Områdesfullmäktige, möte 20-12-2022

Protokollet är granskat

§ 105 2:a kompletteringen av Kervo stads sammanställning över social- och hälsovårdsväsendets egendom och avtal som övergår till Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2022-30

Beskrivning

Välfärdsområdesstyrelse 14.12.2022 § 261 

Beredare av ärendet: Tiia Tuovinen och specialist på avtalshantering Lasse Lund 

Sammanställningens bakgrund och kompletteringens grunder

Utarbetandet av sammanställningen över egendom grundar sig på lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen 616/2021 (nedan införandelagen), som trädde i kraft 1.7.2021. Enligt 26.1 § i lagen ska kommunen senast den 28.2.2022 ha gett välfärdsområdet en sammanställning över lokaler som används av social- och hälsovården och räddningsväsendet samt över lös egendom, avtal och ansvar som överförs, enligt vad som avses i 22, 23 och 25 §. 

Enligt 26.3 § i införandelagen har kommunen varit skyldig att komplettera ovan nämnda sammanställningar senast 30.6.2022, om det sedan sammanställningen lämnades har skett väsentliga förändringar i de lokaler, den lösa egendom eller de avtal och om välfärdsområdet anser att den behöver kompletteras. 

Stadsstyrelsen beslutade 28.2.2022 § 62 att godkänna Kervo stads sammanställning över egendom, avtal och ansvar inom social- och hälsovården som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde samt en uppskattning av antalet anställda, lönekostnaderna och semesterlöneskulden som överförs. Stadsstyrelsen har med beslut 20.6.2022 § 173 kompletterat införandelagen enligt 26.3 § med Vanda stads sammanställning över egendom och avtal som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde. 

Välfärdsområdesfullmäktige i Vanda och Kervo välfärdsområde har med sina beslut 29.3.2022 § 33 och § 34 godkänt överföring av lös egendom, avtal och ansvar som avses i införandelagen 22- 25 § till välfärdsområdet 1.1.2023 (införandelag 28 §). Dessutom har välfärdsområdesfullmäktige antecknat för kännedom den reserverade rätten att vid behov komplettera uppgifter som lämnats enligt införandelagen 26.3 §. 

Välfärdsområdesfullmäktige i Vanda och Kervo välfärdsområde har med sitt beslut 30.8.2022 § 71 godkänt Kervo stads komplettering av egendom enligt införandelagen 26.3 §. Dessutom har välfärdsområdesfullmäktige antecknat för kännedom den reserverade rätten att vid behov komplettera delgivna uppgifter. 

Välfärdsområdet har därtill rätten att av kommunen begära den kompletterande information och de handlingar det anser sig behöva. Om välfärdsområdet anser att dess möjligheter att orda social- och hälsovården och räddningsväsendet i området inte tryggas av de lokaler, den lösa egendom och de avtal som övergår i dess besittning enligt den sammanställning som kommunen lämnar ska välfärdsområdet hålla samråd med kommunen (införandelagen 26.2 §). 

Med denna föreställning framläggs Kervo stadsstyrelses 28.2.2022 § 62 godkända sammanställning av egendom och stadsstyrelsens 20.6.2022 § 173 andra komplementering gjord till komplementeringen enligt införandelagen 26.3 § för godkännande. Kompletteringen meddelas för överförda och delade avtal samt för sådana redan tidigare anmälda avtal, som enligt införandelagen 26 § väsentligt har ändrats. Kervo stad har tillsammans med välfärdsområdet konstaterat, att denna andra komplettering av sammanställningen av egendom är nödvändig för välfärdsområdets ordnandeansvar. 

Kervo stadsstyrelse har i 28.2.2022 § 63 även godkänt den separata sammanställningen över de lokaler och lägenheter som används av social- och hälsovårdssektorn och som överförs till välfärdsområdet och dess komplettering 20.6.2022 § 174. En separat framställning om den här sammanställningens andra komplettering finns också på det här mötets föredragningslista. 

