Områdesfullmäktige, möte 20-12-2022

Protokollet är granskat

§ 104 2:a kompletteringen av Vanda stads sammanställning över verksamhetslokaler och bostäder som Vanda stad tillhandahåller för social- och hälsovården och som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2022-30

Beskrivning

Välfärdsområdesstyrelsen 14.12.2022 § 260

Beredare av ärendet: jurist Tiia Tuovinen

Utredningens bakgrund och grund för kompletteringen

Utarbetandet av sammanställningen över egendom grundar sig på lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen 616/2021 (nedan införandelagen), som trädde i kraft 1.7.2021. Enligt 26.1 § i lagen ska kommunen senast den 28.2.2022 ha gett välfärdsområdet en sammanställning över lokaler som används av social- och hälsovården och räddningsväsendet samt över lös egendom, avtal och ansvar som överförs, enligt vad som avses i 22, 23 och 25 §.

Enligt 26.3 § i införandelagen har kommunen varit skyldig att komplettera ovan nämnda sammanställningar senast 30.6.2022, om det sedan sammanställningen lämnades har skett väsentliga förändringar i de lokaler, den lösa egendom eller de avtal och om välfärdsområdet har ansett att sammanställningen behöver kompletteras.

Vanda stadsstyrelse beslutade 31.1.2022 § 11 att godkänna Vanda stads sammanställning över egendom, avtal och ansvar inom social- och hälsovårdssektorn som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde samt en uppskattning av antalet anställda, lönekostnaderna och semesterlöneskulden som överförs. Vanda stadsstyrelse har med beslut 6.6.2022 § 17 kompletterat i enlighet med införandelagen 26.3 § Vanda stads sammanställning över egendom och avtal som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde. 

Välfärdsområdesfullmäktige på Vanda och Kervo välfärdsområde har med sina beslut 29.3.2022 § 30, § 31, § 32 godkänt överföringen av lägenheter och verksamhetslokaler som avses i införandelagen 22–25 § till välfärdsområdet 1.1.2023 (införandelagen 28 §). Dessutom har välfärdsområdesfullmäktige antecknat för kännedom den reserverade rätten att vid behov komplettera uppgifter som lämnats enligt införandelagen 26.3 §. 

Välfärdsområdesfullmäktige på Vanda och Kervo välfärdsområde har med sitt beslut 30.8.2022 § 72 godkänt Vanda stads komplettering av sammanställningen av egendomen enligt införandelagen 26.3 §. Dessutom har välfärdsområdesfullmäktige antecknat för kännedom den reserverade rätten att vid behov komplettera uppgifter som delgetts enligt införandelagen 26.3 §.

Välfärdsområdena har därtill rätt att av kommunen begära den kompletterande information och de handlingar de anser sig behöva. Om välfärdsområdet anser att dess möjligheter att ordna social- och hälsovården och räddningsväsendet i området inte tryggas av de lokaler, den lösa egendom och de avtal som övergår i dess besittning enligt den sammanställning som kommunen lämnar ska välfärdsområdet hålla samråd med kommunen (införandelagen 26.2 §). 

Med detta förslag framläggs den av Vanda stads stadsstyrelse 31.1.2022 § 11 godkända sammanställningen av egendom och stadsstyrelsens 6.6.2022 § 17 komplettering av sammanställningen av egendom som lämnats av Vanda stad enligt införandelagen 26.3 § för godkännande till välfärdsområdet. I kompletteringen meddelas överförda lägenheter och verksamhetslokaler samt sådana redan tidigare anmälda lägenheter och verksamhetslokaler som enligt införandelagen 26 § väsentligt har ändrats. Vanda stad har tillsammans med välfärdsområdet konstaterat att denna 2:a komplettering av sammanställningen av egendom är nödvändig för att välfärdsområdets organiseringsansvar ska kunna fullföljas.

För Mellersta Nylands räddningsverks sammanställning över egendom fattade stadsstyrelsen separata beslut 31.1.2022 § 12 och kompletterade det med beslutet 6.6.2022 § 16. Vid detta sammanträde finns ett separat förslag om den 2:a kompletteringen till räddningsverkets sammanställningar.     

