Områdesfullmäktige, möte 20-12-2022

Protokollet är granskat

§ 102 2:a kompletteringen av Vanda stads sammanställning över social- och hälsovårdsväsendets egendom och avtal som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2022-30

Beskrivning

Välfärdsområdesstyrelsen 14.12.2022 § 258

Beredare av ärendet: jurist Tiia Tuovinen och specialist på avtalshantering Lasse Lund

Sammanställningens bakgrund och kompletteringens grunder

Utarbetandet av sammanställningen över egendom grundar sig på lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen 616/2021 (nedan införandelagen), som trädde i kraft 1.7.2021. Enligt 26.1 § i lagen ska kommunen senast den 28.2.2022 ha gett välfärdsområdet en sammanställning över lokaler som används av social- och hälsovården och räddningsväsendet samt över lös egendom, avtal och ansvar som överförs, enligt vad som avses i 22, 23 och 25 §.

Enligt 26.3 § i införandelagen har kommunen varit skyldig att komplettera ovan nämnda sammanställningar senast 30.6.2022, om det sedan sammanställningen lämnades har skett väsentliga förändringar i de lokaler, den lösa egendom eller de avtal och om välfärdsområdet har ansett att sammanställningen behöver kompletteras.

Vanda stadsstyrelse beslutade 31.1.2022 § 10 att godkänna Vanda stads sammanställning över egendom, avtal och ansvar inom social- och hälsovårdssektorn som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde samt en uppskattning av antalet anställda, lönekostnaderna och semesterlöneskulden som överförs. Vanda stadsstyrelse har med beslut 6.6.2022 § 15 kompletterat i enlighet med införandelagen 26.3 § Vanda stads sammanställning över egendom och avtal som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde. .  

Välfärdsområdesfullmäktige på Vanda och Kervo välfärdsområde har med sina beslut 29.3.2022 § 30, § 31, § 32 godkänt överföring av lös egendom, avtal och ansvar som avses i införandelagen 22–25 § till välfärdsområdet 1.1.2023 (införandelagen 28 §). Dessutom har välfärdsområdesfullmäktige antecknat för kännedom den reserverade rätten att vid behov komplettera uppgifter som lämnats enligt införandelagen 26.3 §. 

Välfärdsområdesfullmäktige på Vanda och Kervo välfärdsområde har med sitt beslut 30.8.2022 § 73 godkänt Vanda stads komplettering av egendomen enligt införandelagen 26.3 §. Dessutom har välfärdsområdesfullmäktige antecknat för kännedom den reserverade rätten att vid behov komplettera uppgifter som delgetts enligt införandelagen 26.3 §.

Välfärdsområdena har därtill rätt att av kommunen begära den kompletterande information och de handlingar de anser sig behöva. Om välfärdsområdet anser att dess möjligheter att ordna social- och hälsovården och räddningsväsendet i området inte tryggas av de lokaler, den lösa egendom och de avtal som övergår i dess besittning enligt den sammanställning som kommunen lämnar ska välfärdsområdet hålla samråd med kommunen (införandelagen 26.2 §).   

Med detta förslag framläggs den av Vanda stads stadsstyrelse 31.1.2022 § 10 godkända sammanställningen av egendom och stadsstyrelsens 6.6.2022 § 15 komplettering av sammanställningen av egendom som lämnats av Vanda stad enligt införandelagen 26.3 § för godkännande till välfärdsområdet. I kompletteringen meddelas överförda och delade avtal samt sådana redan tidigare anmälda avtal, som enligt införandelagen 26 § väsentligt har ändrats. Vanda stad har tillsammans med välfärdsområdet konstaterat att denna 2:a komplettering av sammanställningen av egendom är nödvändig för att välfärdsområdets organiseringsansvar ska kunna fullföljas.

För Mellersta Nylands räddningsverks sammanställning över egendom fattade stadsstyrelsen separata beslut 31.1.2022 § 12 och kompletterade det med beslutet 6.6.2022 § 16. Vid detta sammanträde finns ett separat förslag om den 2:a kompletteringen till räddningsverkets sammanställningar.    