Alla ovan nämnda beslut som fattats av stadsstyrelsen den 28.2.2022 samt kompletteringar gjorda 20.6.2022 till sammanställningen över egendom har delgetts till Vanda och Kervo välfärdsområde. 

Med denna föreställning görs en andra komplettering av den sammanställning som godkändes 28.2.2022 § 62 av stadsstyrelsen och den komplettering som gjordes enligt införandelagen 26.3 § den 20.6.2022 § 173 och vars innehåll staden har förhandlat om tillsammans med Vanda och Kervo välfärdsområde. Ändringarna meddelas för överförda och delade avtal (inkl. IKT-avtal) och lös egendom som överförs. 

Grunder för komplettering av avtal som överförs efter fristen enligt införandelagen 26.3 §. 

För stadsstyrelsens beslut 20.6.2022 § 173 reserverade man sig rätten att komplettera sammanställningar ännu efter den i införandelagen satta fristen 30.6.2022. För lagstiftningen har man satt en frist, vars syfte är att försäkra att välfärdsområdena får de sammanställningar de behöver för att grunda sin egen förvaltning i tillräckligt god tid. Kervo stad har tillsammans med Vanda och Kervo välfärdsområde förhandlat om en andra komplettering av sammanställningen av egendom. I förhandlingarna har man konstaterat att kompletteringen är så pass nödvändig, att den ska göras efter fristen för lagstiftningen, så att man kan säkerställa en kontrollerad övergång för ordnandeansvaret av social- och hälsovården. 

I införandelagen har man lämnat en omfattande rätt för kommunen och välfärdsområdet att förhandla om verksamhetssätt som avviker från lagen. Denna förhandlingsreservation har lämnats i lagstiftningen, därför att det inte är möjlig att förverkliga syftet med lagstiftningen genom att noga följer de datum m.m. som man satt i den. Det bör noteras, att förverkligandet av lagens syfte är ett viktigare mål, än en noggrann tolkning av dess ordalydelse. Även Kommunförbundet och Finansministeriet har kommit fram till samma tolkning i sina egna utlåtanden, vilka grundar sig på skyldigheten i införandelagen 66 § att erbjuda kommuner och välfärdsområden ändringsstöd under reformen. Kommunförbundet och finansministeriet har konstaterat att avtal och lös egendom samt lokaler som enligt lagen ska överföras, överförs till välfärdsområdet oberoende av datum. Denna innehållslogik är därför viktigare än de datum som fastställs i lagen. 

I införandelagens 12 § har kommunen enligt lag skyldighet att delta i beredningen av välfärdsområdena. För att uppfylla denna lagstadgade skyldighet ska kommunen med alla tillgängliga medel främja införandet av välfärdsområdet. För att uppfylla denna skyldighet har stadsstyrelsen tagit beslut om överföringar enligt avtal i bilagan för denna framställning, även om fristen som satts i införandelagen 26.3 § redan har gått ut. 

Andra kompletteringen av sammanställningen över lös egendom som ska överföras 

Enligt införandelagens 23 § övergår till välfärdsområdet den 1 januari 2023 den lösa egendom, de rättigheter som gäller ägande, besittning och bruk av den lösa egendomen samt de immateriella rättigheter och tillstånd som hänger samman med den verksamhet som välfärdsområdet har organiseringsansvaret för. 

Sammanställningen över lös egendom som överförs kompletteras för lös egendom som finns i lokaler som överförs. 

Kompletteringarna till den lösa egendom som överförs finns på bilagans flikar ”Lös egendom som överförs” (Siirtyvä irtaimisto).

Andra kompletteringen av sammanställningen över avtal som ska överföras 

Enligt införandelagens 25 § övergår de avtal som gäller ordnande av social- och hälsovård och räddningsväsendet till välfärdsområdet den 1 januari 2023. Välfärdsområdet och kommunen kan komma överens om att något avtal inte övergår till välfärdsområdet. 

Till välfärdsområdet övergår inte skadeståndsansvar eller annat ansvar som följer av avtalsupphörande i fråga om sådana avtal som kommunen ingår 1.7.2021–31.12.2022. 