Vanda stadsstyrelse har även 31.1.2022 § 10 godkänt den separata sammanställningen över social- och hälsovårdsväsendets egendom och avtal och som överförs till välfärdsområdet samt kompletteringen av sammanställningen 6.6.2022 § 15. Ett separat förslag om den här sammanställningens 2:a komplettering finns också på föredragningslistan för detta sammanträde.  

Alla ovan nämnda beslut som fattats av Vanda stadsstyrelse 31.1.2022 samt kompletteringar gjorda 6.6.2022 till sammanställningen över egendom har delgetts till Vanda och Kervo välfärdsområde. De sammanställningar som rör Mellersta Nylands räddningsverk har även delgetts till Mellersta Nylands välfärdsområde. 

Med detta förslag framläggs Vanda stadsstyrelses sammanställning som godkänts 31.1.2022 § 11 och den 2:a kompletteringen som lämnats 6.6.2022 § 17 på sammanställningen enligt införandelagen 26.3 §, vars innehåll staden har förhandlat om tillsammans med Vanda och Kervo välfärdsområde. Ändringarna meddelas för lägenheter och verksamhetslokaler som överförs.

 

Komplettering av avtal som överförs efter fristen enligt införandelagen 26.3 §   

För stadsstyrelsens beslut 6.6.2022 § 17 reserverade man sig rätten att komplettera sammanställningarna ännu efter den i införandelagen satta fristen 30.6.2022. I lagstiftningen finns en frist, vars ändamål är att försäkra att välfärdsområdena får de sammanställningar de behöver för att inrätta sin egen förvaltning i tillräckligt god tid. Vanda stad har tillsammans med Vanda och Kervo välfärdsområde förhandlat om en 2:a komplettering av sammanställningen av egendomen. I förhandlingarna har man konstaterat att kompletteringen är så pass nödvändig att den ska göras efter fristen i lagstiftningen, så att man kan säkerställa en kontrollerad övergång av organiseringsansvaret för social- och hälsovården samt räddningsverket. 

I införandelagen har man lämnat en bred rätt att förhandla om verksamhetssätt som avviker från lagen för kommunen och välfärdsområdet. Denna förhandlingsreservation har lämnats i lagstiftningen, eftersom det inte är möjligt att förverkliga syftet med lagstiftningen genom att noga följa de datum m.m. som man fastställt i den. Man kan konstatera att förverkligandet av lagens syfte är ett mer betydande mål, än en noggrann tolkning av dess ordalydelse. Även Kommunförbundet och Finansministeriet har kommit fram till samma tolkning i sina egna utlåtanden, vilka grundar sig på skyldigheten i införandelagen 66 § att erbjuda kommuner och välfärdsområden ändringsstöd under reformen. Kommunförbundet och Finansministeriet har konstaterat att den lösa egendomen, avtalen och lokalerna, som enligt lag definierats att ska överföras, överförs till välfärdsområdet oberoende av datumen. Denna innehållsmässiga logik är därför mer betydande än datum som är fastställda i lagen.

Enligt införandelagen 12 § har kommunen skyldighet att delta i beredningen av välfärdsområdena. För att fullgöra denna lagstadgade skyldighet ska kommunen med alla tillgängliga medel främja inrättandet av välfärdsområdet. För att fullgöra denna skyldighet har stadsstyrelsen fattat beslut om överföringar enligt avtal i bilagan till detta förslag, även om fristen som fastställts i införandelagen 26.3 § redan har gått ut- 

Komplettering av sammanställningen av de verksamhetslokaler och lägenheter som hyrs. 

Enligt införandelagen 25 § och 22 § överförs till välfärdsområdet de avtal som hör till ordnandet av social- och hälsovården samt räddningsväsendet och de lokaler som används av den specialiserade sjukvården, socialväsendet och räddningsväsende.

Vanda stads hyresavtal för verksamhetslokalerna och lägenheterna som social- och hälsovården och räddningsväsendet använder samt verksamhetslokalerna för den specialiserade sjukvården och räddningsväsendet som hör till ordnandet av social- och hälsovården och räddningsväsendet överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde 1.1.2023 om inte välfärdsområdet och kommunen beslutar annorlunda (införandelagen 22, 25 §). 

