Områdesfullmäktige, möte 20-12-2022

Protokollet är granskat

§ 108 Godkännande av budgeten 2023 och ekonomiplanen 2023–2026 

VAKEDno-2022-618

Beskrivning

§ 108 Godkännande av budgeten 2023 och ekonomiplanen 2023–2026

Välfärdsområdesstyrelse 14.12.2022 § 263

Välfärdsområdesstyrelsen har i sammanträdet 18.5.2022 § 69 godkänt anvisningar för hur budgeten och ekonomiplanen för Vanda och Kervo välfärdsområde 2023–2026 ska göras upp. I anvisningarna finns de centrala principer, lagar och förordningar som styr budgetberedningen.

Enligt 115 § i lagen om välfärdsområden ska välfärdsområdesfullmäktige före utgången av varje år godkänna en budget för välfärdsområdet för det följande kalenderåret samt en ekonomiplan för tre eller flera år. Budgetåret är planperiodens första år. Enligt lagen om välfärdsområden ska välfärdsområdets budget och ekonomiplan innehålla en driftsekonomi- och resultaträkningsdel samt en investerings- och finansieringsdel. Budgeten ska iakttas i välfärdsområdets verksamhet och ekonomi.

I ekonomiplanen godkänns målen för verksamhet och ekonomi som verkställer välfärdsområdesstrategin. Ekonomiplanen ska enligt lagen om välfärdsområden upprättas så att den är i balans eller uppvisar ett överskott senast vid utgången av det andra året efter budgetåret, dvs. före utgången av 2025. Ett underskott i balansräkningen ska täckas inom två år från ingången av det år som följer efter det att bokslutet fastställdes.

 

Utarbetande av budget och ekonomiplan i välfärdsområdet

Budgetförslaget 2023 för Vanda och Kervo välfärdsområde har beretts så att det innehåller de anslag och beräknade inkomster som krävs för att uppnå målet för uppgifterna och verksamheten, samt en investeringskalkylering. Dessutom innehåller det en redogörelse för hur finansieringsbehovet ska täckas.

Budgeten 2023 har utarbetats utifrån den finansieringsram som finansministeriet publicerat 17.11.2022. För ekonomiplaneperioden 2024–2026 grundar sig uppskattningen av statens finansiering på den s.k. kalkylen över utgiftstrycket som gäller välfärdsområdens finansiering. Kalkylen innehåller övergångsutjämningens inverkan på finansieringen för åren 2024–2026. I ekonomiplanen för Vanda och Kervo välfärdsområde 2024 och 2025 har man beaktat den finansiering enligt 10 § i lagen om välfärdsområdenas finansiering (8.7.2022/700) som sker efter de faktiska kostnaderna då nivån för den statliga finansieringen bestäms. De kalkylerade korrigeringarna baserar sig på bokslutsprognoser från utfallsprognosen för ekonomin 2022.

Budgeten för 2023 för Vanda och Kervo välfärdsområde visar ett underskott på 57 miljoner euro. Underskottet baseras bland annat på för 2022 beräknade ekonomiska överskridningar av de organisationer som överförs, samt det faktum att den statliga finansieringen inte täcker alla ändringskostnader för den historiskt stora förändringen. Ekonomiplanen har upprättats så att en balansering av ekonomin genomförs inom den tidsfrist som fastställts i lagen.

Budgetprocessen

Områdesstyrelsen beslutade i sitt sammanträde 28.10.2022 § 220 att tillsätta en budgetdelegation för budgetförhandlingarna.  Välfärdsområdesdirektörens budgetförslag 2023 och förslag till ekonomiplan 2023–2026 har publicerats på informationsmötet 3.11.2022. Efter detta har områdesledamöter och områdesfullmäktigegrupper haft möjlighet att ställa frågor och göra ändringsförslag i välfärdsområdesdirektörens budgetförslag. Ändringsförslagen behandlas i budgetdelegationens förhandlingar 13.12.2022, efter vilket budgetförslaget går vidare till områdesstyrelsen för behandling 14.12.2022.