Vanda stadsstyrelse har även 31.1.2022 § 11 godkänt den separata sammanställningen över de lokaler och lägenheter som används av social- och hälsovårdsväsendet och som överförs till välfärdsområdet samt kompletteringen av sammanställningen 6.6.2022 § 17. Ett separat förslag om den här sammanställningens 2:a komplettering finns också på föredragningslistan för detta sammanträde.    

Alla ovan nämnda beslut som fattats av Vanda stadsstyrelse 31.1.2022 samt kompletteringar gjorda 6.6.2022 till sammanställningen över egendom har delgetts till Vanda och Kervo välfärdsområde. De sammanställningar som rör Mellersta Nylands räddningsverk har även delgetts till Mellersta Nylands välfärdsområde. 

Med detta förslag framläggs Vanda stadsstyrelses sammanställning som godkänts 31.1.2022 § 10 och den 2:a kompletteringen som lämnats 6.6.2022 § 15 på sammanställningen enligt införandelagen 26.3 §, vars innehåll staden har förhandlat om tillsammans med Vanda och Kervo välfärdsområde. Ändringarna meddelas för överförda och delade avtal (inkl.  IKT-avtal) och lös egendom som överförs.

Grunder för komplettering av avtal som överförs efter fristen enligt införandelagen 26.3 §

För stadsstyrelsens beslut 6.6.2022 § 15 reserverade man sig rätten att komplettera sammanställningarna ännu efter den i införandelagen satta fristen 30.6.2022. I lagstiftningen finns en frist, vars ändamål är att försäkra att välfärdsområdena får de sammanställningar de behöver för att inrätta sin egen förvaltning i tillräckligt god tid. Vanda stad har tillsammans med Vanda och Kervo välfärdsområde förhandlat om en 2:a komplettering av sammanställningen av egendom. I förhandlingarna har man konstaterat att kompletteringen är så pass nödvändig att den ska göras efter fristen i lagstiftningen, så att man kan säkerställa en kontrollerad övergång av organiseringsansvaret för social- och hälsovården samt räddningsverket. 

I införandelagen har man lämnat en bred rätt att förhandla om verksamhetssätt som avviker från lagen för kommunen och välfärdsområdet. Denna förhandlingsreservation har lämnats i lagstiftningen eftersom det inte är möjligt att förverkliga syftet med lagstiftningen genom att noga följa de datum m.m. som man fastställt i den. Man kan konstatera att förverkligandet av lagens syfte är ett mer betydande mål, än en noggrann tolkning av dess ordalydelse. Även Kommunförbundet och Finansministeriet har kommit fram till samma tolkning i sina egna utlåtanden, vilka grundar sig på skyldigheten i införandelagen 66 § att erbjuda kommuner och välfärdsområden ändringsstöd under reformen. Kommunförbundet och Finansministeriet har konstaterat att den lösa egendomen, avtalen och lokalerna, som enligt lag definierats att ska överföras, överförs till välfärdsområdet oberoende av datumen. Denna innehållsmässiga logik är därför mer betydande än datum som är fastställda i lagen.

Enligt införandelagen 12 § har kommunen skyldighet att delta i beredningen av välfärdsområdena. För att fullgöra denna lagstadgade skyldighet ska kommunen med alla tillgängliga medel främja inrättandet av välfärdsområdet. För att fullgöra denna skyldighet har stadsstyrelsen fattat beslut om överföringar enligt avtal i bilagan till detta förslag, även om fristen som fastställts i införandelagen 26.3 § redan har gått ut. Välfärdsområdet ska för sin del fatta beslut för givna sammanställningar.

2:a kompletteringen av sammanställningen över lös egendom som ska överföras 

Enligt införandelagens 23 § övergår till välfärdsområdet 1.1.2023 den lösa egendom, de rättigheter som gäller ägande av lös egendom, besittning och bruk av den lösa egendomen samt de immateriella rättigheter och tillstånd som hänger samman med den verksamhet som välfärdsområdet har organiseringsansvaret för. 