I kompletteringen meddelas nya verksamhetslokaler och lägenheter som överförs. Dessutom ändras stadsstyrelsens tidigare beslut 31.1.2022 § 11 och 6.6.2022 § 17. Ändringen görs på grund av att det i verksamhetslokalerna inte förekommer verksamhet som omfattas av social- och hälsovårdens eller räddningsväsendets organiseringsansvar. Totalt meddelas att 18 avtal överförs och förutom dessa meddelas att 3 nya avtal delas. Vanda stad meddelar totalt 11 lokaler som staden hyr ut till välfärdsområdet. Då det gäller stadsstyrelsens tidigare beslut ändras lokalerna så att de tidigare meddelade 18 lokalerna inte överförs till välfärdsområdet. 

Vanda stad och Vanda och Kervo välfärdsområde har haft samråd om 5 olika verksamhetslokaler i enlighet med införandelagen 22.4 §. För dessa lokalers del har man kommit överens om en hyrestid som avviker från införandelagen och på dessa tillämpas inte bestämmelsen om hyrestiden 3 + 1 år (införandelagen 22.2§). För dessa verksamhetslokalers del finns information om hyrestiden antecknad i bilagan. Man har senare konstaterat inom staden och välfärdsområdet att hyrestiderna som meddelats i bilagan inte till alla delar motsvarar det som avses, vilket innebär att förhandlingarna fortsätter, i motsats till vad som bilagan uppger, och de hyrestider som presenterats i bilagan föreslås inte godkännas inom välfärdsområdet som sådana.

Vanda stad och Vanda och Kervo välfärdsområde bör ännu under år 2022 hålla samråd om hyrestiderna för några enskilda avtal och om att dela på de verksamhetslokaler och lägenheter som överförs till välfärdsområdet och de verksamhetslokaler och lägenheter som förblir i Vanda stads användning. För dessa hyresavtals del har man i förteckningarna beaktat andelen yta och hyresmängder som kommer i välfärdsområdets besittning.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar:

  1. anteckna för kännedom sammanställningen som Vanda stadsstyrelse godkänt 31.1.2022 § 11och den 2:a kompletteringen av kompletteringen som stadsstyrelsen godkänt 6.6.2022 § 17 om de verksamhetslokaler som används av social- och hälsovårdsväsendet i Vanda stad och de avtal som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde i enlighet med införandelagen 26 §.
  2. godkänna att de verksamhetslokaler och hyresavtal som nämns i bilagan överförs 1.1.2023 från Vanda stad till Vanda och Kervo välfärdsområde med den avgränsningen att de föreslagna hyrestiderna inte godkänns som sådana, utan välfärdsområdesdirektören befullmäktigas att fatta beslut om de slutliga hyrestiderna.

 

Behandling

Sakari Rokkanen, Tanja Aidanjuuri och Pirjo Luokkala meddelade samfundsjäv för 258 § och att de är jäviga även vid behandlingen av denna punkt. Patrik Karlsson, Jari Sainio, Olga Gilbert och Timo Aronkytö meddelade anställningsjäv för 258 § och att de är jäviga även vid behandlingen av denna punkt. De deltog inte i behandlingen av och beslutsfattandet för denna fråga. Jouko Lindtman var Jari Sainios ersättare.

 

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger jurist Tiia Tuovinen, tiia.tuovinen2@vantaa.fi.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar:

  1. anteckna för kännedom sammanställningen som Vanda stadsstyrelse godkänt 31.1.2022 § 11och den 2:a kompletteringen av kompletteringen som stadsstyrelsen godkänt 6.6.2022 § 17 om de verksamhetslokaler som används av social- och hälsovårdsväsendet i Vanda stad och de avtal som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde i enlighet med införandelagen 26 §.
  2. godkänna att de verksamhetslokaler och hyresavtal som nämns i bilagan överförs 1.1.2023 från Vanda stad till Vanda och Kervo välfärdsområde med den avgränsningen att de föreslagna hyrestiderna inte godkänns som sådana, utan välfärdsområdesdirektören befullmäktigas att fatta beslut om de slutliga hyrestiderna.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.