Enligt lagen om välfärdsområden § 125 ska revisionsnämnden för välfärdsområdesstyrelsen bereda ett förslag till bestämmelser om nämndens uppgifter i förvaltningsstadgan samt till budget för utvärderingen och granskningen. Revisionsnämnden har för sin del behandlat budgeten vid sitt sammanträde 15.11.2022 § 47.

Områdesfullmäktige behandlar välfärdsområdets budget 2023 och ekonomiplanen 2023–2026 vid sitt möte 20.12.2022. I samband med behandlingen av budgeten godkänns också investeringsplanen för åren 2023–2027. Budgeten som områdesfullmäktige godkänt träder i kraft 1.1.2023.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige godkänner Vanda och Kervo välfärdsområdes budget 2023 och ekonomiplan för åren 2023–2026.

Behandling

Det konstaterades att efter det att föredragningslistan skickats ut har budgetdelegationen för budgetförhandlingarna sammanträtt 13.12.2022. Förhandlingsresultatet behandlades på mötet.

På mötet behandlades förhandlingsresultatets följande punkt: ”Vanda och Kervo välfärdsområde utvärderar kontinuerligt både ur ett kvalitetsperspektiv och ett ekonomiskt perspektiv det bästa sättet att tillhandahålla de specialiserade sjukvårdstjänsterna. Specialiserade sjukvårdstjänster kan delvis produceras själv eller anskaffas av partner.” Efter att ha avslutat diskussionen kring ärendet konstaterade områdesstyrelsens ordförande att Pirkko Letto hade gjort ett ändringsförslag, att ”förslaget godkänns inte”. Jukka Hako understödde Pirkko Lettos ändringsförslag. Eftersom det hade framställts ett understött  ändringsförslag konstaterade områdesstyrelsens ordförande att områdesstyrelsen behöver rösta om frågan. Ordföranden föreslog att det i omröstningen används ett elektroniskt röstningssystem, vilket godkändes av områdesstyrelsen.

JA = Versionen som kom från förhandlingarna: ”Vanda och Kervo välfärdsområde utvärderar kontinuerligt både ur ett kvalitetsperspektiv och ett ekonomiskt perspektiv det bästa sättet att tillhandahålla de specialiserade sjukvårdstjänsterna. Specialiserade sjukvårdstjänster kan delvis produceras själv eller anskaffas av partner.”

NEJ = Pirkko Lettos ändringsförslag: ”Förslaget godkänns inte”.

JA fick 11 röster av områdesstyrelsens ledamöter (Sakari Rokkanen, Marja Ahava, Pirjo Luokkala, Eva Tawasoli, Teemu Purojärvi, Tanja Aidanjuuri, Olga Gilbert, Maarit Raja-Aho, Terhi Enjala, Lauri Kaira, Jüri Linros) och NEJ fick 6 röster av områdesstyrelsens ledamöter (Jukka Hako, Pirkko Letto, Nina Korventaival, Jari Sainio, Antero Eerola, Riitta Särkelä), så områdesstyrelsen godkände med rösterna 11-6 den version som kom från förhandlingarna: ”Vanda och Kervo välfärdsområde utvärderar kontinuerligt både ur ett kvalitetsperspektiv och ett ekonomiskt perspektiv det bästa sättet att tillhandahålla de specialiserade sjukvårdstjänsterna. Specialiserade sjukvårdstjänster kan delvis produceras själv eller anskaffas av partner.”

Till områdesstyrelsens protokoll fogas som kompletterande material de förhandlingsdokument som behandlats av områdesstyrelsen och som bilaga ett uppdaterat utkast av Vanda och Kervo välfärdsområdes budget 2023 och ekonomiplan för åren 2023–2026.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige godkänner Vanda och Kervo välfärdsområdes budget 2023 och ekonomiplan för åren 2023–2026 enligt bilagan. Till ekonomidirektören ges rätten att göra tekniska justeringar i budgeten.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Beslutsförslag

Förslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige godkänner Vanda och Kervo välfärdsområdes budget 2023 och ekonomiplan för åren 2023–2026 enligt bilagan. Till ekonomidirektören ges rätten att göra tekniska justeringar i budgeten.