Sammanställningen över lös egendom som överförs kompletteras för de luftvärmepumpars del som finns i lokalerna som överförs. 

Kompletteringarna till den lösa egendom som överförs finns på bilagans flik ”Lös egendom som överförs” (Siirtyvä irtaimisto).

2:a komplettering av sammanställningen över avtal som ska överföras 

Enligt införandelagens 25 § övergår de avtal som gäller ordnande av social- och hälsovård och räddningsväsendet från kommunerna till välfärdsområdet 1.1.2023. Välfärdsområdet och kommunen kan komma överens om att något avtal inte övergår till välfärdsområdet.

Till välfärdsområdet övergår inte skadeståndsansvar eller andra ansvar som följer av upphörande av avtal i fråga om sådana avtal som kommunen ingår under perioden 1.7.2021-31.12.2022.

I sammanställningen enligt 31.1.2022 § 10 för de avtal som överförs och kompletteringen som gjorts enligt 6.6.2022 § 15 meddelas för den här 2:a kompletteringen sammanlagt 150 stycken övergående avtal och 15 stycken delade avtal. Dessutom har man meddelat om uppdatering av information om avtal som övergår och delas för de avtal som tidigare har meddelats att överförs eller delas.

IKT-avtal som ska överföras och delas har sammanfattats under egen flik. Den tidigare givna sammanställningen kompletteras genom tillkännagivning av uppdatering av information om avtal som har meddelats att överförs eller delas.

Välfärdsområdet avtalar närmare om den tekniska överföringen av avtal från stadens informationssystem till välfärdsområdet (införandelagen 13.3 §).

De avtal som ska överföras finns i beslutsförslagets bilagas flik ”Avtal som överförs” (Siirtyvät sopimukset) och de avtal som ska delas finns i bilagans flik ”Avtal som delas” (Jakautuvat sopimukset). IKT-avtalen har sin egen flik, ”IKT-avtal” (ICT- sopimukset).

Avtal som delvis överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde

Vanda stadsstyrelse har beslutat (31.1.2022 § 10, 6.6.2022 § 15, 28.11.2022 § 13), att en del av avtalen som rör ordnandet av social- och hälsovården samt räddningsverket övergår delvis till Vanda och Kervo välfärdsområde ”delade avtal” (jakautuvat sopimukset). Vanda och Kervo välfärdsområdesfullmäktige har vidare beslutat att med lagstadgade beslut överföra ifrågavarande avtal (29.3.2022 § 30, 30.8.2022 § 75). När det gäller avtal som överförs delvis ska avtalen vara delade mellan kommunen och välfärdsområdet med separata dokument och enligt tolkningen av införandelagen 28 § ska välfärdsområdesfullmäktige godkänna tjänsteinnehavarens befogenhet att underteckna och upprätta dessa dokument.

Vanda stadsstyrelsens beslut 28.11.2022 § 13 finns som bilaga till detta beslutsförslag.

 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar:

  1. anteckna för kännedom Vanda stads 2:a komplettering av sammanställningen över social- och hälsovårdens egendom och avtal som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde enligt Vanda stads stadsstyrelses bilaga 28.11.2022 § 13;
  2. att egendom och avtal som nämns i bilagan överförs 1.1.2023 till Vanda och Kervo välfärdsområde;
  3. bekräfta välfärdsområdesdirektörens befogenheter att upprätta och underteckna dokument som rör avtal vilka delvis överförs från Vanda stad till välfärdsområdet.

 

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger jurist Tiia Tuovinen, tiia.tuovinen2@vantaa.fi.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår fär välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar:

  1. anteckna för kännedom Vanda stads 2:a komplettering av sammanställningen över social- och hälsovårdens egendom och avtal som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde enligt Vanda stads stadsstyrelses bilaga 28.11.2022 § 13;
  2. att egendom och avtal som nämns i bilagan överförs 1.1.2023 till Vanda och Kervo välfärdsområde;
  3. bekräfta välfärdsområdesdirektörens befogenheter att upprätta och underteckna dokument som rör avtal vilka delvis överförs från Vanda stad till välfärdsområdet.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.