheten. Berednings- och räddningsplanen samt räddningsstrategin ska uppdateras i nära samarbete med olika myndigheter.”

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 7.4.2022 § 47 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och sända den till räddningsverkets beredningsdirektör för beredning. 

Svar på fullmäktigemotionen:

Vanda och Kervo välfärdsområdes säkerhets- och beredskapsenhet som grundats som en del av räddningsverket svarar för välfärdsområdets riskhantering samt säkerhets- och beredskapsplaneringens processer. Dessutom svarar enheten för upprätthållande av den operativa beredskapen för hanteringen av störningar och undantagsförhållanden vid välfärdsområdet.

Till säkerhets- och beredskapsenhetens uppgifter hör också samordning av välfärdsområdets inre säkerhet, gemensamma beredskap och beredskapsplanering, samt utbildning, handledning och rådgivning inom säkerhet och beredskap. Tillsynen över privata tjänsteproducenter bl.a. när det gäller beredskapsplaner sker vid enheten Organisationellt stöd och upphandlingar.

Under beredningen har man samarbetat till exempel med olika myndigheters och kommuners säkerhetschefer e.d. och på så sätt säkerställt att den information som ska överföras samt kontaktytorna beaktas. Den personal som deltar i beredningen av välfärdsområdet är redan med i riskbedömningsarbetet i Nyland. I den lokala riskbedömningen kommer man också att beakta den Nationella riskbedömningen (uppskattad att färdigställas 3/2023).

Uppdateringen och förnyandet av välfärdsområdets säkerhets-, beredskaps- och räddningsplaner samordnas av säkerhets- och beredskapsenheten. Till årsskiftet säkerställs hanteringsförmågan för störningar och undantagsförhållanden. Att uppdatera säkerhets- och beredskapsplanerna är en fortlöpande process. Det första skedet genomförs under 2023.

Ledningsgruppen för säkerhet och beredskap utses av välfärdsområdesdirektören och styr säkerheten och beredskapen. Ledningsgruppens ordförande är välfärdsområdesdirektören och sekretariatet består av säkerhets- och beredskapsenhetens personal. Ledningsgruppen har representanter från välfärdsområdets alla sektorer. De administrativa enheternas chefer ansvarar för planeringen, genomförandet och implementeringen av organisationssäkerhetens och beredskapens åtgärder.

Förslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige antecknar den mottagna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar fullmäktigemotionen vara slutbehandlad.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige antecknar den mottagna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar fullmäktigemotionen vara slutbehandlad.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.