Områdesfullmäktige, möte 20-12-2022

Protokollet är granskat

§ 107 Investeringsplan för Vanda och Kervo välfärdsområde 2024-2027

VAKEDno-2022-618

Beskrivning

Välfärdsområdesstyrelse 14.12.2022 § 264 

Beredare av ärendet: förvaltningsberedningsdirektör Mikko Hokkanen och ekonomiberedningsdirektör Hanna Heinikainen

Närmare bestämmelser om välfärdsområdets skyldighet att varje kalenderår lämna ett förslag till investeringsplan till social- och hälsovårdsministeriet, inrikesministeriet och finansministeriet ges i 16 § i lagen om välfärdsområden.  I de nationella målen för social- och hälsovården och räddningsväsendet fastställs riktlinjerna för investeringar. Till viktiga investeringar hör investeringar i lokaler, fastigheter, utrustning, materiel samt informations- och kommunikationsteknik. (22 § i lagen om ordnande av social- och hälsovård, 8 § i lagen om ordnande av räddningsväsendet). 

Investeringsplanen innehåller både delplanen för räddningsväsendet och delplanen för social- och hälsovården. 

Beredning och tidtabell för förslag till investeringsplan

Enligt statens anvisningar bör välfärdsområdena fatta beslut om investeringsplanen för 2024–2027 före utgången av år 2022. 

Välfärdsområdesstyrelsen gör ett förslag till investeringsplan till välfärdsområdesfullmäktige, som behandlar det vid sitt sammanträde 20.12.2022. Efter att välfärdsområdesfullmäktige har behandlat ärendet sänds förslaget till investeringsplan till social- och hälsovårdsministeriet, inrikesministeriet och finansministeriet enligt de anvisningar som staten givit, senast 31.12.2022. 

Enligt 24 § i Vanda och Kervo välfärdsområdes förvaltningsstadga är det räddningsnämndens uppgift att, efter att ha hört Mellersta Nylands välfärdsområde, bereda förslag till budget och ekonomiplan för räddningsverket samt förslag till investeringsplan enligt den tidtabell och i enlighet med de bindande mål samt utgifts- och inkomstposter som Vanda och Kervo områdesfullmäktige ställt. Upphandlingsbeslut för de upphandlingar som behandlas i investeringsplanen för 2024–2027 görs år 2024. Räddningsverket har för sin del behandlat investeringsplanen i sitt sammanträde den 7.12.2022. 

Statsrådets beslut om fullmakten att uppta lån för år 2024 fås under våren 2023 i samband med planen för de offentliga finanserna. Efteråt har välfärdsområdet möjlighet att komplettera den inlämnade investeringsplanen, eftersom det exakta beloppet för fullmakten att uppta lån inte var känt i slutet av år 2022, när förslaget till investeringsplan för åren 2024–2027 upprättats. 

I maj 2023 antingen godkänner eller förkastar social- och hälsovårdsministeriet välfärdsområdets, och inrikesministeriet räddningsverkets, investeringsplaner. Om vederbörande ministerium inte godkänner delplanen för social- och hälsovården eller räddningsverket, som inkluderas i förslaget till investeringsplanen, måste välfärdsområdet utan dröjsmål lägga fram ett ersättningsförslag för den förkastade delplanen, som godkänts av områdesfullmäktige, till social- och hälsovårdsministeriet, inrikesministeriet och finansministeriet. 

Begreppet investeringsplan

Genom investeringar binds ekonomiska resurser vid ett visst föremål för en lång tid. I investeringsplanen ska skrivas in: 

·       immateriella och materiella tillgångar som ingår i posten inom bestående aktiva 

·       sådana avtal på flera år som motsvarar investeringarna. 
  

Välfärdsområdens fullmakt att uppta lån och finansiering av investeringarna 

Fullmakten att uppta lån under övergångsperioden samt investeringarna och tidtabellen för behandling av investeringsförslaget för år 2024 fastställs i 61 § i införandelagen. Statsrådet ska årligen på förslag av finansministeriet fastställa beloppet av välfärdsområdets fullmakt att uppta långfristiga lån för varje räkenskapsperiod. Välfärdsområdets fullmakt att uppta lån utgörs av skillnaden mellan det maximibelopp som grundar sig på välfärdsområdets kalkylmässiga låneskötselbidrag och det estimerade lånebeloppet i början av räkenskapsperioden. 

Vanda och Kervo välfärdsområdes förslag på investeringsplan för åren 2024–2027 innefattar för social- och hälsovårdsväsendets del servicecentret Hopeahovi i Kervo, till en kostnad på 750 000 euro år 2027. För IKT och räddningsverkets del finns inga planerade investeringar för planperioden 2024–2027. 

Vanda och Kervo välfärdsområdes årsbidrag uppskattas vara positivt från år 2025 och framåt. Finansieringen av servicecentret Hopeahovi i Kervo, som ska genomföras 2027, ska genomföras med intäkterna från den egentliga verksamhetens kassaflöde.  

Beslutsförslag 

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige: 

1. beslutar att godkänna det bifogade förslaget till investeringsplanen för åren 2024–2027. Tekniska justeringar kan göras i förslaget om staten kräver dem i samband med behandlingen, 

2. konstaterar att det egentliga beslutet om investeringar i bostäder och hur de genomförs inte fattas i samband med godkännande av den här investeringsplanen. 

Beslut 

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion. 

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige 

1.     beslutar att godkänna det bifogade förslaget till investeringsplanen för åren 2024–2027. Tekniska justeringar kan göras i förslaget om staten kräver dem i samband med behandlingen, 

2.     konstaterar att det egentliga beslutet om investeringar i bostäder och hur de genomförs inte fattas i samband med godkännande av den här investeringsplanen. 

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion. 

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.