Sammanställningen enligt 28.2.2022 § 62 för de avtal som överförs och kompletteringen som gjorts 20.6.2022 § 173 meddelas för den här andra kompletteringen sammanlagt 79 stycken övergående avtal och 3 stycken delade avtal. Dessutom har man meddelat om uppdatering av information för avtal som övergår tidigare och delas till meddelade avtal. 

IKT-avtal som ska överföras och delas har sammanfattats under egen flik. Den tidigare givna sammanställningen kompletteras genom tillkännagivning av uppdatering av information som ska överföras och delas för de meddelade avtalen. 

Välfärdsområdet avtalar närmare om den tekniska överföringen av avtal från stadens informationssystem till välfärdsområdet (införandelagen 13.3 §). 

De avtal som ska överföras finns i beslutsförslagets bilagas flik ”Avtal som överförs” (Siirtyvät sopimukset) och de avtal som ska delas finns i bilagans flik ”Avtal som delas” (Jakautuvat sopimukset). IKT-avtalen har sin egen flik, ”IKT-avtal” (ICT- sopimukset). 

Avtal som delvis överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde 

Kervo stadsstyrelse har beslutat (28.2.2022 § 62, 20.6.2022 § 173, 7.12.2022 § 324), att en del av avtalen som rör ordnandet av social- och hälsovården samt räddningsverket delvis övergår till Vanda och Kervo välfärdsområde (”jakautuvat sopimukset”). Regionförvaltningen i Vanda och Kervo välfärdsområde har vidare beslutat att med lagstadgade beslut överföra ifrågavarande avtal (29.3.2022 § 33, 30.8.2022 § 73). När det gäller avtal som överförs delvis ska avtalen vara delade mellan kommunen och välfärdsområdet med separata dokument och enligt tolkningen av införandelagen 28 § ska regionförvaltningen godkänna tjänsteinnehavarens befogenhet att underteckna och upprätta dessa dokument. 

Det är fråga om Kervo stadsstyrelses beslut 7.12.2022 § 324 som finns som bilaga till detta beslutsförslag. 

Beslutsförslag 

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att styrelsen beslutar att: 

1.     anteckna för kännedom den mottagna kompletteringens andra komplettering, i bilagan till Kervo stadsstyrelse 28.2.2022 § 62, till den av Kervo stadsstyrelse 20.6.2022 § 173 godkända sammanställningen över lös egendom och avtal inom Kervo stads social- och hälsovård som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde med stöd av 26 § i införandelagen; 

2.     godkänna att den egendom och de avtal som nämns i bilagan överförs från Kervo stad till välfärdsområdet den 1.1.2023; 

3.     förstärka välfärdsområdesdirektörens befogenheter att upprätta och underteckna dokument som rör avtal som delvis överförs från Kervo stad till välfärdsområdet. 

 

Behandling 

Nina Korventaival och Terhi Enjala anmälde jäv på grund av samfundsjäv både i denna ärendepunkt och i ärendepunkt 262 och Jüri Linros anmälde jäv på grund av anställningsjäv både i denna ärendepunkt och i ärendepunkt 262. De avlägsnade sig från sammanträdet då ärendet behandlades kl.17:26. 

Beslut 

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion. 

Mer information om beslutet ges av jurist Tiia Tuovinen, tiia.tuovinen2@vantaa.fi. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar: 

1.     anteckna för kännedom den mottagna kompletteringens andra komplettering, i bilagan till Kervo stadsstyrelse 28.2.2022 § 62, till den av Kervo stadsstyrelse 20.6.2022 § 173 godkända sammanställningen över lös egendom och avtal inom Kervo stads social- och hälsovård som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde med stöd av 26 § i införandelagen; 

2.     godkänna att den egendom och de avtal som nämns i bilagan överförs från Kervo stad till välfärdsområdet den 1.1.2023; 

3.     förstärka välfärdsområdesdirektörens befogenheter att upprätta och underteckna dokument som rör avtal som delvis överförs från Kervo stad till välfärdsområdet. 

​​​​

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion. 

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.