Beslut

Beslut

Välfärdsområdesfullmäktige beslutade att enhälligt godkänna Vanda och Kervo välfärdsområdes budget 2023 och ekonomiplan för åren 2023–2026 enligt bilagan. Till ekonomidirektören ges rätten att göra tekniska justeringar i budgeten.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

---------------------------------------------------------

Laura Tulikorpi lämnade två protokolluttalanden av de Grönas fullmäktigegrupp i beslutet.

1. ”För de lön- och belöningsprogram som stärker tillgången till personal och personalens varaktighet bör vid behov göras en tilläggsbudget.”

2. ”Vanda och Kervo välfärdsområde har i sin strategi förbundit sig att producera mer än de lagstadgade tjänsterna. Förebyggande arbete och tidigt stöd är ekonomiskt och mänskligt hållbara sätt att agera. Med stöd av projektfinansiering kan vi utveckla nya verksamhetsmodeller för förebyggande arbete. Slagkraftiga och fungerande modeller bör göras permanenta som en del av välfärdsområdets egna verksamhet.

Pia Lohikoski anmälde att Vänsterförbundets fullmäktigegrupp stöder båda protokolluttalandena.

Efter besluten togs en paus i sammanträdet kl. 20:40–20:34.

Möte hantering

Behandling vid sammanträdet

Fullmäktigeledamot Antero Eerola anlände till sammanträdet under behandlingen av ärendet kl. 18:27. Områdesstyrelsens 1. vice ordförande Paula Lehmuskallio avlägsnade sig från sammanträdet kl. 18:30. Fullmäktigeledamot Mika Niikko anlände till sammanträdet kl. 18:44. Ersättare Sirpa Peura anlände till mötet kl. 19:03. Fullmäktigeledamot Inna Kallioninen anlände till mötet kl. 19:05 och ersättare Tuomas Vanhanen avlägsnade sig från mötet. Fullmäktigeledamot Eve Rämö avlägsnade sig från mötet kl. 20:01. Fullmäktigeledamot Kimmo Kiljunen anlände till mötet kl. 20:07 och ersättare Niina Saarinen avlägsnade sig från mötet. Fullmäktigeledamot Heli Hakala avlägsnade sig från mötet kl. 20:07. Ersättare Antti Seppinen anlände till mötet kl. 20:10. Ersättare Hanna Valtanen anlände till mötet kl. 20:12.

Välfärdsområdesfullmäktige beslutade enhälligt efter diskussion att godkänna följande förändringar i budgeten:

  • På sida 39 punkt fyra sätts ordet ”hälso- och sjukvårdstjänsternas” till -> ”Samarbetet mellan barnskyddet, hälso-och sjukvårdstjänsterna samt vuxensocialarbetet utvecklas för att trygga spädbarns och äldre barns utveckling då föräldern har problem med missbruk eller psykisk hälsa.
  • Noteringen i avsnitt 2 på sidan 37: ”Kontinuiteten i polisens sociala arbete tryggas. År 2023 övergår polisens socialarbetare till att arbeta i social- och krisjouren. Under nästa år utvecklas och utvärderas det ömsesidiga samarbetet mellan olika instanser.” ändras till att lyda: ”Polisens sociala arbete tryggas. År 2023 fortsätter polisens socialarbetare att arbeta i social- och krisjouren. Under nästa år utvecklas och utvärderas det ömsesidiga samarbetet mellan olika instanser.”

Till områdesfullmäktiges protokoll bifogas Vanda och Kervo välfärdsområdes budget 2023 och ekonomiplan för åren 2023–2026 som uppdaterats enligt ifrågavarande ändringar.